NOVA LINIJA 

PULSKA ZRAČNA LUKA POVEZANA SA ŠVICARSKOM Prvi direktan let iz Ženeve sletio u Pulu


Večeras nešto iza 20 sati u pulsku Zračnu luku sletio je zrakoplov CS 300 Švicarske kompanije Swiss International Air Lines (SWISS), što je ujedno označilo i službeno otvaranje nove direktne linije Pula - Ženeva. Uz direktora pulskog aerodroma Svemira Radmila, Inauguraciji SWISS-ovog zrakoplova prisustvovali su i Draženka Moll, počasna konzulica Švicarske Konfederacije za Hrvatsku, Bernhard Wodl, generalni direktor Lufthansa Grupe za Jugoistočnu Europu, kao i Marko Ražem, voditelj prometnog sektora Zračne luke Pula.

Iznad svih

        - Ovo je poseban događaj za Zračnu luku Pula, ne samo zato što ovim letom nastavljamo s povezivanjem našeg grada direktnim linijama s drugim svjetskim destinacijama, već i zato što će sada po prvi put na pistu komercijalnim letom sletjeti jedan novi tip zrakoplova, jedan od onih aviona koji su proteklih godinu dana nadlijetali Pulu zbog preobuke pilota. Ukoliko nastavimo ovako, što nam je i cilj, Zračna luka Pula bi do kraja godine trebala iskočiti iznad svih po broju letova. Za sada će do kraja rujna letovi iz i za Ženevu ići jednom tjedno, no nadam se da će postati češći, poručio je Radmilo okupljenima na konferenciji za novinare.

        Bernhard Wodl rekao je da je uvijek izrazito sretan kada posjećuje Istru, i to iz više razloga, te je izrazio nadu da će se i drugi njegovi sunarodnjaci jednako tako zaljubiti u sve istarske ljepote, kako one prirodne, tako i kulturne i gastronomske. Potom je s ponosom predstavio novi tip SWISS-ovog zrakoplova rekavši da je izuzetno udoban za putnike i osoblje, zbog čega su se mnogi piloti oduševili ovom letjelicom.

        Marko Ražem izvijestio je, pak, da se s krajem lipnja očekuje brojka od 120 tisuća putnika koji su prošli Zračnom lukom Pula, što je oko 24 posto više putnika u odnosu na isto razdoblje lani. Ukoliko se taj trend nastavi, do konca godine Pula će oboriti još jedan rekord, ovaj put bez presedana od osnutka pulskog aerodroma, a to je čak 720 tisuća putnika u jednoj godini.

Smiješak i zahvale

Ovim prvim letom iz drugog grada po veličini u Švicarskoj, u Pulu su stigla 72 putnika, koji su u pulskoj zračnoj luci dočekani uz svečani program. Nakon slijetanja, putnici su krenuli prema zgradi aerodroma kroz špalir pulskih mažoretkinja, osoblje im je podijelilo i prigodne poklone, dok ih je na gornjem katu dočekao istarski melos folkloraša. Potom je kapetan zrakoplova Igor Budić, u pratnji predstavnika SWISS-a i Zračne luke Pula, svečano prerezao vrpcu, te se slavlje nastavilo uz prigodnu zakusku, tortu i pjenušac.

        Mi smo pak krenuli za pristiglim Švicarcima koji su se jako iznenadili svečanim dočekom i svima se puno smješkali i zahvaljivali. Mnogi od njih sada su po prvi put stigli u Pulu, a među njima su i brat i sestra Janet i Simon Malen.

        - Sada smo prvi put u Hrvatskoj uopće, a stigli smo u Pulu jer su nam roditelji ovdje na odmoru pa su nam bukirali let da dođemo s njima provesti barem tjedan dana, a onda ćemo svi zajedno nazad. Put je bio izvrstan, letjeli smo samo sat vremena iz Ženeve do Pule, osoblje je zaista divno, a avion je nevjerojatno udoban, s ergonomskim sjedalima i puno mjesta za noge. Radujemo se što ćemo upoznati vaš grad, već smo oduševljeni i iznenađeni ovakvim dočekom na aerodromu, jer se uopće nismo nadali nečemu takvom, rekao je Malen. ( Piše Patricija SOFTIĆ; Snimio Filip ŠKATAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter