NATJECANJE U PODVODNOM RIBOLOVU

Delfinaši lovili od Kamenjaka do Muzila, pobjednik ulovio i dvije škarpine  ZA TRI RIBE ZARONIO 70 PUTA!

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Kristian Benčić pobjednik je natjecanja u podvodnom ribolovu koje je, u organizaciji Pomorsko-športskog ribolovnog društva Delfin Pula, jučer održano na potezu od Kamenjaka do Muzila. Drugi je Ivan Brkić, a treći Dražen Sep

Puljanin Kristian Benčić pobjednik je natjecanja u podvodnom ribolovu koje je, u organizaciji Pomorsko-športskog ribolovnog društva Delfin Pula, jučer održano na potezu od Kamenjaka do Muzila. Drugi je Ivan Brkić, a treći Dražen Sep. Riječ je o internom natjecanju u kojem su sudjelovala osmorica članova društva.

Bodovala se težina i raznovrsnost ribe, što znači da više bodova dobiva onaj tko ulovi različite vrste. Benčić je ulovio škarpinu i dvije vrane, a svaka je težila oko 60 deka.

Izvrsna kondicija

- Lovili smo na dubini od 15 do 20 metara, kaže Benčić. Za podvodni ribolov bitni su velik kapacitet pluća i izvrsna kondicija. Da bi ulovio tri ribe, Benčić je zaronio čak 70 puta!

- Škarpina je u rupi, među škrapama i može se pronaći samo upornim traženjem, uz puno zarona. Svaki boravak pod vodom traje oko minutu i pol, objašnjava Benčić. Zanima nas je li točno da u Istri ima malo primjeraka kraljice ribe, škarpine, za razliku od Dalmacije.

- U zadnje vrijeme ih češće susrećemo, prije 7, 8 godina bilo ih je puno manje. U Dalmaciji je puno veće područje pa ispada da ih je više, ali ovdje je puno lakše roniti.

Član je društva punih 20 godina, sudjelovao je i na regionalnim natjecanjima.

- Zasad se bavim samo podvodnim ronjenje, čisto iz hobija. Zaposlen sam, pa sam na more idem vikendom. To mi je bijeg od svakodnevnih obveza, rutine, to je drugi svijet u kojem se susrećem s ribom i pokušavam je nadmudriti, veli Benčić.

Oporavak društva

Prema pravilima, love se samo odrasli primjerci ribe. Nekad je ovo društvo bilo najveće u Hrvatskoj, proteklih godina aktivnost je pomalo zamrla, ali Delfin danas doživljava oporavak, broji 20-ak članova koji se redovito sastaju, a na natjecanjima redovito sudjeluje njih 10-ak.

Jučer je ulovljeno i nekoliko ugora i bijelih riba. Sve to bacit će se na led i pripremiti u brodetu na prvoj idućoj fešti društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter