Posjet učenika oš stoja

Školarci posjetili redakciju Glasa Istre i isprobali kako izgleda novinarski zanat u praksi

| Autor: Glas Istre
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Kako funkcionira novinska redakcija zanimalo je 30-ak učenica i učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole Stoja, koji su sa svojim mentoricama, knjižničarkom Amadeom Draguzet i učiteljicom hrvatskog jezika Marijom Baškerom Mandić, posjetili jutros redakciju Glasa Istre, u sklopu Zavičajne nastave, Građanskog odgoja te mali knjižničari. 

(Snimila Tea Tidić)(Snimila Tea Tidić)

Novinarka i urednica priloga Ružmarin u Glasu Istre, Vanesa Begić, školarcima je govorila o povijesti Glasa Istre.

- Glas Istre su dnevne novine čije je prvo tiskano izdanje izašlo 18. kolovoza 1943. godine. Utemeljen je u partizanima, a prvi je broj tiskan u okolici Crikvenice kao antifašističko glasilo naroda Istre. Od 1. studenog 1969. godine počinje izlaziti kao dnevnik, a od travnja 1989. izlazi i nedjeljom. Tijekom rata objavljeno je 35 brojeva u ilegalnim tiskarama koje su se selile od sjeverne Istre do Gorskog kotara. U povodu 20. godišnjice tiskanja prvog broja lista "Glas Istre", na kući u kojoj se onda nalazila tiskara, postavljena je 18. kolovoza 1963. godine spomen-ploča na kojoj su urezane riječi: "U tami tajnog skloništa ovog doma zaiskrile su misli pisane riječi, iz mraka se oglasio glas naroda 'Glas Istre'". Najveću nakladu, oko 28.000 primjeraka, postignuo je 1988. godine. Glas Istre može se čitati na internetu od 2. studenog 2004. godine. Prvi urednik Glasa Istre bio je Ante Drndić Stipe (1943. – 1944.), a valja izdvojiti žene glavne urednice - prva je Anđelka Turčinović Dodić (1946. – 1948.), kasnije tu radila i njezina kćerka Radojka. Također, glavne urednice su bile još Ema Derossi (1953.), Branka Mogorović (1966. – 1968.), Eni Ambrozić (2000. – 2006.) te od ove godine Tea Tidić, rekla je Vanesa Begić. 

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Njih zanima novinarstvo, a već ulaskom u redakciju pokazali su pravi novinarski duh - te su postavili brojna pitanja glavnoj urednici Tei Tidić, kao i novinarima te ostaloj ekipi Glasa Istre, tako da umjesto da novinari postavljaju pitanja - ovoga puta su školarci postavljali pitanja novinarima.

Najviše ih je zanimalo tko je bila prva žena novinarka u Glasu Istre, koliko su novinarskih nagrada dobili novinari, koliko se novina dnevno proda, svađaju li se kolege u redakciji oko iste priče, koja nam je omiljena rubrika, imamo li informacije o prvim istarskim učiteljicama, kako se odabire što će biti u vijestima, je li nam itko prijetio smrću na novinarskom zadatku...

(Snimila Tea Tidić)(Snimila Tea Tidić)

Nakon jednosatnog edukativnog druženja, i puno pitanja, s nama su podijelili i dojmove:

- Redakcija Glasa Istre je jako zanimljivo mjesto, a sviđa mi se jako novina, jer objavljuje dobre i zanimljive članke i vijesti. Većinom čitaju moji roditelji, pa mi prenesu neke zanimljivosti, rekla nam je Vida Unković, učenica 5b razreda.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

- Drago mi je što smo došli u redakciju Glasa Istre, a upravo sam zamišljala da izgleda novinska redakcija. Volim pratiti sportsku rubriku, osobito nogomet, a inače navijam za Istru 1961, kaže nam Brigita Miošić, učenica 5b razreda, a Sara Bakša, učenica 7a razreda također kaže da voli sport, ali rađe čita tekstove o odbojci. 

- Jako mi je zanimljivo čitati razne članke, a uglavnom čitam na portalu. Najzanimljivi su mi članci o konjima i konjičkom sportu, jer se i sama bavim time već pet godina, rekla nam je Erin Sirotnjak, učenica 7b razreda.

I za kraj su redakciji Glasa Istre pustili i lijep poklon za sjećanje na današnje druženje - narukvicu s natpisom "OŠ Stoja" koju su same izradile tri učenice.

Narukvica koju su izradili učeniciNarukvica koju su izradili učenici

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter