POSTUPAK SE NASTAVLJA

Potvrđena optužnica protiv policajca koji je USRED PULE IZUDARAO TINEJDŽERICU SVEZANU LISICAMA

| Autor: Marcello ROSANDA
Ozljede tinejdžerice

Ozljede tinejdžerice


Općinski sud u Puli potvrdio je optužnicu protiv 37-godišnjeg policajca iz PU brodsko-posavske, tada na dužnosti u PU istarskoj, koji je pretprošle godine izudarao djevojku iz Pule nakon što je ona narušavala javni red i mir.

Spomenutog policajca se tereti da je 16. studenog 2019. u Puli, tijekom obavljanja službe, nekoliko puta šakom udario tada 18-godišnju djevojku u lice nakon što joj je ruke vezao "lisicama" iza leđa. Time joj je nanio tjelesnu ozljedu zbog čega mu je potvrđena optužnica zbog kaznenog djela tjelesne ozljede. Međutim, to udaranje nije opisao u službenom izvješću, te je zaradio još jednu kaznenu prijavu, i to zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Općinski sud u Puli svoju odluku obrazlaže navodeći da "iz priloženih dokaza proizlazi relevantan stupanj vjerojatnosti da je okrivljenik počinio kaznena djela za koja se tereti optužnicom". Međutim, u istom obrazloženju djevojka opisuje i "svoje neprimjereno ponašanje prema policajcima, da se bacala tijekom prijevoza vozilom i da se ne sjeća je li se još udarala nakon što je dovezena u policiju."

Iz PU istarske kažu da 37-godišnji policajac više nije službenik istarske policije, već je trenutno na dužnosti u PU brodsko-posavskoj. Obje policijske uprave ne žele komentirati slučaj te za sada nije poznato je li pokrenut disciplinski postupak protiv optuženog policajca.

Podsjetimo, istarska je policija tada izvijestila da je "provedenim izvidima utvrđeno da je 18-godišnjakinja nakon 3 sata ujutro, na raskrižju Laginjine i Anticove ulice u Puli (kod ulaza u INK, op. a.), na naročito drzak način narušavala javni red i mir bacajući prometne znakove. Kada ju je redar upozorio na ponašanje, djevojka ga je počela vrijeđati te je srušila metalnu ogradu, a dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja nastavila je s protupravnim ponašanjem."

Policijski službenici su je potom uhitili, no 18-godišnjakinja ih je nastavila vrijeđati te je jednom policajcu uputila ozbiljne prijetnje. Radi počinjenja prekršaja protiv javnog reda i mira, mladoj je djevojci tako rješenjem nadležnog suda određeno petodnevno zadržavanje u zatvoru. Po isteku zadržavanja nad njom je provedeno kriminalističko istraživanje te je 20. studenoga u večernjim satima privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Prije podizanja optužnice ispitani su, osim okrivljenog policajca, i njegove kolege, odnosno jedan kolega i dvije kolegice. Optuženi policajac kratko je izjavio da nije počinio ta kaznena djela, dok su njegove kolege svjedočili da nisu vidjeli udaranje mlade djevojke.

Nakon što je protiv policajca 10. studenog 2020. godine podignuta optužnica, očitovala se i PU istarska: "Možemo potvrditi da je 16. studenoga 2019. godine na području Pule evidentiran samo jedan događaj u kojem su policijski službenici uporabili sredstva prisile nad uhićenikom. Uporaba sredstva prisile ocjenjena je kao opravdana i zakonita. Djelatnici Policijske uprave istarske su po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Puli proveli izvide i o utvrđenom su izvijestili nadležno državno odvjetništvo. Nakon što zaprimi rješenje o podizanju optužnice, nadležna policijska uprava poduzet će zakonom propisane mjere i radnje u svezi utvrđivanja eventualne disciplinske odgovornosti policijskog službenika", odgovorili su tada iz PU istarske.

Njezin član obitelji tada nam je rekao da je djevojka vjerojatno "namjerno sklonjena u zatvor dok joj malo ne prođu ozljede" koje joj je nanio policajac udarajući je u glavu. Obitelj je angažirala odvjetnicu koja nam je tada rekla da je, vidjevši djevojku s modricama, bila šokirana. Djevojka je imala hematom, modricu na desnom oku i krvne podljeve na bjeloočnicama oba oka. Na njoj se vidi da je buntovnica, kazala je odvjetnica, ali ozljede nije mogla zadobiti od "bacanja po marici", odnosno samoozljeđivanja, kako su tvrdili u policiji.

Dakle, priči o djevojci i njezinom uhićivanju i ozljeđivanju nije kraj. Potvrđenom optužnicom priča se nastavlja. Kazneni zakon za nanošenje tjelesne ozljede koje počini službena osoba predviđa kaznu zatvora do tri godine, dok je za krivotvorenje službene isprave predviđena kazna zatvora u trajanju do pet godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter