PULJANIN KOJI BOLUJE OD PSORIJAZE

NENAD MILAČIĆ: Cijelo mi se tijelo pretvorilo u oklop od debele kore. U PULI NITKO NIJE REAGIRAO, a Rijeci su problem riješili u tri dana!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Nenad Milačić (D. B. P.)

Nenad Milačić (D. B. P.)


Liječnica koja me vodila u Puli insistirala je na jakom, agresivnom lijeku koji nisam želio primati i tu je za nju bio kraj. S druge strane, u Rijeci su najprije maknuli staru kožu i ništa mi nisu nametali, već su me uputili o svim mogućnostima i prepustili mi odluku


 "Možda nekome zvuči potpuno ludo, ali za mene nije bilo veće sreće nego kad sam zbog nedostatka liječnika na odjelu dermatologije u pulskoj bolnici završio u KBC-u Rijeka", počinje svoju priču 41-godišnji Nenad Milačić iz Pule, pokazujući nam fotografije kako je izgledao prije nepunih mjesec dana. Nenad već 20 godina ima autoimunu bolest psorijazu, a osim na odjelu dermatologije, liječio se i u privatnim ordinacijama u Puli. No, dosad mu, žali se, ama baš nitko nije htio ili znao reći da u Rijeci postoji referentni centar za psorijazu u kojem je završio igrom slučaja, odnosno zašto što ga je zbog bolovanja jedine dermatologije u pulskoj bolnici u Rijeku uputila obiteljska liječnica.

- Evo, pogledajte fotke, to vam sve govori, riječi su kojima nas je Milačić uveo u svoju priču. 

Šokantne fotografije 

Pokazao nam je šokantne fotografije nogu i stopala koje je snimio prije dolaska u Rijeku, i fotografije snimljene samo par dana nakon tretmana. Na cijelom tijelu gotovo da nije bilo mjesta koje nije bilo pokriveno grubom hrapavom korom debelom pola centimetra zbog koje se osjećao kao zarobljen u vlastitom tijelu.

- Tek kad ljudi vide tu strahotu moći će shvatiti što sam proživljavao zbog liječnika u Puli koji su mi jedino znali preporučiti jako agresivan lijek citostatik koji nisam želio primiti te sam molio da se ipak nađe neko bezbolnije rješenje. Nitko u Puli, ni privatni, ali ni liječnici u bolnici, nisu napravili ništa da uklone ovu strahotu s mog tijela. A što je možda još i gore, nisu se nimalo potrudili da me upute u Rijeku gdje se to rješava u par dana, kaže Milačić.

Kad je stigao u Rijeku, odmah su ga hospitalizirali te je na odjelu ležao šest dana.

- Momentalno su me uzeli u tretman. Tamo nisu napravili nikakvu znanstvenu fantastiku. Kožu su mi tretirali običnom salicilnom kiselinom koja se prodaje u ljekarnama, samo je doza bila jača. Objasnili su mi na koji način i koliko često treba mazati kako bi kora otpala, govori Milačić.

Debelom korom bili su mu prekriveni laktovi, noge, ruke, stopala, prešlo mu je i na nokte i obuhvatilo gotovo sve zglobove.

- U Rijeci su mi rekli da bi mi, da sam kojim slučajem došao par mjeseci kasnije, zglobove vjerojatno zahvatio artritis. Zbog svega mi je posao postao ugrožen, nisam išao raditi i nisam primao plaću, a sve se moglo riješiti da me netko ranije uputio u Rijeku. Svjestan sam da bolest nije riješena, no netko je ipak napravio glavni korak i skinuo s mene taj oklop. Posvetili su mi vrijeme i objasnili sve oko terapije. Dobio sam informaciju, odgovore i pomoć i hvala im na tome, govori Milačić koji se napokon riješio ogavnog prizora koji ga je svakodnevno čekao u ogledalu.

- Cijeli mi se život okrenuo, zatvorio sam se doma, nisam išao među ljude, skroz sam se povukao. Da li pulski liječnici nisu znali, da li su bili puni posla ili nezainteresirani, ne bih znao. Ako te netko na uputnici na kojoj piše hitno naruči za šest mjeseci i onda dođeš sav u krastama, valjda vidi da nisi došao zbog zafrkancije, već da hitno trebaš pomoć, rekao je Milačić. 

Drugačiji pristup 

Kora mu se rapidno počela stvarati prije godinu dana nakon što je prebolio upalu pluća. Tada su, kaže, posljedice psorijaze bile najstrašnije dosad.

- Ispada da zbog banalne stvari koja se može riješiti u par dana čovjek postaje invalid i sve više psihički tone. U Puli sam naletio na nefunkcionalnu ustanovu u kojoj su me vjerojatno prekrižili. Liječnica koja me cijelo vrijeme vodila insistirala je na jakom, agresivnom lijeku koji nisam želio primati i tu je za nju bio kraj. S druge strane, u Rijeci su najprije maknuli staru kožu i ništa mi nisu nametali, već su me uputili o svim mogućnostima i prepustili mi odluku. I privatnici koji su pobjegli od sustava uzimaju novac bez da ti pacijentu kažu da postoje centri za psorijazu, ogorčen je Milačić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter