Unatoč buri koja je jučer ledila kosti, atmosfera na pulskoj tržnici ostala je živa. Prodavači nisu posustajali, a ni kupci nisu odustali od šetnje između šarenih štandova.
Ponuda je raznolika, a cijene se već neko vrijeme nisu značajno mijenjale.
Na jednom od središnjih štandova nailazimo na neuobičajen prizor - egzotično voće koje se rijetko viđa u ovim krajevima. U fokusu je feijoa, voće koje izgledom podsjeća na limetu, a okusom na kombinaciju šumskih jagoda, ananasa i banane. Prodaje ih Fabio Flego, mladi Puležan koji već devet godina uzgaja egzotično voće na Marsovom polju.
- Feijoa potječe iz Urugvaja i pravo je bogatstvo joda. To je zimzeleno voće koje pripada porodici mirti, a sezona mu traje od sredine listopada do prosinca. Čak je i kora jestiva, iako je dosta intenzivnog okusa. Ljudi su u početku bili skeptični, ali sada imam stalne kupce, pogotovo zbog pozitivnog učinka na štitnjaču, kaže nam mladi prodavač. Osim feijoe, Fabio u svom vrtu uzgaja i kinesku murvu, indijansku bananu, ali i peruanske jagode. Sto grama ovih egzotičnih jagoda, koje često krase slastice, prodaje se po 20 eura.
- Super su za imunitet jer imaju niz vitamina, a dnevna preporučena doza je do 10 komada na dan. One iz supermarketa mi nisu bile ukusne, ali dao sam im drugu šansu i posadio sam ih sam. Domaće uzgojene su potpuno druga priča, kaže Fabio, koji prodaje i papričice.
Na ostalim štandovima prevladava povrće. Tikve se prodaju za 2 eura po kilogramu, dok su karfiol, brokula i blitva po 3 eura. Poriluk i šenon drže cijenu od 4 eura, a špinat varira između 3 i 4 eura. Istarski krumpir košta euro i pol, dok su rukola, koja se prodaje po 12 eura i kesten, kojeg još uvijek ima na pojedinim štandovima po cijeni od 8 eura po kilogramu, među skupljima.
- Kupci najčešće uzimaju zelenjavu, kaže nam prodavač Ramo. Mandarine su, kaže, skoro nestale, ali sada su na redu klementine. Dodaje da se ljudi koji dolaze na tržnicu rijetko žale na cijene. Na pitanje kako podnosi hladnoću na radnom mjestu odgovara; "najvažnije je da nema juga, nek’ bura puše, pa makar bilo i hladno".
Štand sa šumskim delicijama i dalje nudi svježe vrganje, a prodavač napominje da su vjerojatno ovo zadnje u ponudi, zbog mraza. Srednja košarica vrganja prodaje se za 10 eura. "Puležani vole gljive, a najbolje ih je pripremiti u šugu od divljači, na grilu ili čak u palačinkama", predlaže prodavač na štandu.
Na ribarnici situacija nešto drugačija - pola štandova je prazno. Prodavači kažu da je uzrok i bura, ali i nedostatak kupaca.