OBLIK ODGOVORA Treće poglavlje serije izložbi

"Epilog (Oblik rasprave)" kustosice Branke Benčić u Skopju


U Muzeju suvremene umjetnosti u Skopju otvorena je izložba "Epilog (Oblik rasprave)" renomiranih makedonskih umjetnika s međunarodnom karijerom Jane Čalovskog i Hristine Ivanoske. Izložba predstavlja posljednje, treće poglavlje i dio je šire izložbene cjeline, serije izložbi "Oblik odgovora", izlagačkog i istraživačkog umjetničkog i kustoskog procesa pulsko-zagrebačke kustosice Branke Benčić, koji se od rujna 2017. godine realizirao kao serija od tri izložbe u partnerstvu s vodnjanskom Apotekom – Prostorom za suvremenu umjetnost i zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti. Tako je u vodnjanskoj Apoteci realiziran "Prolog (Oblik pitanja)", a u zagrebačkom MSU-u izložba "Dijalog (Oblik odgovora)".

Vizualni esej

Branka Benčić ističe da je "Oblik odgovora", "serija od tri izložbe, zamišljena kao vizualni esej koji okuplja i mapira interese umjetnika, kontekste, umjetničku produkciju i društveni i institucionalni okvir unutar kojeg umjetnici djeluju, postavlja pitanja umjetničkog rada, te povezuje umjetničke institucije različitog profila i mjerila."

- Umjetnička praksa Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske kompleksna je i kontekstualna i temelji se na umjetničkim istraživanjima, bavi se temama i konceptima arhitekture, povijesti i teorije umjetnosti, pitanjima umjetničkih institucija, društvene i političke stvarnosti, kako bi usmjerili, imaginirali, kreirali nove scenarije i nova znanja. Radove realiziraju u različitim medijima od crteža, teksta do objekta i instalacije, piše Branka Benčić.

Yane Čalovski i Hristina Ivanoska međunarodno su afirmirani makedonski umjetnici. Predstavljali su Makedoniju na Bijenalu u Veneciji 2015. godine. Individualno ili zajedno sudjelovali su na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u međunarodnim muzejima i galerijama – MUMOK, Vienna; Kunsthalle Bregenz, Salzburger Kunstverein; Akbank Art Center, Istanbul; Tate Britain, London; European Kunsthalle, Cologne; The Drawing Center, New York; Museum of Contemporary Art – Skopje, ŻAK | BRANICKA Gallery, Berlin; National Museum of Contemporary Art (MNAC), Bucharest.

Impresivna biografija

Branka Benčić nezavisna je kustosica i povjesničarka umjetnosti. Bila je kustosica hrvatskog paviljona na 57. Bijenalu u Veneciji (2017) i sukustosica na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji (2018). Voditeljica je i umjetnička direktorica Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, te kustosica programa Kino umjetnika u Muzeju suvremene umjetnosti i Cinemaniac – pri Pulskom filmskom festivalu. Realizirala je velik broj skupnih i samostalnih izložbi i programa projekcija u Hrvatskoj i inozemstvu, surađivala s velikim brojem ustanova, muzeja, galerija, udruga i udruženja. Autorica je brojnih tekstova o suvremenoj umjetnosti. (B. Ć. J.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter