PULA

ISTRAŽIVANJE OVLAŠTENOG LABORATORIJA: "Kvaliteta zraka na Kaštijunu je i dalje prve kategorije, zrak je čist, nisu prekoračene granične vrijednosti"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


"Kvaliteta zraka na područje Kaštijuna i dalje je prve kategorije, što znači da je zrak čist te da nisu prekoračene granične vrijednosti praćenih parametara".

Glavni je to zaključak redovnog Godišnjeg izvješća o rezultatima praćenja kvalitete zraka na Kaštijunu u 2020. godini, koje je ovlašteni laboratorij izradio na temelju praćenja pokazatelja na automatskoj mjernoj postaji na Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun.

U izvješću se napominje kako se u skladu sa Zakonom o zaštiti zraka, kategorije kvalitete zraka utvrđuju za svaki parametar posebno, a u odnosu na zaštitu zdravlja ljudi, kvalitetu življenja, zaštitu vegetacije i ekosustava.

Pojašnjava se kako za ocjenu kvalitete zraka za lebdeće čestice PM2,5, odnosno fine čestice, nije propisana dnevna ili satna granična vrijednost, već se promatra isključivo srednja godišnja vrijednost, koja je prema Izvješću za 2020. godinu bila značajno ispod dozvoljene granične vrijednosti.

"Promatrajući razdoblje od početka 2021. godine, ŽCGO Kaštijun je nastavio s redovnim radom u okviru kapaciteta uobičajenih za ovaj dio godine, bez bilo kakvih dodatnih aktivnosti koje bi mogle utjecati na kvalitetu zraka na Kaštijunu.

Prema mišljenju akreditiranog laboratorija kojem je povjereno praćenje kvalitete zraka na Kaštijunu, povremene povišene koncentracije čestica PM10 i PM2,5 mogu se pripisati i meteorološkim uvjetima kao što su niske temperature i temperaturna inverzija, spaljivanju korova ili zelenog granja u okolici Kaštijuna, ali i globalnom kretanju čestica u zraku.

To se primjerice dogodilo 24. veljače kad je Svjetska meteorološka organizacije objavila da iznad Europe i sjeverne Afrike kruži 14 milijuna tona saharske prašine, te smo putem svojih mrežnih stranica građane izvijestili o mogućem povećanom indeksu kvalitete zraka. Navedene situacije utječu na izmjerene vrijednosti na Kaštijunu, međutim to ne znači da su one ujedno i posljedica rada Centra", poručili su iz ŽCGO Kaštijun.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter