Sajam rabljenih udžbenika na igralištu "žute škole"

Knjige dvostruko skuplje nego lani, ali upola jeftinije nego u knjižarama

Lani se na sajmu mogao kupiti cijeli lot udžbenika za 300 do 400 kuna, one za 600 kuna tada nitko nije kupovao, a sada se prodaju i kupuju i po 700 kuna, kažu nam učenici HTT-a. Cijenu srednjoškolskih udžbenika uvećali su i nakladnici, i to za 15 posto

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Neke knjige bile su i nekoliko puta jeftinije nego u knjižarama (Snimio Duško Marušić Čiči)

Neke knjige bile su i nekoliko puta jeftinije nego u knjižarama (Snimio Duško Marušić Čiči)


Tribinu igrališta žute škole jučer su preplavili razni rabljeni školski udžbenici za srednjoškolce. Na organiziranoj razmjeni i sajmu školskih knjiga, koji je na igralištu Gimnazije i Strukovne škole trajao od 14.15 do 16 sati, okupljenih je bilo manje nego inače, no razlog tomu je vjerojatno radni dan i vrijeme održavanja kada pojedini učenici još uvijek imaju nastavu.

S popisom obveznih udžbenika za novu školsku godinu školarci i pokoji roditelj kružili su po tribinama i tražili odgovarajuće udžbenike. Najveći je interes, doduše, bio za onima za prvi razred.

Sve prodali

Školski udžbenici, koji su se u najvećem broju nudili za drugi i treći razred srednje škole, prodavani su po simboličnim cijenama, najčešće po 30 ili 40 kuna. Cijene su, doznajemo, bar upola niže od onih po kojima se udžbenici prodaju u knjižarama. U različitim su stanjima, neki su prošli kroz mnoge ruke, a neki tek trebaju prijeći u "drugu ruku".
- Cijena po kojoj se prodaju ovisi o njihovom stanju, odnosno očuvanosti, kaže učenica koja je u prvih pola sata prodala već pet knjiga, čime je vrlo zadovoljna. Nakon što proda svoje, krenut će u potragu za onima koje su joj potrebne u ovoj školskoj godini.

- Uspjela sam prodati sve udžbenike koje sam donijela, čak i nekoliko bratovih, ostala mi je samo jedna knjiga iz matematike, rekla je Nikolina. Okupljena grupica iz Srednje škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu kazala je da se itekako isplati dolaziti na sajam jer udžbenik u knjižari košta 200 kuna, a ovdje se može pronaći za 30-ak.

- Povećala se i cijena rabljenih udžbenika koji se preprodaju. Na primjer, prošle godine se mogao kupiti cijeli lot udžbenika za 300 do 400 kuna, one za 600 kuna tada nitko nije kupovao, a sada se prodaju i kupuju i po 700 kuna, kažu nam učenici HTT-a.

Očuvani udžbenici

A cijenu srednjoškolskih udžbenika uvećali su i nakladnici, i to za 15 posto. Udžbenici iz povijesti i matematike koje su dugo tražile, napokon su se našli u rukama dviju gimnazijalki, prijateljica Mike i Anđele, učenica 2. razreda matematičke i opće gimnazije. Anđela nam je rekla da je, osim ovog, gotovo sve školske udžbenike pronašla putem Facebook grupe Razmjena školskih knjiga u Puli.

Svoje su mahom očuvane knjige, koje su im kod kuće nepotrebno skupljale prašinu, donijeli i oni koji su srednju školu završili i prije nekoliko godina. Tako su se kod jednog momka, koji je u trenutku našeg obilaska prodao knjigu po povoljnoj cijeni, mogli pronaći udžbenici iz sva četiri razreda srednje škole. Cijene je naljepnicom prikazao na svakoj knjizi, kreću se od 20 do 50 kuna, no one, istaknuo je, nisu fiksne.

Razmjena u Strukovnoj školi

Razmjena školskih udžbenika bit će organizirana i u Strukovnoj školi u ponedjeljak, 12. rujna, od 10.25 do 11.30 sati. Knjige će se moći nabaviti na drugom katu Strukovne škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter