učenici oš veli vrh

Sudionici Globalnih igara mira kod gradonačelnika

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


U petak, 18. listopada 2024. godine u Komunalnoj palači gradonačelnik Filip Zoričić održao je prijem za šestero učenika OŠ Veli Vrh u pratnji ravnateljice Ileane Zahtile Blašković, povodom njihovog sudjelovanja na Globalnim igrama mira, održanim u belgijskom gradu Mesenu, od 15. do 21. rujna 2024. godine.

"Čestitam vam na sudjelovanju na Globalnim igrama mira na kojima ste bili jedini predstavnici Hrvatske. Igrali ste nogomet na povijesnom Polju mira i imali priliku kroz sport upoznati mnogo mladih ljudi. Iako se kaže da je povijest učiteljica života, ratovi su stalno prisutni, što pokazuje da ljudi iz povijesti nisu mnogo naučili. Zato je na vama, kao mladim generacijama, da to popravite i promijenite", poručio je gradonačelnik Zoričić.

Šestero učenika Osnovne škole Veli Vrh iz Pule, u pratnji profesora Igora Jovanovića, sudjelovalo je na Globalnim igrama mira. Ovaj značajan događaj, koji sponzoriraju UEFA fondacija i Dječji nogometni savez, okuplja djecu iz različitih dijelova svijeta s ciljem promicanja mira kroz sport i igru.

Mesen, poznat kao Selo mira u Flandriji, zbog svoje povijesti vezane uz bojišta Prvog svjetskog rata, bio je domaćin ove manifestacije. Na igrama je sudjelovalo oko stotinu djece iz desetak zemalja, a po prvi put pridružila se i Hrvatska. Program Igara bio je raznovrstan, uključujući sportske aktivnosti, tradicijske igre, glazbene i scenske radionice, sve s naglaskom na dijalog i međusobno poštovanje.

Učenici su imali priliku igrati nogomet na povijesnom Polju mira, poznatom po Božićnom primirju iz 1914. godine, kada su vojnici privremeno zaustavili borbe kako bi se zajedno igrali i proslavili blagdane. Na završnoj ceremoniji, pulski učenici otplesali su tradicionalni istarski ples balun, a učili su škotski narodni ples, čime su dodatno obogatili svoje iskustvo međukulturne razmjene.

Glavna poruka Globalnih igara mira ističe da igra, dijalog i međusobno razumijevanje pomažu prevladati sukobe i različitosti te služe kao temelj za izgradnju trajnog mira među narodima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter