ZAVRŠILA STAR UP AKADEMIJA

NAKON TRI DANA U LABINU: Najbolje poduzetničke ideje bile su 50+, Bip Breath i Igor Dundara


Nakon Svetvinčenta, Pule, Rovinja, Poreča i Buzeta Start-up akademija održana je u Labinu od 15. do 17. siječnja. Stanovnici Labina i okolice odazvali su se akademiji, a među njima je bilo najviše osoba koje imaju poslovne ideje i razmišljaju o ulasku u poduzetništvu i otvaranju vlastite tvrtke.

Tijekom prva dva dana polaznici Start-up akademije uz stručno vodstvo imali su priliku saznati mnoge informacije i usvojiti vještine koje će im pomoći u realizaciji njihovih ideja. Kroz teme poslovnog planiranja, marketinga i poduzetništva i izrade web stranice proveli su ih stručnjaci iz prakse Domagoj Ostović (Lloyds design), Amel Hadžipašić i Teuta Molnar (Start-Up udruga). Treći dan sudionici su se informirali o tome kako mogu iskoristiti programe kreditiranja i potpora koji su namijenjeni upravo poduzetnicima početnicima i malim poduzetnicima. Svoju paletu mogućnosti za klijente poduzetnike predstavila je Zagrebačka banka. Program institucionalne potpore poduzetništvu predstavila je IDA. Predstavnici Grada Labina i Obrtničke komore informirali su polaznike o mjerama i programima poticanja poduzetništva na području Labinštine.

U okviru trećeg dana polaznici su prezentirali svoje poduzetničke ideje stručnom žiriju koji je odabrao tri najbolje koje će sudjelovati u nagradnom natječaju Start-up akademije. Stručan žiri sastavljen od predstavnika Grada Labina, predstavnice IDA-e Claudie Pučić, Vedrana Lučića i Bernarde Babić iz Zagrebačke banke te Alis Šaina iz Udruženja obrtnika Labin suočio se s teškim zadatkom izbora između 5 originalnih poduzetničkih ideja polaznika. Maja Hamzić predstavila je zanimljivu ideju iz područja putovanja, društvenih mreža i influencer marketinga. Naime, zajedno sa svojom mamom osmislila je putopisni blog. Sa svojih putovanja na blogu objavljivale bi utiske i slike iz različitih destinacija, a ciljale bi na osobe 50+. Ivona Rimac osmislila je aplikaciju koja prevenira loše držanje. Namjerava ju razviti sa kolegaama iz tima koji su developeri. Osnovne funkcionalnosti aplikacije bile bi besplatne, dok bi se napredne plaćale. Igor Dundara došao je na ideju kako obogatiti ponudu za stanovnike grada Labina i okolice. Nakon Božićnih blagdana i Nove godine u siječnju i veljači postavio bi klizalište na području Lamparne. Iva Žufić predstavila je svoju poduzetničku ideju vezano za babysiting usluge za mlade parove sa djecom. Usluga bi se sastojala od ugovaranja termina za čuvanje djece kod kuće u njihovom ambijentu. Cjenik usluga imao bi varijabilne cijene satnica ovisno o aktivnostima koje se sa djecom izvršavaju (učenje, aktivnosti, spavanje, sport…).

Najbolje Labinske poduzetničke ideje bile su 50+ u pokretu, Bip Breath i Igor Dundara. Odabrane tri poduzetničke ideje zajedno s pobjedničkim idejama iz drugih gradova sudjelovat će u finalnoj prezentaciji na kraju siječnja i nagradnom natječaju Start-up akademije. Već tradicionalno za Start-Up akademiju, tako je i ona u Labinu završena druženjem u neformalnoj atmosferi do kasnih večernjih sati. Slijedi Grand prix u Puli.

Prvo izdanje Start-Up akademije u Istri izazvalo je velik interes. Ukupan broj sudionika u Istri premašio je broju 300 što je iznad svih očekivanja. Start-Up akademija provodi se u organizaciji Start-Up udruge i IDA-e te gradovima Buzet, Umag, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i općinama Svetvinčenat i Medulin, a podržavaju je HBOR, Zagrebačka Banka, SAS knjigovodstvo, TV Nova i portali eistra.info i InspireMe.hr. Nakon završenog ciklusa edukacija, održat će se završna konferencija Start-up akademije u Puli 24. siječnja, na kojoj će se odabrati pobjednička poduzetnička ideja.(Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter