NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Iznimni natjecateljski uspjesi učenika Srednje tehničke škole u Puli NISMO PRVI, ALI IMAMO NAJBOLJEG ROBOTA

| Autor: Lara BAGAR
Pobjednička ekipa

Pobjednička ekipa


Unatoč pandemijskoj školskoj godini koja je sa sobom nosila poteškoće oko organizacije nastave, česte promjene rasporeda i modela, a i natjecanja su se susretala s istim poteškoćama učenici pulske Tehničke škole opet su postigli iznimne rezultate na najvećem državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2021 koji se proteklog tjedna održao u Zagrebu.

Natjecanje je održano u sedam paviljona Zagrebačkog velesajma, tj. prostoru većem od 16.000 m2. Više od 300 učenika natjecalo se u 43 discipline uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera. Bila je to prilika da najbolji učenici srednjih strukovnih škola iz Republike Hrvatske pokažu svoje vještine.

S medaljom osvojenog trećeg mjesta u robotici vratili su se Karlo Mikulaco i Filip Gembec, učenici trećeg razreda Tehničke škole u programu za elektrotehničare, koji su izvrsni plasman postigli zahvaljujući još jednom uspješnom mentorstvu Denisa Gentillinija.

Pobjednički dvojac još   je uvijek je pod dojmovima s natjecanja za koji kažu da je bio vrhunski organiziran te se odigrao - uživo.

- Od svih robota samo je naš bio učenički rad. Dok su ostali imali već gotove robote ili su im u sastavljanju pomagali profesori, mi smo ga sami osmislili i napravili od početka. Tako smo na licu mjesta vidjeli da smo bolji robotičari bez obzira što se nismo postigli viši plasman, otkriva nam robotičaski dvojac.

Za razliku od ostalih robota njihov koristi step motore, odnosno pogonske motore koji se koriste u 3D printerima. Filip otkriva da je njegov rad na robotu inovacija.

- Riječ je o FPGA pločici. Ona može obrađivati paralelne

konkretne procese i daje impulse za svaki korak. Koristi se da odvoji ritam step motora od procesora, detaljno je objasnio Filip. Ovakav princip rada rijetko je viđen kod srednjoškolaca, već je primjereniji fakultetskim polaznicima te je njihov rad izazvao zanimanje na natjecanju. Stoga krajem mjeseca, 29. svibnja sudjeluju na INOVA-MLADI 2021, izložbi inovacija za zagrebačke srednje škole na koju je pozvana i pulska Tehnička škola.

Strast, angažman i već sada evidentna stručnost pripremili doveli su do toga da će Filip iduće godine svoje mlađe školske kolege pripremati za natjecanja.

Na istom natjecanju u kategoriji geodezije učenica Larisa Poljak osvojila je 4. mjesto pod mentorstvom Vedrana Tatarevića. Na peto mjesto su se plasirali učenica Lana Bedrina u kategoriji arhitektonske tehnologije pod mentorstvom Jasne Marijančević Dubinović, a Ivan Banko po mentorstvom Mirjane Kalac isto je mjesto zauzeo u kategoriji graditeljskih tehnologija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter