SVJETSKI DAN BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA

ALKOHOLIZAM JE I DALJE GORUĆI PROBLEM kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(P. SOFTIĆ)

(P. SOFTIĆ)


Alkoholizam je kod nas nažalost jako zastupljen i zahvaća jako velik broj stanovništva oba spola, svih dobi i društvenih struktura. Registrirano je negdje oko 250 tisuća liječenih alkoholičara, ali tu moramo ubrojiti i one koji se nikad nisu javili u niti jednu instituciju za pomoć niti su ikad registrirani, čime zasigurno dolazimo i do duplo veće brojke. Problem alkoholizma nije mali, jer kad neka osoba razvije ovisnost o alkoholu, onda s njom boluje čitava obitelj, ali i posao, objasnila je Snježana Černe

Kako bi se podigla svijest građana o štetnosti konzumacije alkohola, Policijska uprava Istarska je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Odjelom psihijatrije pulske Opće Bolnice i Klubom liječenih alkoholičara "Stvaranje", u subotu su na Narodnom trgu u Puli organizirali preventivnu aktivnost pod nazivom "Trijezni štand".

Time su ujedno obilježeni Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, koji se obilježava 1. travnja, i Međunarodni dan zdravlja koji se obilježava 7. travnja, a na postavljenim info punktovima građani su se mogli upoznati i sa zakonskim posljedicama konzumacije alkohola u prometu, te preventivnim projektima i aktivnostima koje se provode s ciljem prevencije alkoholizma i oblicima liječenja ovisnika o alkoholu.

Klub liječenih alkoholičara "Stvaranje" nekada je djelovao pri bolnici, a od lani djeluje kao samostalna udruga kroz čiji se rad borimo protiv ovisnosti o alkoholu i drugih ovisnosti. Na njihovom su se štandu mogli naći informativni leci o radu udruge, kao i nekoliko osobnih priča liječenih alkoholičara, dok su građani za policijskim štandom mogli pristati na testiranje dragerom ili isprobati takozvane pijane naočale i tako pokušati otključati ključanicu kako bi stekli dojam o reakcijama tijela na određeni stupanj opijenosti alkoholom.

- Alkoholizam je kod nas nažalost jako zastupljen i zahvaća jako velik broj stanovništva oba spola, svih dobi i društvenih struktura. Registrirano je negdje oko 250 tisuća liječenih alkoholičara, ali tu moramo ubrojiti i one koji se nikad nisu javili u niti jednu instituciju za pomoć niti su ikad registrirani, čime zasigurno dolazimo i do duplo veće brojke. Problem alkoholizma nije mali, jer kad neka osoba razvije ovisnost o alkoholu, onda s njom boluje čitava obitelj, ali i posao. No, nije to problem samo našeg društva, jer je alkoholizam na listi komorbiditeta na trećem mjestu u svijetu, dakle, na prvom mjestu su kardiovaskularne bolesti, zatim zloćudne tvorevine i onda alkoholizam i druge ovisnosti sa svim svojim popratnim stanjima i bolestima. Alkohol je, nažalost, psihoaktivna tvar koja je opće zastupljena, legalna i lako dostupna, a kada govorimo o ovisnosti o alkoholu onda govorimo o poremećaju ili bolesti gdje osobe nakon nekog vremena povećavaju toleranciju organizma na alkohol, počinju prekomjerno piti i ulaze u bolest ovisnosti. Nije ovisnost samo kada vidimo na osobi da ima fizičke simptome apstinencije ukoliko nije tog dana uzela određenu dozu alkohola, kao što su znojenje, tremor, nemir, opća slabost i drugo, to je već fizički ovisan alkoholičar. No, postoje i psihički ovisnici koji piju kod određenih teških ili veselih životnih situacija, te im se u tim trenucima poveća žudnja za alkoholom, s time da takve osobe obično mogu u jednom trenutku same stati s konzumacijom alkohola i jedan duži period ne piti, objasnila je Snježana Černe, viša medicinska sestra s Odjela psihijatrije pulske Opće bolnice.

Kad se već primjećuje jedan od ovih tipova ovisnosti, uz treći, kombiniranu ovisnost, te se uz prekomjernu konzumaciju alkohola javljaju i određena devijantna ponašanja, najteže je naći način kako privoliti osobu da potraži stručnu pomoć. Mali je broj onih koji se samoinicijativno jave nekoj stručnoj službi ili klubu, i obično su to osobe koje dotaknu samo dno u cijeloj toj priči "vražjeg plesa" sa alkoholom. U velikom broju slučaja se pak osobe javljaju za pomoć pritisnuti od strane poslodavca, od strane obitelji, ili imaju neku sudsku mjeru. Najveće zadovoljstvo je, ističe Černe, kada se dogodi da si takva osoba prizna da ima problem i prihvati pomoć osoblja, te postane liječeni alkoholičar s dugotrajnom apstinencijom i uspijeva sasvim normalno funkcionirati ostatak života.

U Zavodu za javno zdravstvo IŽ prošle godine je tek 29 osoba potražilo pomoć zbog poteškoća uzrokovanih ovisnošću o alkoholu te 23 člana njihovih obitelji. S druge strane, usprkos brojnim dugogodišnjim akcijama policijskih službenika na osvješćivanju javnosti o štetnim posljedicama konzumacije alkohola, tijekom prošle godine na području PU Istarske dogodilo se ukupno 258 prometnih nesreća kojima je kumovao alkohol. U tim je prometnim nesrećama stradalo 105 osoba, od čega šest smrtno, 24 teško i 75 lakše, a osim toga tijekom redovnih kontrola u prometu, evidentirano je čak 1.913 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Poražavajuća je činjenica da je najveći broj alkotestiranih vozača imao preko jedan promil alkohola u krvi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter