POTPORE PULA 2022.

ČAK 81 POSLOVNI SUBJEKT DOBIO BESPOVRATNA SREDSTVA: Grad dodijelio poduzetnicima 1,1 milijun kuna

Najviše je sredstava, 360.298 kuna, usmjereno digitalizaciji poslovanja i digitalnom marketingu. Taj je novac usmjeren u 35 poslovnih subjekata, uz umanjenje odobrenog iznosa za 77,7 tisuća kuna za 17 tvrtki

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Odlukom gradonačelnika Filipa Zoričića, pulskim je poduzetnicima u sklopu programa Potpore Pula 2022. dodijeljen 1,1 milijun kuna. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja je dobio 81 poduzetnik čija je djelatnost registrirana na području grada.

Odustao od potpore

Na raspolaganju je prvotno bilo 1,48 milijuna kuna za koje se prijavilo 95 poduzetnika. Međutim, gradsko je povjerenstvo, koje je pak imenovao gradonačelnik, prihvatljivim ocijenilo 81 zahtjev te predložilo gradonačelniku odobrenje potpora od 1,1 milijun kuna, uz umanjenje 219.985 kuna za 30 poduzetnika. Čak je 11 zahtjeva ocijenjeno neprihvatljivim budući da nisu udovoljavali odredbama javnog poziva. Za dva zahtjeva teška 20 tisuća kuna povjerenstvo je odgodilo donošenje zaključka za sljedeću sjednicu i zatražilo dodatne informacije i pojašnjenja. Na koncu, jedan je podnositelj odustao od potpore teške 15 tisuća kuna.

Potpore su dodijeljene putem šest mjera, a najviše je sredstava, 360.298 kuna, usmjereno digitalizaciji poslovanja i digitalnom marketingu. Taj je novac usmjeren u 35 poslovnih subjekata, uz umanjenje odobrenog iznosa za 77,7 tisuća kuna za 17 subjekata.

Pomoć dobrodošla

U IT sektor (17 tvrtki) usmjereno je 297.172 kune, uz umanjenje odobrenog iznosa od 23,7 tisuća kuna za pet tvrtki.

Troškovi polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukacija zaposlenika sufinanciraju se s 27.500 kuna (6 zahtjeva), uz umanjenje jednog zahtjeva za dvije tisuće kuna. Za nabavku dugotrajne materijalne imovine odobreno je 267.852 kuna (13 subjekata), uz umanjenje odobrenog iznosa u šest zahtjeva za 20,9 tisuća kuna. S druge strane, devet novoutemeljenih tvrtki podupiru se s 138.601 kunom. Kad je riječ i samozapošljavanju i novom zapošljavanju, stigao je samo jedan zahtjev težak deset tisuća kuna koji je i odobren.

- Vjerujem da će i ovogodišnje bespovratne potpore biti dodatni poticaj poduzetnicima u razvoju njihova poslovanja, a posebno kada smo svi svjesni trenutne tržišne situacije i financijske neizvjesnosti koju najavljuju za jesen. Svaka pomoć je dobrodošla i, u konačnici, omogućuje da naši poduzetnici doprinesu napretku i zapošljavanju. U skladu s mogućnostima, Grad će im i dalje pružati podršku i biti partner, rekao je Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter