NIJE BILO DOSADNO

DETALJI S OVOTJEDNOG VIJEĆA GRADA PULE: Zašto je Danijel Ferić "odletio" sa sjednice, ima li Kaštijun 400 nedostataka i jesu li Valdebečani najviše izvisili?

| Autor: Borka PETROVIĆ
Danijel Ferić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Danijel Ferić (Dejan ŠTIFANIĆ)


Na zadnjoj točki sjednice Vijeća Grada Pule, oko Kaštijuna, došlo je i do galame. Na pojašnjenje nadležne pročelnice Vesne Sajić da je glasanje o zaduživanju trgovačkog društva Kaštijun čisto tehničke prirode, jer se zbog nekih poteškoća mijenja način osiguranja kredita koji je izglasan još u veljači, vijećnik Danijel Ferić (SDP-HSU) uvjetovao je svoje glasanje odgovorima na tri pitanja: zašto je Kaštijun preuzet s 400 nedostataka, hoće li građanima na konto vraćanja kredita ponovno poskupjeti smeće te hoće li to postati centar za zbrinjavanje krupnog otpada za cijelu Istru? Unatoč opomeni predsjednika Vijeća Tiziana Sošića da iskače izvan teme, Ferić je nastavio.

- Tema jest Kaštijun! Kakva je to fraza "poteškoće u odluci"? Koje su to konkretne poteškoće? U prošloj godini 21 put prekoračena je dozvoljena razina sumporovodika, deset puta razina lebdećih čestica, pitanje je koliko je teškim metalima zagađeno okolno tlo, ustvrdio je Ferić, a na ponovnu opomenu Sošića viknuo je da je Kaštijun "političko dijete Jakovčića i Miletića koje uništava zdravlje građana Pule". Feriću je na to oduzeta riječ da bi, nakon rasprave s direktoricom Kaštijuna Vesnom Dukić i opaske Sošiću da na sramotan način vodi sjednicu, protestno napustio Vijećnicu.

Situaciju je pokušao smiriti dogradonačelnik Robert Cvek navodeći da "istu tehnologiju, a još veće probleme imaju i na Marišćini, gdje su na vlasti stranački kolege vijećnika Ferića. "Kaštijun nije političko pitanje. Ne bismo se smjeli spustiti na osobna i politička prepucavanja", rekao je. Točka je na kraju amenovana s 14 pozicijskih glasova, dok je opozicija ostala suzdržana.

Rasprava s Ferićem počela je još kod točke o izvršenju Programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture za prošlu godinu, koji je predstavila pročelnica Ingrid Buljan.

- Izvorni Program građenja iznosio je čak 76,5 milijuna kuna, rebalansom je smanjen na 18,9 milijuna, a realizirano je samo 14,8 milijuna. To je zaista poražavajuće. A najviše su izvisili Valdebečani koji su, umjesto 1,6 kilometara asfalta i rekonstruirane Premanturske ceste, za što je bilo osigurano 4,3 milijuna kuna, dobili veliko ništa. To je prebačeno za ovu godinu, no sada košta više od osam milijuna kuna, naveo je Ferić, dodajući da nisu realizirani ni radovi u Ulici 43. istarske divizije, Kandlerovoj i na Giardinima, nema ni garažnih kuća, a iz programa gradnje ispala je i sanacija Kaštijuna te izgradnja sortirnice.

Nadležna pročelnica Buljan pojasnila je da se od izvornih 76 milijuna 30 milijuna odnosilo na Kaštijun koji je izbrisan iz Programa gradnje, a da su radovi na Giardinima i u Kandlerovoj samo odgođeni. "Na Valdebečkom putu problem su imovinsko-pravni odnosi, a lani je izgrađeno 30-ak parkirnih mjesta na Vidikovcu", kazala je pročelnica. Izvještaji su na koncu usvojeni, uz pet glasova protiv i jednog suzdržanog oporbenog vijećnika.

Iako se moglo očekivati da će više "iskriti" oko godišnjih izvještaja javnih ustanova, oni su prošli glatko. Jedino je HDZ-ov vijećnik Petar Ćurić upitao ravnateljicu Dječjih vrtića Pula Marizu Kovačević kakav se to stan navodi u izvještaju pod imovinom ustanove, vrijednosti 45 tisuća kuna; hoće li iduće godine, kada ove već nije bilo, biti kapitalnih projekata te kako da ravnateljice vrtića nemaju iste plaće: jedna ima 11, a druga devet tisuća kuna.

- Garsonijeru od 37 kvadrata na adresi Veruda 17 davno su svojim sredstvima kupili nekadašnji radnici i to mu nije tržišna vrijednost. Stan nitko ne koristi. Za plaće mogu reći da se razlikuju samo u odnosu na staž, a kapitalnih investicija vjerojatno neće biti ni ove godine, rekla je Kovačević.

Gradski proračun za prošlu godinu prezentirala je pročelnica Sajić, a izvješće je na kraju usvojeno s 14 glasova "za" i sedam suzdržanih. S 354 milijuna prihoda i gotovo 356 milijuna rashoda u gradskoj blagajni na kraju prošle godine stvorio se manjak od gotovo 1,7 milijuna, ali je pokriven viškom iz prijašnjih godina.

"Višak od 42 milijuna kuna iz dobrih godina prebačen je u ovu godinu i dobro će nam doći sada u doba krize", kazala je Sajić, ocijenivši da je Grad poslovao pozitivno i racionalno. Za Ferića ovakav je proračun slika nazadovanja, a i spomenuti višak samo znak lošeg planiranja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter