ČLANOVI REZIDENCIJE PIONIRSKI DOM

Donirali glazbene instrumente Školi za odgoj i obrazovanje Pula: NISMO PUNO DONIRALI, ALI JE OD SRCA

Glazbeni instrumenti za ovu, inače drugu donaciju Rezidencije Pionirski dom, koja djeluje pod okriljem Udruge Tondak, kupljeni su sredstvima od prodaje vinilnih izdanja 1. i 2. Rezidencije Pionirski dom. U razgovoru s ravnateljicom Škole za odgoj i obrazovanje zaključeno je da bi polaznicima škole najkorisniji bili udaraljkaški instrumenti koji će im osim poticanja stvaralaštva služiti i u terapeutsko-rehabilitacijske svrhe

| Autor: Mladen RADIĆ
Tijekom primopredaje donacije atmosfera je bila ugodna i vesela

Tijekom primopredaje donacije atmosfera je bila ugodna i vesela


Nakon prve donacije glazbenih instrumenata koja je bila uručena Dječjem domu Ruža Petrović u Puli, Edi Cukerić i Branko Crnogorčić, članovi Rezidencije Pionirski dom, koja djeluje pod okriljem Udruge Tondak, ovog puta posjetili su Školu za odgoj i obrazovanje Pula te im donirali komplet udaraljkaških instrumenata.

Zajednička plemenita akcija

Ovo je druga takva donacija Udruge Tondak budući da su prije par godina donirali instrumente Dječjem domu "Ruža Petrović" u Puli. Nakon toga krenula je epidemija i cijeli projekt je usporio.

- Kako sam često sudjelovao na raznim projektima po Hrvatskoj i okolnim zemljama i pritom upoznao mnogo krasnih ljudi-umjetnika, ta ideja okupljanja svih njih u zajednički projekt druženja i stvaranja došla je sama po sebi, objašnjava Cukerić koji je projekt inicirao, a podržali su ga odmah i ostali pulski članovi rezidencije Branko Crnogorčić i Alen Rosanda bez kojih on ne bi bio izvediv.

- Na prvoj rezidenciji odmah se priključio i naš sugrađanin Aleksandar Stojković pa smo odmah imali dobru startnu poziciju. Htjeli smo i želimo u Radnu sobu Pionir u Rojcu dovesti ljude koji su nam bliski po glazbenom i pjesničkom senzibilitetu i usput napraviti nešto korisno za društvo, objašnjava Cukerić.

Glazbeni instrumenti za ovu drugu donaciju su kupljeni sredstvima koja su prikupljena prodajom vinilnih izdanja 1. i 2. Rezidencije Pionirski dom. U razgovoru s ravnateljicom Škole za odgoj i obrazovanje došli su do zaključka da bi polaznicima škole najkorisniji bili udaraljkaški instrumenti koji će im osim poticanja stvaralaštva služiti i u terapeutsko-rehabilitacijske svrhe.

- Sve što smo sakupili to smo i potrošili, kako u prvoj tako i u drugoj donaciji. Prvi put su prihodi bili isključivo od digitalnog downloada dok su kod druge akcije zbrojeni prihodi od downloada i prodaje vinila koje je potencirao naš medijski partner portal Ravno do dna. Veći dio od male tiraže (250 komada) podijelili smo našim sugrađanima kulturnjacima koji su još uvijek veliki poklonici zvuka vinila. U prosjeku su nam prihodi bili između tri i četiri tisuće kuna, kaže Cukerić.

Zadovoljni i ispunjeni

Nada se i da su štićenici, odgajatelji i ravnateljica zadovoljni, a na primopredaji je, kaže, bila ugodna i vesela atmosfera.

- Nismo puno donirali, ali je od srca. Svi članovi Rezidencije i Udruge Tondak pod čijim se okriljem projekt odvija osjećaju se zadovoljno i ispunjeno kada imamo akcije doniranja. Reakcije su sjajne, ne samo od korisnika nego i od ljudi koji su već duže vrijeme upoznati s našim radom, kaže Cukerić.

Prilikom primopredaje instrumenata i tijekom kratkog druženja razgovaralo se o budućim modelima suradnje. Osim na web-stranici pionirskidom.com gdje se materijali mogu čuti i preuzeti u digitalnom obliku, sve dosad objavljene rezidencije dostupne su i na stream servisima.

Cukerić objašnjava i da kada prikupe određenu svotu novca krenu u razmišljanje kojoj ustanovi dati donaciju. Jedino što žele je da plodove svojega rada mogu nekome pokloniti. Svaki put će to biti druga ustanova, ali to ne znači da se dosadašnje suradnje neće nastaviti, tako da su već razgovarali i o budućim modelima suradnje.

- Ne volimo unaprijed previše planirati. Razmišljat ćemo kada se opet budu prikupila neka sredstva. Radimo od danas do sutra jer ovo vrijeme u kojem živimo nije baš idealno za planiranje, razmišlja Cukerić.

Zanimljivo je da su novac sakupili upravo prodajom vinilnih ploča za koje bi netko mogao pomisliti da su dio daleke prošlosti i da više malo koga zanimaju.

- Premda vinilne ploče danas predstavljaju relikt prohujalog vremena, one ipak bilježe tržišni rast. Audiofila i vinilnih fanova ima uvijek, a u zadnje vrijeme ih se pojavljuje sve više. Izvadili su se gramofoni s tavana i opet su stavljeni u pogon. Najskuplji komad plastike je opet u modi. Udruga Tondak je do sada objavila nekoliko vinila pa smo nastavili s istom praksom i kod objave prve i druge Rezidencije. CD kao medij je u izumiranju, objašnjava Cukerić.

Udruga Tondak je u zadnjih nekoliko godina objavila više od deset glazbenih albuma, a u pripremi za iduću godinu imamo još četiri albuma, što klasične, što istarske autohtone glazbe pa sve do rock glazbe.

- Objavljujemo sve što mislimo da je vrijedno i da će jednoga dana nešto nekome značiti bez obzira na glazbeni žanr. Do kraja mjeseca ćemo objaviti istarske uspavanke koje je po odabiru Darija Marušića snimila Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova iz Pule u suradnji s vrtićem Rin Tin Tin te album Gori Ussi Winetoua koji će biti promoviran na otvorenju ovogodišnjega Sajma knjige u Istri, a posvećen je Dragi Orliću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter