NA PJEŠAČENJE POZVANI SVI

Hoditi i zdravi: Veliko simultano pješačenje u sedam istarskih gradova 

| Autor: Borka PETROVIĆ
S jučerašnjeg predstavljanja programa (B. PETROVIĆ)

S jučerašnjeg predstavljanja programa (B. PETROVIĆ)


Veliko simultano pješačenje u sedam istarskih gradova - Puli, Poreču, Labinu, Pazinu, Buzetu i Bujama održat će se u subotu 6. travnja, s iznimkom Rovinja u kojem će se pješačenje održati dan kasnije, u nedjelju, 7. travnja

Javnozdravstvena konferencija "Zajedno s Vama do zdravlja" i 6. pješačka manifestacija u Istri pod nazivom "Hoditi i zdravi biti", predstavljene su jučer u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Kako je u uvodu kazao ravnatelj ustanove dr. Aleksandar Stojanović, u suradnji sa sedam istarskih gradova - Pulom, Porečom, Rovinjom, Labinom, Pazinom, Buzetom i Bujama i ove će se godine organizirati konferencija o zdravlju te veliko simultano pješačenje u sedam istarskih gradova. Ono će se održati u subotu 6. travnja, s iznimkom Rovinja u kojem će se pješačenje održati dan kasnije, u nedjelju, 7. travnja.

U Puli pješače i studenti

- Drago mi je da smo od ove godine u proširenom broju, novi partneri manifestacije su Studentski centar Pula i Grad Buje koji su nam se pridružili, kazao je dr. Stojanović navodeći da je prevencija kardiovaskularnih bolesti, a zajedno s time i promocija tjelesne aktivnosti, jedan je od definiranih zdravstvenih prioriteta u Planu za zdravlje građana Istarske županije u planskom razdoblju 2017. - 2020. godine.

Uz riječi da se već dugi niz godina provode brojne aktivnosti i programi usmjereni poboljšanju zdravlja svih žitelja Zavod, kazao je, provodi i aktivnosti oko organiziranja pješačenja na koje se svake godine uključuje sve više ljudi. Lani je tako u manifestaciji sudjelovalo više od šest tisuća aktivnih sudionika. No, ova akcija ne podrazumijeva samo pješačenje već razne aktivnosti, u koje su uključene sve dobne skupine, od vrtićaraca do umirovljenika, a koje će se protegnuti na cijeli idući tjedan.

Tako je pulska dogradonačenica Elena Puh Belci izrazila zahvalnost Zavodu što ih okuplja na zdravoj platformi dodajući da će se prije glavnog pješačenja u Puli održati i pješačenje za djecu te skup atletike.

- Glavni događaj je svakako pješačenje kojega svake godine odrađujemo na stazi "Koza" koja je duga oko šest kilometara. Start je u Ulici Veruda ispod Doma za starije i nemoćne "Alfredo Štiglić", a cilj na Bunarini. Tu će se za sve sudionike organizirati zdrava marenda i mjerenje tlaka i šećera u krvi, a sudionici pješačenja dobit će i prigodne majice, kazala je Puh Belci. Miodrag Čerina iz Studentskog centra Pula dodao je da će se pješačenju odazvati i više od stotinu studenata, a na Bunarini će nastupiti studentski bend.

Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, uz riječi da mu je čast da prvi puta sudjeluju u manifestaciji, ali i preuzimaju ulogu domaćina konferencije, istaknuo je da se u Bujama planiraju različite aktivnosti. Pješačenje kreće u subotu, 6. travnja, u deset sati sa Sportske zone, a hodačima će se nuditi dvije staze - kraća od tri i dulja od deset kilometara.

Zdravi obrok i zabava

U ime Grada Rovinja Dragan Poropat pojasnio je da će se u njihovom gradu pješačenje održati u nedjelju, 7. travnja radi obilježavanja godišnjice talijanskog bataljuna "Pino Budicin" koje je zakazano za subotu. Start pješačenja je u 10 sati s Trga maršala Tita. Staza je dugačka pet kilometara, pješačit će se do bolnice "Prim dr. Martin Horvat" s tim da će dio staze proći po alternativnim pravcima staroga grada. Na kraju sve sudionike očekuje zdravi obrok i zabava.

Nataša Basanić Čuš, koordinatorica projekta Zdravi grad Poreč, kazala je da broj sudionika ove manifestacije u stalnom porastu i ona se proteže na cijeli niz aktivnosti tijekom tjedna pa će se tako pješačenje organizirati i za svu vrtićku djecu i školarce. Start je pred Općinskom sudom, a trasa ide, zavisno od dužine, do hotela Galijot ili do Zelene lagune. U Pazinu je start u osam sati ispred Društvenog centra "Veli Jože" ili kod Stare škole u Grdoselu u deset sati. No, pročelnica Nevija Srdoč pojasnila je da će, za one kojima je do Grdosela previše hodati ili nemaju prijevoz, on biti organiziran ispred centra Veli Jože u 9 sati.

Grad Buzet u akciju se uključio prije četiri godine, kazala je Elena Grah Ciliga, dodajući da ona obuhvaća sve dobne skupine, od vrtićaraca preko školaraca, koji se natječu tko će više prohodati, do umirovljenika. Ove će se godine hodati stazom od Selca (sv. Jelene) do Napoleonovog mosta. U Labinu je start pješačenja na Titovom trgu u 10 sati. Pješačit će se do rabačke rive. S obzirom da je staza dugačka oko osam kilometara povratak je osiguran autobusima, u nekoliko tura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter