na prostoru kompleksa vojarni

KOMPLEKS KATARINA-MONUMENTI: Nakon dovršetka marine punom parom se gradi hotel. Donosimo detalje

Budući hotel gradi se na lokaciji preko puta otoka Katarina i sastojat će se od tri objekta od kojih će jedan biti u potpunosti novoizgrađen, dok će se ostala dva dobiti uređenjem dvije nekadašnje vojarne

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Hotelski kompleks preko puta marine

Hotelski kompleks preko puta marine


Nakon dovršetka marine, glavnina radova na realizaciji projekta nautičko-turističkog kompleksa Katarina - Monumenti preselila se nekoliko stotina metara dalje, na područje budućeg hotelskog kompleksa. Budući hotel gradi se na lokaciji preko puta otoka Katarina i sastojat će se od tri objekta od kojih će jedan biti u potpunosti novoizgrađen, dok će se ostala dva dobiti uređenjem dvije nekadašnje vojarne koje se nalaze na tom prostoru.

Hotel, koji bi prema planu trebao biti izgrađen do kraja 2023. godine, gradi se na prostoru kompleksa vojarni izgrađenih za potrebe austrougarskog obrambenog sustava grada Pule koji se kroz povijest mijenjao, nadograđivao i na koncu i propadao.

Koncesija 50 godina

Naime, obaveza koncesionara po ugovoru o koncesiji je i izgradnja hotela koji je izvan lučkog područja, ali je u pomorskom dobru. Gradi se hotel kojim će 50 godina upravljati Kermas Istra, a nakon isteka tog roka on će prijeći u vlasništvo Republike Hrvatske.   Kako doznajemo od voditeljice projekta Barbare Peruško iz tvrtke Coin Inženjering, onaj najteži i najveći dio posla već je obavljen.

"Radi se o iskopu u središnjem dijelu budućeg hotelskog kompleksa dubine veće od šest metara, nakon čega je izvršena zaštita građevne jame te započeta izgradnja garaže koja će povezivati postojeće zgrade s budućom", kazala je Peruško.

U postojećoj glavnoj ulaznoj zgradi hotelskog kompleksa nalazit će se 60 posto planiranih kreveta, dok će ostatak smještajnih kapaciteta biti smješten u novoj zgradi koja će tek biti izgrađena na mjestu zgrade koja je morala biti srušena. Taj objekt gradit će se ispod razine mora i u njegovom podnožju nalazit će se bazen koji će tijekom ljeta biti otvoren, kao i bazenska kotlovnica.

Foto

Izgradnja garaže

"Školjka bazena i strojarnica onaj su dio objekta koji će se realizirati ispod kote terena, odnosno ispod razine mora, te će to zahtijevati značajnije radove i nešto veće troškove. To se događa zato što investitor nije uspio riješiti pravo građenja na silnom prostoru i neuređenim i ruševnim objektima koji se nalaze na tom području, te sve mora realizirati u krugu malog poluotoka koji pokriva projekt. Iz istog razloga smo morali izgraditi i podzemnu garažu, što naravno povećava inicijalno planiranu investiciju. To naravno utječe i na rokove realizacije, jer za određene planirane i nužne sadržaje koje smo računali riješiti kroz pravo građenja, sada su nužne izmjene projekta kako bi ih smjestili na prostoru poluotoka. No prilagođavamo se i podzemna garaža već je gotovo izgrađena do razine trga koji će kao središnji prostor povezivati sva tri hotelska objekta. U podzemnoj garaži bit će osigurano sto parkirnih mjesta za goste, a u podzemnom dijelu bit će organizirano i gospodarsko dvorište, odnosno podzemni prostor u kojem će se "nevidljivo" za goste odvijati svi procesi vezani uz prikupljanje i odvoz smeća koje će nastajati u hotelskom kompleksu", kaže naša sugovornica.

Konferencijske sale

Za treću zgradu, koja je najbliža mostu koji vodi na otočić Sveta Katarina, u tijeku je izmjena građevinske dozvole kako bi se u njoj mogle izgraditi velike konferencijske sale i svi nužni prateći prostori i zajednički sadržaji.

"Ugovorili smo sve potrebne radove i prema planu idemo naprijed. One najbučnije i najintenzivnije odradili smo prije početka sezone kako ne bi smetali gostima marine, tako da smo izuzetno zadovoljni da smo mogli nastaviti i tijekom ljeta, odnosno da smo uspješno pokrenuli marinu, a ujedno i nastavili realizaciju projekta u drugoj fazi", kazala nam je Barbara Peruško.

Projekt od 60 milijuna eura, a i puno više

Izgradnja nautičko turističkog kompleksa Sveta Katarina Monumenti, čija je vrijednost procijenjena na 60 milijuna eura, ali će u konačnici izvjesno biti puno veća, odvija se u sklopu programa Brijuni Rivijera, kao projekt od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku, Istarsku županiju i Grad Pulu. Kompleks sveukupno obuhvaća površinu od 46 hektara, a projektom su na toj lokaciji predviđene dvije marine ukupnog kapaciteta 400 vezova u moru i 1.100 suhih vezova, s pripadajućim sadržajima, hotel s 4 do 5 zvjezdica, kapaciteta 200 kreveta, te kompleks mješovite namjene javnih sadržaja s gastronomskim centrom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter