lani prepolovljen promet

Pula ima 2.613 privatnih iznajmljvača koji drže više od polovice ležajeva u gradu. NEKI OD NJIH ODUSTALI OD TURIZMA PA APARTMANE DALI ZA PODSTANARE

| Autor: Borka PETROVIĆ
Ilustracija (Ivo Ravlic / CROPIX)

Ilustracija (Ivo Ravlic / CROPIX)


Na području grada Pule trenutno ima 2.613 privatnih iznajmljivača s ukupno 11.891 krevetom i 3.386 pomoćnih kreveta, što čini 55 posto smještajnih kapaciteta Pule. U odnosu na godinu prije, čak je 213 iznajmljivača manje, doznajemo od Sanje Cinkopan Korotaj, direktorice Turističke zajednice Pule. O razlozima odjava ne treba puno špekulirati; epidemija korone i lošija sezona razlog je što su pojedini iznajmljivači odjavili svoje apartmane te u njih uzeli podstanare, kao donekle sigurniju varijantu.

Pad noćenja

U prošloj godini privatni iznajmljivači ostvarili su 70.530 dolazaka i 442.730 noćenja, a godinu prije čak 176.697 dolazaka i 924.837 noćenja, što je za čak 40 posto manje dolazaka i 48 posto manje ostvarenih noćenja. Dakle, epidemija i korona-kriza "pojeli" su, u prosjeku, gotovo polovicu noćenja, ali i zarade.

Na upit što su sve privatni iznajmljivači dužni plaćati, čak i u uvjetima kakvi su trenutno na tržištu te kako im se izlazi ususret, Cinkopan Kotoraj pojašnjava da su oni dužni plaćati turističku pristojbu i turističku članarinu turističkoj zajednici kojoj pripadaju te porez na dohodak od djelatnosti iznajmljivanja Poreznoj upravi.

- U 2020. godini iznajmljivači su bili oslobođeni plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe (350 kuna po krevetu) i u potpunosti su bili oslobođeni plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete. Također je visina godišnjeg paušalnog iznosa članarine u 2020. godini bila umanjena za 50 posto i nije se plaćala na pomoćne ležajeve, pojašnjava direktorica pulskog TZ-a.

Obveze vraćene na staro

Što se plaćanja poreza tiče, svim je iznajmljivačima Porezna uprava otpisala obvezu poreza koja se odnosi na drugo tromjesečje, odnosno do 30. lipnja 2020.

- Što se tiče ove, 2021. godine, trenutno su se obveze iznajmljivača vratile na iznose definirane prije epidemije, a hoće li se, kao i lani, ta davanja sniziti, za sada još nemamo službene informacije jer te odluke, za turističku pristojbu i turističku članarinu, donosi Ministarstvo turizma, zaključuje Cinkopan Korotaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter