DRUŠTVENI CENTAR PULA

Kapitalna investicija Županije: U "Žutu školu" planira se PRESELITI I UMJETNIČKA ŠKOLA

| Autor: Borka PETROVIĆ

Lani je bio planiran početak treće faze projekta koji obuhvaća adaptaciju, uređenje i nadogradnju potkrovlja te smještaj tri dizala i dva vanjska evakuacijska stubišta, za što je izrađen izvedbeni projekt s troškovnicima. Međutim, u suradnji sa školama ocijenjeno je prioritetnijim zamijeniti vanjsku stolariju na uličnim pročeljima zgrade

Uređenje Društvenog centra Pula, ili kompleks zgrada koju Puljani kolokvijalno zovu "Žuta škola", a na kojoj se preostala drvena stolarija upravo zamjenjuje novom, aluminijskom stolarijom, dio je projekta "Pulske srednje škole" kojim Istarska županija želi riješiti prostorne probleme i unaprijediti standard svih srednjih škola u Puli. S ovim projektom upoznati su i na njega su dali suglasnost ravnatelji i predsjednici školskih odbora svih pulskih srednjih škola, ima potporu Gradskog vijeća Pule, kao i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Srednje škole Pule

Kako nam pojašnjavaju iz Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, "Pulske srednje škole" složen je projekt koji se odvija u nekoliko faza. Projektom je, između ostalog, predviđeno formiranje Društvenog centra Pula u "Žutoj školi", u kojoj su smještene Gimnazija i Glazbena škola Ivana Matetića-Ronjgova s ulazom iz Zagrebačke ulice, a u planu je i preseljenje Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna s ulazom iz Mletačke ulice. Na pitanje kada se ovo preseljenje planira, nadležna pročelnica Patricia Percan veli da će nastavak projekta ovisiti o gospodarskim prilikama i mogućnosti osiguravanja sredstava.

- Na temelju iskazanih potreba škola, razrađen je plan potreba za svaku pojedinu školu te je izrađeno idejno rješenje Društvenog centra Pula, čija je koncepcija usuglašena sa sve tri involvirane škole. Kao preduvjet tijekom 2012. i 2013. godine obavljena je kompletna sanacija i rekonstrukcija postojeće zgrade praktikuma Industrijsko-obrtničke škole na Vidikovcu, koja je potpuno oslobodila prostore u "Žutoj školi" i preselila na Vidikovac početkom 2014. godine. Slijedila je sanacija i adaptacija ispražnjenog dijela "Žute škole" da bi se omogućili prostorni uvjeti za smještaj Glazbene škole u prizemlju, kao i prelazak na rad u jednoj smjeni pulske gimnazije od početka školske godine 2014./15., pojašnjavaju iz županijskog odjela.

Također, izgrađena je nova plinska kotlovnica, uređena su vanjska igrališta Društvenog centra Pula, adaptirani dodatni frizerski i kemijski praktikumi te je uređena arhiva Strukovne škole, čime su stvoreni uvjeti da i ovi učenici i profesori prijeđu na rad u jednoj smjeni od početka drugog polugodišta školske godine 2015./16.

Na redu stolarija

- U 2019. godini je bio planiran početak provođenja treće faze projekta Društveni centar Pula, koja obuhvaća adaptaciju, uređenje i nadogradnju potkrovlja te smještaj tri dizala i dva vanjska evakuacijska stubišta, za što je izrađen izvedbeni projekt s troškovnicima. Međutim, u suradnji sa školama ocijenjeno je prioritetnijim zamijeniti vanjsku stolariju na uličnim pročeljima zgrade u dvije faze. Jedna je završena u lipnju, a jedna tek kreće, a radovi bi trebali biti gotovi do kolovoza, doznajemo iz Županije.

Ukupna vrijednost svih kapitalnih ulaganja za potrebe Društvenog centra Pula u periodu od 2011. do 2019. godine iznosila su oko osam milijuna kuna, a samo u zamjenu stolarije ulaže se gotovo 2,5 milijuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter