PAUZA I GLOVO CARUJU

PREHRANA U LOCKDOWNU: Sve više Puljana poseže za dostavom. Pogledali smo što se sve nudi

| Autor: Lara BAGAR
Bogatstvo ponude u pulskim restoranima

Bogatstvo ponude u pulskim restoranima


Stara poslovica kaže: Ako ne može Muhamed brdu, onda će brdo Muhamedu. U trenutnom korona polulockdownu ona bi mogla glasiti : Ako ne možeš u restoran, onda će restoran doći k tebi. Marketinškim jezikom to bi pak bilo - ostani kući, dostavu naruči. Baš tako. Naglo povećanje broja novozaraženih od korone na snagu je donijelo nove mjere. U najnovijoj normali najmanje do 21. prosinca ne rade kafići i restorani, osim oni u hotelima. Da je netko prošle godine u isto vrijeme rekao da ćemo u prosincu hranu naručivati online i da se u tvrtkama neće slaviti s bakalarom i posuticama, pomislili bismo da je sve to od - lošeg vina. No korona je novi Grinch i uništio je prosinac, a i mnoge ugostitelje. Da su oni kolateralne žrtve pandemije, neupitno je, no ne daju se i prilagođavaju se situaciji, koliko je to moguće.

Dostavni servisi Pauza.hr i Glovo novost su u ugostiteljskoj ponudi. Dovoljno je skinuti aplikaciju, izabrati na podužoj listi, a dostava funkcionira besprijekorno. U koroni smo jedno naučili, a to je da, kada je stvarni život u offu, onda sve funkcionira online, pa tako i ugostiteljstvo. Ako nešto nije dostupno u živo, uvijek se može naručiti. Osim što je iznimno praktično i financijski je prihvatljivo, jer su prelaskom na dostavu mnogi ugostitelji sukladno situaciji prilagodili cijene. Više je to od same narudžbe. U situaciji kada ne trošimo na kave, izlaske, to je svojevrsni čin podrške ugostiteljima. Prosinačka, i ne samo ta, rezolucija neka bude - pomoći bližnjemu, susjedu pa i ugostitelju na taj način što ćemo jednom, a možemo i dva puta i više naručiti hranu preko dostave ili se pak prošetati do tržnice pa od šjorica kupiti nešto, kao i od izvrsnih OPG-ova koji zdravu košaricu nose na kućni prag.

Novo normalno nosi sve na vrata. Za razliku od prvog lockdowna kada je vladao sindrom kvasca i toaletnog papira, mnogi, srećom, još uvijek rade i ne stignu kuhati. I dok su ranije marendali negdje u gradu, sada to isto mogu napraviti tako da - restoran dolazi k njima. Osjećaj je sjajan, posebice kada je ponuda široka. Mesni, vegetarijanski, domaći…, štogod poželite stiže na kućnu ili radnu adresu. Neki ugostitelji ne miruju i brzo su se prebacili online. A neki su ovu situaciju iskoristili u humanitarne svrhe. Pulska je scena posebno živahna.

Sinonim za humanost i dobru hranu izdašnih porcija po iznimno prihvatljivim cijenama je Punkt, bistro na pulskom stadionu Aldo Drosina, koji zapošljava osobe s invaliditetom i pomažu potrebitima, za što su već primili brojna priznanja i nagrade. Kako bi pomogli potrebitima, pokrenuli su akciju "Nitko gladan". S trideset kuna donacije mogu sudjelovati svi koji žele, znajući da će tako nekome omogućiti topli obrok. A besplatni topli obrok treba sve više ljudi, stoga je Punkt uključio i druge dobre ljude u ovu akciju. Nove epidemiološke mjere ne utječu na projekt jer se obroci mogu preuzeti ispred bistroa. "Ovo je vrijeme kada moramo pokazati da mislimo jedni na druge", poručuju iz Punkta te pozivaju građane da se svojim donacijama i sami uključe. Nećete požaliti - učinit ćete dobro djelo i pojesti odličan obrok po cijeni jedne marende.

I Piantina, sinonim za možda najbolji burgeraj u Puli, osim što vješto barata dostavom, uključila se i u humanitarnu akciju za dječji dom u Puli "Ruža koja daje ljubav". Dječjem domu poklonit će 37 hamburgera i porcija pomfrita, dok će napitke osigurati Silva Dakić, vlasnica caffe bara S na Verudi. Osim toga, darove i donacije također možete predati u ovaj poznati pulski burgeraj. Vlasnik Marko Lukež se ne predaje. Trebao je imati ponudu u adventskoj kućici na Giardinima. Naručio je 70 kila kobasica i 30 kilograma ombola od crne svinje. Sve je bilo spremno, a Stožer je drugi dan rekao: Ne može. No Lukež se snašao te se u Piantini sada marenda po vrlo povoljnoj cijeni. Za 35-40 kuna može se naručiti primjerice kobasice od crne svinje začinjene po domaću s kuhanim kiselim kupusom u domaćoj ciabatti.

Zanimljiva je i kobasica od crne svinje, marinirani ombolo s kupusom, burger od boškarina kao i njihova standardna ponuda. "Restorani su stvarno smanjili cijene dostave. Ne treba sjediti i kukati, već pokušati nešto izvući. Mi koji radimo dostavu uspijevamo nešto. Osim toga, treba biti kreativan, imamo akciju srijedom u Piantini kada uz naručeno, besplatno dajemo vino, cheescake", dovitljiv je vlasnik Marko Lukež. Kaže da stalne mušterije naručuju, a i novi ih kupci otkrivaju.

Street Food Two vrlo se brzo isprofilirao u mjesto gdje hranu iz finog restorana možete pojesti u takeaway izdanju. Dvoje kuhara povezanih dugom kulinarskom pričom s početkom u Valsabbionu i nastavkom u Meneghettiju ujedinjuje uporabu sezonskih i tradicionalnih namirnica i okusa u kreativnim, popularnim i pristupačnim jelima. Hrana je to ozbiljne restoranske kvalitete po ne tako ozbiljnoj cijeni - maštovite, ukusne porcije za ponijeti kući. Agilni su na društvenim mrežama. Njihovi storytellinzi na instagramu su maštoviti gotovo kao i njihova jela.

Osim što svakog jutra dok pijete kavu možete vidjeti što vas tog dana čeka na meniju, razvili su i aplikacije za njihove stalne mušterije. "Imamo svoj sustav podrške za stalne goste koji dobivaju bodove za potrošeni iznos koji kasnije mogu unovčiti novom narudžbom. Nakon prvog proljetnog lockdowna, u kratkom vremenu dolazimo na poziciju prvog restorana u Istri prema mišljenju gostiju na TripAdvisoru, iako nismo službeno restoran već street food", vele Bojan Vuković, Danijela Pifar i Olga Soshnikova.

Ovaj su lockdown, ističu, dočekali spremni, u smislu da su očekivali pad prometa koji je bio neminovan, ali u rukavu su imali pregršt zabavnih interakcija s gostima da bi dosegli maksimalnu vidljivost objekta na gastronomskoj mapi grada. Maštovitost i iznimna profesionalnost njihov je adut. "Tako smo, na primjer, uz svako jelo koje ide u dostavu preko servisa Pauza.hr stavili 'Fortune meal', pozitivnu poruku, te od utorka dodali tome 'Happy Numbers', poruku koja sadržava kombinaciju brojki za dobru vibraciju dana", kažu. Poručuju i da se hrana može direktno preuzeti na vratima njihovog lokala.

"Koliko god bila čudna ova vremena, možete se pouzdati u našu dostavu. Dostavljamo za vas po cijelome gradu naša jela, torte, kolače", poručuju iz bistroa Alighieri na Danteovom trgu. Popularna jela po pristupačnim cijenama i vrhunska usluga, to je njihov moto. Jedno je to od onih mjesta u starom dijelu Pule koje ćete bez zadrške preporučiti turistima, otići na poslovni ručak ili dobru marendu. Prepoznale su to i njihove mušterije. "Imamo prigodne cijene, jeftiniju i skuplju varijantu i ekstra popuste", veli u gužvi Nensi Modrušan i između dvije telefonske narudžbe napominje da nikome nisu dali otkaz.

Bezglutenska, vegananska i vegetarijanska hrana priprema se u Mini Miniju. Taj mali veliki bistro zdrave hrane pravo je mjesto zdrave hrane. Pirun pak nudi sve što se može poželjeti. Vizionarski je još ljetos odlučio svu hranu dostavljati - od pizze, preko roštilja do deserta, a la carte ili po devnom meniju. Tu su i Dva Asa, bistro Caruso, gotovo sve pečenjare i pizzerije (Tivoli, Asterix…) prebacile su se online. Ožujsko Pub Zaobilaznica ima svojevrsni drive in gdje se može preuzeti vrhunski burger. Zanimljivo je, pomalo američki. Pulačinka i Flaviani dessert tu su za slastice. Čak i tradicionalne lokalne konobe poput Sonje na Velom Vrhu sada vrše dostavu. No i proizvođači alkohola dostavljaju na vrata što god poželite - pivo, vino…

Nije samo u Puli živahno po tom pitnaju. Ni savičentska Kampanjola Eko bira ne miruje, dostavlja svoje bire na, kako poručuju, prag vašeg stana, kuće, vile, poslovnega prostora, industrijske hale, kažuna, štale. "La lotta continua para siempre con la Kampanjola", duhovito zaključuju.

Po cijeloj Istri a i šire dostavlja Valfresco Direkt, Valamarova online trgovina koja na jednom mjestu nudi proizvode obiteljskih gospodarstava, vinara, maslinara i brojnih drugih domaćih proizvođača s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji zdravih i kvalitetnih namirnica, kao i tradicionalnih jela i slastica iz Valfresco Kužine. Surađuju s oko dvije stotine odabranih OPG-ova i lokalnih proizvođača pa se tako u ponudi nalaze vrhunski proizvodi iz Istre, Slavonije i Dalmacije. Valfresco Direkt usluga također omogućava da se iz udobnosti vlastitoga doma obavi i nabava svih potrepština u kućanstvu, jer u ponudi uz hranu i piće nudi i široku paletu kućanskih artikala. Gotova i polugotova jela po tradicionalnim recepturama pripremaju se u novouređenoj kuhinji Vinež kraj Labina. Pašte spravljaju i suše na tradicionalan način te nude u varijanti s i bez jaja. U planu je i širenje suradnje na partnere iz ostalih dijelova Hrvatske, čime žele dati podršku razvoju lokalnog gospodarstva i domaće proizvodnje.

Dostava je dostupna svakog dana, uključujući nedjelju i blagdane, a dovoljno je da kupac izvrši narudžbu do 13 sati kako bi mu proizvodi bili dostavljeni već idućeg dana. Besplatna je dostava za sve narudžbe iznad 300 kuna. Jedna Puljanaka koja je 10-ak dana bila u samoizolaciji kaže: "Živim sama, Valfrresco me spasio, naručila sam sve, od hrane do higijenskih potrepština. Bila sam na miru - sita i čista".

Iako izgleda da je život stao sa zatvaranjem kafića i restorana, sada puno toga funkcionira putem dostave. Samo treba skinuti aplikaciju, izabrati, preuzeti na kućnom pragu i iz stiropora prebaciti na veliki tanjur. I gozba može početi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter