HUM

DOMAĆA RAKIJA JE NAŠA MEDIŽIJA Najbolji meštar od rakij Elvis Perčić


Elvis Perčić svojom je pobjedničkom žesticom obranio boje Huma grada biske jer iako bisku spravljaju proizvođači rakija širom Istre, prvi cjeloviti recept ostavština je pokojnog humskog župnika Josipa Vidaua. Biljna rakija u ovom se dijelu Istre od davnine spravlja od kvalitetne domaće rakije i listova imele, grma polunametnika na listopadnom i crnogoričnom drveću

 

Elvis Perčić iz sela Marči Brig kod Huma dobitnik je velike platinaste povelje za najbolju rakiju u Istri 2018. godine, dodijeljene na 18. izdanju tradicionalne smotre domaćih rakija koja je pod sloganom "Domaća rakija je naša medižija" održana u najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske. Najbolja od najboljih ovosezonskih žestica bira se među biskama pa je tako Perčić prethodno osvojio prvo mjesto u kategoriji biske, drugo mjesto pripalo je OPG-u Maurizio Radovan, a treće mjesto buzetskoj AURI d.o.o. Za doprinos u popularizaciji rakije, vitezom od istrijanske rakije proglašen je dugogodišnji član žirija Renis Gržinić, a princezom novinarka Ana Pisak. Humski župan Serđo Činko dotaknuo im je mačem rame i proglasio ih vitezom, odnosno princezom od istrijanske rakije u ime Boga i Marije.

Tajna

Elvis Perčić svojom je pobjedničkom žesticom obranio boje Huma grada biske jer iako bisku spravljaju proizvođači rakija širom Istre, prvi cjeloviti recept ostavština je pokojnog humskog župnika Josipa Vidaua. Biljna rakija u ovom se dijelu Istre od davnine spravlja od kvalitetne domaće rakije i listova imele, grma polunametnika na listopadnom i crnogoričnom drveću.

- Tajna dobre biske je u dobroj sirovini, dobroj komovici i dobroj imeli ubranoj u pravo vrijeme i sušenoj kako Bog zapovijeda, povjerio nam je Elvis pobjednički recept.

Uz standardni žiri rakije su ocjenjivali i certificirani senzorni analitičari Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč predvođeni predsjednicom Sanjom Radeka. Osim toga ove godine po prvi puta za bisku i obične domaće rakije na porečkom Institutu odrađena je i kemijska analiza što je privuklo meštre od rakij zainteresirane za pozicioniranje žestica na istarskoj rakijaškoj sceni tako je ovogodišnja smotra održana u organizaciji Udruge Hum, suorganizaciji buzetske Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Istarske županije, okupila 28 proizvođača domaćih žestica proizvedenih na tradicionalan način od grožđanog dropa u lambiku. (NAPISALA I SNIMILA Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter