PREDAVANJE MARINE ZGRABLIĆ

DAN MISERICORDIJE: Sv. Toma zaštitnik je Pule i Indije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Predavanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici

Predavanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici


U povodu obilježavanja Dana Misericordije, dr. sc. Marina Zgrablić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli preksinoć je održala predavanje "Sv. Toma apostol: utemeljenje štovanja i pitanje prestiža kasnoantičke pulske crkve" u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Toma Apostol, također zvan Juda Toma i Nevjerni Toma bio je jedan od Isusovih dvanaestorice apostola.

Predavačica je nastojala evidentirati vezu između drevne pulske crkve, ovoga sveca, kao i rezultate arheoloških istraživanja na području pulske katedrale i trgu sv. Tome.

U sklopu većeg ranokršćanskog episkopalnog kompleksa, istočno do katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazila se crkva sv. Tome. Arheološka istraživanja tijekom Drugog svjetskog rata utvrdila su dvije ranokršćanske faze ove crkve.

No, taj je svetac predstavljen i u puno širem kontekstu, nevezano za samu Pulu. Razgovaralo se i o tome zašto se taj svetac štuje u Puli, iako su mnoge veze i poveznice i dalje nejasne, te postoji više vrsta tumačenja o samome svecu i o njegovom životu.

Prema predaji, sveti Toma umro je u Indiji. Po tradicionalnom kalendaru njegov blagdan je bio 21. prosinca, no potom je prebačen na 3. srpnja, kada se i u Puli slavi taj blagdan i već godinama se održava prigodni program.

Predavačica je postavila i brojna pitanja o tome zašto se sveti Toma slavi baš u Puli. Blagdan sv. Tome slavi se u Katoličkoj crkvi 3. srpnja, zaštitnik je Indije, a u Hrvatskoj Pule. Osim toga zaštitnik je arhitekata i graditelja.

Organizatori predavanja su, uz Knjižnicu, Mjesni odbor Stari grad, Istarsko povijesno društvo i Društvo Smaregliana Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter