najavljen znanstveni skup

Ključni aspekti Balotinog znanstvenog, publicističkog i književnog djela

| Autor: Vanesa Begić
Mate Balota - Mijo Mirković (Foto: Wikipedia)

Mate Balota - Mijo Mirković (Foto: Wikipedia)


Na konferenciji za novinare na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predstavljen je i najavljen znanstveni skup Susreti na dragom kamenu s ovogodišnjim naslovom "Tragom Mije Mirkovića - Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo" koji će se održati u Puli i Raklju 27. i 28. rujna pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Razreda za društvene znanosti.

- Posebno mi je drago da se taj skup ponovno održava te da donosi raznolike teme, govornike i projekte. Zbilja je impresivan broj ovogodišnjih sudionika, a obuhvaćene su raznolike teme, kazao je županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, koji je istaknuo važnost Balotinih književnih djela, a marčanski načelnik Predrag Pliško izrazio je zadovoljstvo što je i Općina Marčana jedan od organizatora ovog vrijednog skupa ove godine kada se obilježavaju okrugle godišnjice Balotina rođenja (125 godina) i smrti (60 godina).

- Skup se održavao punih trideset godina, od 1968. do 2001. godine, kada je tiskan posljednji od 22 sveska, gdje su obrađeni mnogostrani aspekti Mirkovićeva stvaralaštva, odnosno ključni aspekti njegova znanstvenog, publicističkog i književnog djela, ali i problematika razvojnih i integracijskih procesa Istre i šire regije. Ovogodišnji će se skup održati u povodu 125. godišnjice rođenja Mije Mirkovića. Prvoga dana skupa na FET-u "Dr. Mijo Mirković" na programu je 25 izlaganja: uz tri plenarna izlaganja uglednih stručnjaka bit će predstavljena i 22 rada znanstvenika i stručnjaka koji se bave raznim aspektima Mirkovićeva stvaralaštva i aktualnim razvojnim izazovima tragom Mije Mirkovića. Drugi dan skupa održat će se u Raklju, gdje će sudionicima skupa domaćini iz Osnovne škole Krnica predstaviti projekt zavičajne nastave "Oslušni zavičaj - zove te pramaliće" inspiriran životom i djelom Mije Mirkovića, a uz studente pulskog Sveučilišta, koji su kreirali kulturnu turu "Tragom Mije Mirkovića" pridružit će se i učenici škola koje nose ime Mate Balote iz Poreča i iz Buja, iz pulske Ekonomske škole, te iz Osnovne škole Tone Peruška, kazala je izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević u ime organizatora. Ona je također istaknula da će na skupu sudjelovati predstavnici svih ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj.

Prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac kazala je da će plenarna izlaganja imati prof. emer. dr. sc. Soumitra Sharma s Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz prigodnu izložbu u Sveučilišnoj knjižnici, na konferenciji će biti predstavljena i ostavština Mije Mirkovića iz njegove spomen-sobe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter