inkubator za uhljebe

JOŠ JEDAN IDS-ov STRUČNJAK ZA "EU STVARI" Bivši zamjenik ližnjanskog načelnika Matija Maurović bez natječaja zbrinut u Istarskoj razvojnoj agenciji kao stručni suradnik

U najmanju je ruku čudno da IDA, koja je, kako piše na mrežnim stranicama te tvrtke, operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije te se bavi razvojem poduzetništva, zapošljava čovjeka kojem u imovinskoj kartici piše da je po zvanju magistar inženjer logistike pomorskog prometa. Boris Sabatti, direktor IDA-e, ne dijeli to mišljenje. Naglašava da je Maurović ujedno i prvostupnik ekonomije s iskustvom u pripremi i provedbi EU projekata

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


IDS-ovac Matija Maurović, bivši zamjenik ližnjanskog načelnika Marka Ravnića, odnedavno je zaposlen u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA). To je još jedno radno mjesto na koje je uglavljen IDS-ov čovjek bez da je, koliko nam je poznato, prethodno raspisan natječaj. Doduše, IDA i nije obavezna raspisivati natječaje za primanje u radni odnos, no bilo bi poželjno budući da su njeni osnivači Županija i svi istarski gradovi. Svojedobno je ta tvrtka slovila kao IDS-ov inkubator u kojem su, prije nego što su se vinuli u politička nebesa, radili ljudi poput današnjeg župana Borisa Miletića i bivšeg ministra turizma Darka Lorencina, a očito joj se uloga s godinama nije promijenila.

Doduše, IDA je sada dobila konkurenciju u vidu LAG-a Južna Istra gdje su, također bez natječaja, nakon lokalnih izbora, na kojima se IDS nije baš proslavio, zaposleni vodnjanske jake snage te stranke Enea Codacci i Moira Drandić Pauro, koja je, pak, nakon što je otišla s pročelničkog mjesta u Gradu Vodnjanu, nakratko svratila do Općine Ližnjan gdje ju je, bez puno pitanja, na novom radnom mjestu na dva mjeseca ugostio načelnik Ravnić, a zatim je proslijedio spomenutom LAG-u. U tom je LAG-u, prema našim informacijama, trebao završiti i Maurović, ali je njegovo zapošljavanje zaustavljeno nakon što smo počeli intenzivno pisati o uhljebljivanju IDS-ovaca u tu udrugu sa sjedištem u Vodnjanu.

Očito je da su se u posljednje vrijeme IDS-ovci pozapošljavali na sve strane bez natječaja, po firmama, udrugama, općinama koje su pod njihovom kontrolom. I odjednom su svi iz te stranke postali veliki stručnjaci, pogotovo za EU projekte ili, kako bi rekao marčanski načelnik i predsjednik LAG-a Južna Istra Predrag Pliško, za EU stvari. U najmanju je ruku čudno da IDA, koja je, kako piše na mrežnim stranicama te tvrtke, operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije te se bavi razvojem poduzetništva, zapošljava čovjeka kojem u imovinskoj kartici piše da je po zvanju magistar inženjer logistike pomorskog prometa. Boris Sabatti, direktor IDA-e, ne dijeli to mišljenje. Naglašava da je Maurović ujedno i prvostupnik ekonomije "s iskustvom u pripremi i provedbi EU projekata, što je u skladu s domenom djelovanja i trenutnih aktivnosti Istarske razvojne agencije (naglasak između ostalog i na projekte u pripremi u sklopu programa Central Europe u području prometa i mobilnosti)".

Sabatti nam otkriva da je bivši zamjenik ližnjanskog načelnika zaposlen u IDA-i početkom veljače "na provedbi i pripremi EU projekata na radno mjesto stručnog suradnika na određeno vrijeme od godine dana, odnosno do kraja siječnja 2023." Ističe i da IDA trenutno broji devet zaposlenika, čije se plaće, kao i troškovi hladnog pogona, "u cijelosti financiranju iz prihoda poslovanja i dostupnih EU fondova".

- Kao direktoru razvojne agencije važno mi je jedino da su svi djelatnici izvrsni u obavljanju svog posla. Njihova eventualna angažiranost u politici me ne zanima, naglašava Sabatti.

Valja, međutim, spomenuti da smo ga upitali koliko je članova IDS-a zaposleno u IDA-i. Pitali smo ga jesu li to Jelena Nikolić, predsjednica Mjesnog odbora Gregovica, ili Andi Kalčić, predsjednik Općinskog vijeća u Barbanu, gdje glavnu riječ vodi predsjednik IDS-a Dalibor Paus. Ali nismo dobili odgovor.

Sabatti je tek poručio: "Istarska razvojna agencija baštini lako provjerljive rezultate rada u više od 22 godine djelovanja i posluje u skladu s nacionalnim i EU zakonima i propisima te sukladno Društvenom ugovoru tvrtke. IDA je daleko najuspješnija županijska razvojna agencija u Hrvatskoj, za što su uvelike zaslužni svi djelatnici koji tu rade, odnosno koji su tu radili."

Inače, jučer smo pokušali dobiti i izjavu Maurovića, no on se nije javljao na telefon. Naš je upit poslan SMS-om proslijedio Sabattiju, iako smo ga pitali nešto na što direktor IDA-e i nije mogao odgovoriti, a to je zašto je nakon samo jednog mandata zamjenika načelnika Ližnjana otišao iz Općine i je li to bilo samovoljno. Možemo stoga samo nagađati da je Mauroviću plaća u Općini Ližnjan bila preniska pa je poželio bolju priliku, a tu mu je želju, kao i mnogima drugima, stranka ispunila na vrlo jednostavan način, našavši im posao u "svojim" tvrtkama i udrugama. U imovinskoj kartici, naime, piše da je Maurović kao zamjenik načelnika primao mjesečno nešto malo više od 7.500 kuna neto. Jedino to bi mogao, prema našim saznanjima, biti razlog zašto Maurović nakon jednog odrađenog mandata više nije zamjenik Ravniću, s kojim je, koliko znamo, u dobrim odnosima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter