Ljude smo uspjeli upoznati sa šenonom, povrćem koje je križanac brokule i cvjetače, bogatiji vitaminom C nego što je cvjetača. Prve godine su ljudi bili skeptični i nisu bili sigurni kako ga pripremiti, no sada je vrlo popularan, priča nam Čubrilo
Posljednje četiri godine 32-godišnja Puljanka Sanja Čubrilo zajedno s partnerom Tomislavom Kufnerom uzgaja ekološko povrće. Kada su osnovali OPG Sanja Čubrilo 2017. godine imali su tek jedno malo polje od 1.500 četvornih metara, dok danas povrće i voće uzgajaju na pet polja koja se protežu na hektar i pol zemljišta (15.000 kvadrata).
- Dugi niz godina imali smo svoj vrt i kako je dečko tada ostao bez posla, krenuli smo s uzgojem i ušli u ekološku proizvodnju, priča nam Sanja Čubrilo dok nam pokazuje jedno od svojih polja na Valdebeku gdje raste crveni radič.
Riječ je o ekološkoj poljoprivredi koja podrazumijeva uzgoj bez ikakvih pesticida, fungicida i bez umjetnih gnojiva, objašnjava sugovornica koja napominje da se radi o poljoprivredi baziranoj isključivo na prirodnom uzgoju.
- Tretiranja su minimalna, a ako jesu, to su onda čajevi od koprive i razni ekološki pripravci koji su dozvoljeni, u smislu raznih algi i kvasaca. Nikakvi agresivni preparati se ne koriste u uzgoju. Poljoprivredna inspekcija obišla nas je na ekološkoj tržnici i uzela uzorak naše paprike. Ustanovljeno je da u paprici nema niti jednog pesticida od nekoliko tisuća mogućih. Popis pesticida proteže se kroz 14 stranica, tako da možete zamisliti koliko ih može biti, otkriva nam Čubrilo. Poanta priče je, kaže, da se jede zdrava i organska hrana.
Šenon i pak choi povrće je koje ne vidimo često na tržnicama, a koje Čubrilo ima u svojoj dnevnoj ponudi. Uz njih tu su i klasičan kupus, kelj, crveni radič, batat, tikve, kelj pupčar, rotkva i repa, a od voća u sezoni uzgaja lubenice i dinje.
- Ljude smo uspjeli upoznati sa šenonom, povrćem koje je križanac brokule i cvjetače, bogatiji vitaminom C nego što je cvjetača. Prve godine su ljudi bili skeptični i nisu bili sigurni kako ga pripremiti, no sada je vrlo popularan, priča Čubrilo i otkriva način na koji ona priprema ovo zdravo i oblikom vrlo zanimljivo povrće.
- Meni je super skuhati zajedno šenon i krumpir i napraviti njihov pire. Gore se stavi malo sira i zapeče. Kao prilog bude fantastičan, kaže.
Drugo neobično povrće koje uzgaja je Pak choi ili Bok choy. Riječ je o kineskom zelju, odnosno kupusnjači koja je nalik na blitvu, a obiluje mineralima i vitaminom C. Odlično je pripremati je u woku s ostalim povrćem, kaže naša sugovornica.
Među OPG-ovima su vrlo aktualne košarice s povrćem. Praktične su i isplative, a dodatni plus je to što se radi o svježe ubranim, ekološki uzgojenim proizvodima. Izabrati se može između košarice od 3 kile po 30 kuna ili 5 kila po 50 kuna. Ovih dana u ponudi su kupus, kelj, crveni radić, šenon, batat, kineski kupus i raštika.
Od kraja kolovoza u ponudi imaju i poklon bonove za velike i male košarice povrća. Količinu košarica koje netko želi pokloniti svojim dragim osobama odabire sam, pojašnjava nam Sanja.
Povrće svakog dana prodaju u drugom gradu, a to su Poreč, Pula, Rovinj i Novigrad. Ujutro ubiru povrće, a popodne ga prodaju na tržnici ili donose kupcima. Tako kupci svaki dan dobivaju svježe ubran proizvod koje nije odležao po skladištima, pobran danima prije, objašnjava Čubrilo pa dodaje da zimi kreću raditi u 8 ujutro, a nekad i kasnije ako je mraz.
- Tad se zna dogoditi da prije 10 sati ne možemo ući na polja jer su bijela i zaleđena. Ljeti već u 5 i po krenemo jer pokušavamo što više napraviti dok sunce ne zapeče, priča nam sugovornica koja zajedno s partnerom vodi poljoprivredni posao. Uz to, predsjednica je pulske udruge za zaštitu životinja Ruka Šapi, no kako se poljoprivredni posao proširio, kaže da joj nažalost ne ostaje mnogo vremena za volontiranje. Priča nam i zgodu o pronađenom puranu kojeg je udomila u svoj kokošinjac, kako ne bi završio u šugu.
Proizvodi OPG-a Sanja Čubrilo mogu se naručiti i putem web dućana Broskva kojeg je osnovala Iva Maslovar. Riječ je o svježim ekološkim proizvodima koji istog dana budu dostavljeni na adresu. Izbor domaćih OPG-ovaca s kojima Broskva surađuje je velik, pa se ovdje uz Sanju Čubrilo mogu pronaći i OPG-i Sarvan, Rojnić, Siljan, Krušvar, Farina Alessandro, Hlevnjak i Kampanjola eko-bira.
- Uz Ivu smo od samih početaka. Otkad je pokrenula stranicu Broskva mi smo odmah stvorili s njom suradnju. I privatno se poznajemo, Iva je prije bila naš kupac. Upoznajući potrebe naših građana, koji zbog obaveza ne stižu do ekološke tržnice, Iva je pronašla rješenje u vidu dostave poljoprivrednih proizvoda na kućni prag. Za vrijeme prvog lockdowna bilo je strašno puno narudžbi od našeg OPG-a, a nažalost, jako malo izbora povrća. Razlog tome je treći mjesec kad je kraj zimske sezone, a proljetna još nije počela.
Ne možemo uvijek imati sve, mi nismo Kaufland koji ima rajčice u prvom mjesecu, veli Čubrilo.
Osim s Broskvom, OPG Sanja Čubrilo često surađuje i s Bistroom Punkt u kojem su zaposlene osobe s invaliditetom. Otkriva nam kako se radi o vrlo lijepoj suradnji, a optimistično gleda i na buduće suradnje s ugostiteljskim objektima.