TREBA SE REALIZIRATI DO STUDENOG 2022.

PROJEKT VRIJEDAN 23,3 MILIJUNA KUNA Uz pomoć Europe Kaštel postaje NOVI TURISTIČKI ADUT PULE

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Atrij Kaštela, u kojem je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre, planira se liftom povezati s austrougarskim tunelom Zerostrasse u podnožju brda te sa stanicom na međuetaži koju čine podzemne prostorije utvrde smještene u "trbuhu brda"

Nedavnim potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. između Grada Pule i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, počela je provedba strateškog projekta "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod". Riječ je o projektu kojim je obuhvaćena revitalizacija postojeće infrastrukture i uređenje utvrde Kaštel. Atrij te utvrde, u kojoj je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre, planira se liftom povezati s austrougarskim tunelom Zerostrasse u podnožju brda te sa stanicom na međuetaži koju čine podzemne prostorije utvrde smještene u "trbuhu brda".

Zahvaljujući ovoj intervenciji cijeli prostor Kaštela dodatno će se otvoriti i približiti turistima i domicilnom stanovništvu, a posebice osobama sa smanjenom pokretljivošću kojima će se znatno olakšati pristup. Realizacijom projekta revitalizirat će se postojeća infrastruktura koja će se staviti u funkciju turizma na način da se oplemeni novim sadržajima, a bit će otvoren i novi posjetiteljski centar. Od ostalih projektnih aktivnost u planu je postava povijesne izložbe s cjelovitim prikazom pulskog fortifikacijskog sustava na jednom mjestu.

Ujedno, uz pomoć suvremene multimedijalne tehnologije oživjet će se bogata vojna povijest i zorno prikazati u stvarnom ambijentu prostora utvrde Kaštel i podzemnih tunela Zerostrasse, koji su i sami činili dio obrambenog sustava Pule. Naime, projektom se želi kroz ulaganje u održivo korištenje kulturnih dobara povećati ponuda edukativnih i ostalih sadržaja na dobrobit prvenstveno svih stanovnika urbanog područja Pule, ali i šire okolice.

- Ovim ugovorom Gradu Puli je dodijeljen iznos sufinanciranja od devet milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ukupna vrijednost projekta iznosi malo više od 23,3 milijuna kuna, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić, nadodavši da je riječ o značajnom projektu zahvaljujući kojem će se dodatno valorizirati bogata povijest pulskog fortifikacijskog sustava te stvoriti nova turistička ponuda koja predstavlja sinergiju između nasljeđa vojne baštine i suvremene kulture življenja.

Miletić ističe da je ovo pozitivan primjer održivog upravljanja materijalnom kulturnom baštinom kojom Pula obiluje. Upravo iz tog razloga, dodaje, valorizacija i revitalizacija baštine na tom području, kao i stavljanje u funkciju turizma, od apsolutnog su značaja kada se govori o ITU mehanizmu, kao instrumentu putem kojega su osigurana sredstva za realizaciju ovog projekta.

Projekt "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod" planira se okončati do studenoga 2022. godine, a provodi se u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", kroz specifični cilj tog programa "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine".

Za Grad Pulu, kao središte urbanog područja, mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja, poznatiji kao novi instrument EU-a, predstavlja snažnu razvojnu perspektivu i izvanredan je alat u sustavu korištenja bespovratnih sredstava EU-fondova. Europa je prepoznala važnost urbanih središta kojima na ovaj način omogućuje ostvarenje efikasnijeg i proaktivnijeg načina za povlačenje bespovratnih sredstava kao i jačanje uloge gradova. ITU mehanizam odgovara na ekonomske, ekološke i društvene izazove koji utječu na cijelo urbano područje te ih svojim integriranim, na teritoriju temeljenim pristupom nastoji riješiti.

S gledišta urbanog područja riječ je o dobrom primjeru provođenja europskih projekata na lokalnoj razini. Uz projekt vezan za pulski fortifikacijski sustav, putem ITU mehanizma na području grada realizirat će se još nekoliko značajnih projekata. To su projekt rekonstrukcije i obnove "Mehanika - polivalentni centar" koji je prijavio Grad Pula, zatim projekt Arheološkog muzeja Istre "Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta", projekt izgradnje cooworking centra iza kojeg stoji Istarska razvojna agencija, projekt prenamjene dijela zgrade bivšeg vojnog objekta - Mornaričke bolnice za potrebe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te projekt nabavke SPP autobusa i izgradnje SPP punionice plina koji je kandidiralo trgovačko društvo Pulapromet.

- Želimo ulagati u projekte kojima se podiže standard življenja na urbanom području, stvara povoljna poduzetnička i društvena klima te revitalizira kulturna baština. Upravo je za realizaciju navedenog Grad uspješno aplicirao gotovo 150 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava što čini cjelokupan raspoloživ alocirani iznos u okviru ITU mehanizma kada je riječ o Operativnom programu "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." te samim time značajno rasteretio proračun čija sredstva Grad može ulagati u druge namjene, kaže gradonačelnik Miletić.

Dodaje da su koristi od ITU mehanizma višestruke jer uz to što potiče održivi urbani razvoj, zalaže se i za jačanje procesa decentralizacije fokusirajući se na razvoj strateških projekata od lokalnog značaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter