UZ SAMO MORE

ĐIR PULSKOM ZELENIKOM Savršena lokacija tako blizu, a tako daleko od gradske vreve. IZVAN SEZONE IMA SVOJ RITAM

Ljeti je ovo više turistički kvart, jer brojne kuće imaju apartmane, neke se iznajmljuju kao kuće za odmor, a nerijetko se ovdje kupaju i turisti iz obližnjeg kampa i s čitave Stoje. Izvan sezone je pak drukčije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Pulska Zelenika (Snimili Duško Marušić Čiči i Duška Palibrk)

Pulska Zelenika (Snimili Duško Marušić Čiči i Duška Palibrk)


Svaki kvart ima dakako svoje specifičnosti, prednosti i mane. Jedna naša relativno friškonovopečena sugrađanka, inače strankinja, kazala je da su joj u Puli najposebniji i najljepši Gortanova uvala i Zelenika, jer osim prekrasne pozicije, čine se kao neki poseban svijet, mikrokozmos unutar gradske cjeline - udaljeni, ali ne previše od grada, kao u nekoj posebnoj dimenziji.

Prilikom prodaje kuća, apartmana ili iznajmljivanja, za Zeleniku se uvijek navodi da je to top-lokacija, a stvarno, kuće su tik do mora.

- Eh, da mi je tu imati stan, kuću, pa makar i vrtnu kućicu, ljeti se ujutro probudiš i prva stvar koju možeš napraviti je otplivati, pa dođeš kući, doručak, tuširanje… Stigneš i raditi i sve obaviti, a kao da si negdje na ferijama, poput pravog ljetovanja je to, kaže mi jedna Puljanka dok šećemo ovih kvartom.

I zbilja, milina, kuće do mora, u Puli nigdje nisu toliko blizu moru kao tu, a samo malo dalje prava ruralna zona, vrtovi, prolaz do mora i do Stoje, sprave za vježbanje i dječje igralište - uvijek dobro posjećeni. I klupice pored mora, taman za misaone trenutke nakon kupanja ili večernje šetnje. Ili pak za romantiku. Zbilja, pravi raj.

Uvala Paolet(t)a, kako gdje piše, pogodna je za kupanje do kasno poslijepodne pa i navečer, za razliku od nekih plaža gdje brže dođe mrak. Bila je oduvijek omiljeno mjesto za kupanje brojnih Puležana, posebice starijih generacija, a mnogi su kombinirali malo Stoju, malo uvalu Paoleta.

foto

(Snimila Duška Palibrk)

I ovaj kvart, ova plaža ima svoje tradicionalne zimske kupače, i one jutarnje i one poslijepodnevne koji brzinski nakon posla parkiraju auto, siđu tih par stepenica do plaže i otplivaju dok sunce po malo zalazi. Ljeti je to više turistički kvart, jer brojne kuće imaju apartmane, pojedine su kuće isključivo kuće za odmor, a nerijetko se tu kupaju i turisti iz obližnjeg kampa i s čitave Stoje.

Izvan sezone je slika ipak drukčija. Skoro (uvijek) isti trkači protrče stazom uz more te krenu jačati tijelo u fitnes kutku ispod vedrog neba, a danas je, imajući u obzir cjelokupnu situaciju, fitnes na otvorenom na posebnoj cijeni. A djeca se u međuvremenu igraju - ljuljačke, klackalice - sve to pored mora, uz drukčiji ugođaj negoli u drugim parkovima.

- Ovdje dolazimo skoro svakog dana, vele dvije umirovljenice. "Prošećemo malo i onda je klupa naša obvezna postaja, tu pored mora, kava za van… Ljepše nego se gurati negdje po gradu. I nije niti tako daleko od grada, bez problema se može doći pješke, a tu iznad je autobusna postaja, tako da je sve blizu i povezano. A u Puli je tako i tako sve blizu", kažu.

U obližnjim vrtovima rade vrijedni ljudi, dok drugi idu prema Stoji i svojim barkama. Ipak, bio je jak vjetar, bolje je sve provjeriti.

Kako je tek navečer tu lijepo, kada čovjek shvati da mu u životu ne treba puno, da su najljepše stvari one besplatne - more, mir, tišina, zalazak sunca, ljepota prirode. Za prirodu nema karantene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter