"Ne ću ben, hodi zajno"

Ružičaste majice preplavit će Lungomare: U nedjelju trčimo s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka dojke

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


Humanitarna utrka "Ne ću ben, hodi zajno" u organizaciji Kluba Gea Pula ove nedjelje, 6. listopada 2024., još jednom okuplja građane s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka dojke. Ove godine, uz geslo "Nemoj da ti se grusti", Klub Gea Pula nastavlja tradiciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca. Na konferenciji za novinare održanoj danas u Coworking centru Pula, organizatori i partneri, odjeveni u prepoznatljive ružičaste majice koje će u nedjelju preplaviti Lungomare, predstavili su bogat program događanja.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Kako je istaknula predsjednica udruge Nataša Vitasović, start utrke zakazan je za 11 sati na Valkanama, a trči se pulskom šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog na šetnicu Verudele do tvrđave Bourguignon i nazad. Paralelno s utrkom, održat će se i rekreativna šetnja Lungomareom s okretištem u Gortanovoj uvali. Prijave su moguće putem mrežnih stranica Kluba Gea ili na dan utrke, od 9 i 30 do 10 i 30 sati. Posebnost ove utrke jest njena humanitarna svrha – kotizacija nije unaprijed određena, već su građani pozvani da doniraju putem humanitarnog računa - HR8124070001500023861. Kao nagradu svi sudionici dobit će majicu s natpisom "Nemoj da ti se grusti", a koju je dizajnirala Lara Bolković. Organizatori pozivaju građane da dođu na vijeme kako bi preuzeli i izabrali svoju majicu.

- Da bi nam svima bilo ugodno, za glazbu će biti zadužen Denis Goldin, kao i prošle godine, dok će žuti Kišobran i Rozi make-up corner zabavljati naše najmlađe, jer upravo nam je namjera da na manifestaciju dođu cijele obitelji s djecom i da svi zajedno prenesemo tu poruku o važnosti zdravlja dojki. Ali ne samo dojki, nego i zdravih stilova života, pravilne prekrane, kako bismo svim građanima usadili važnost brige o vlastitom zdravlju, rekla je Vitasović. Zahvaljujući udruzi Istarski eko proizvod i mesnicama "Alverde", "Stari grad" te "Brionki" koji su donirali namirnice i Arenahospitality group-u čiji će kuhari spremiti domaći fažo, za sve sudionike bit će osiguran topli obrok i voće.

Specijalistica radiologije Loredana Milas Premate osigurala je u svojoj ordinaciji besplatne ultrazvučne preglede za tri najuspješnije trkačice i još tri žene koje će biti sudjelovati u šetnji, a koje će biti izabrane nasumično.

Vitasović ističe da su sva sredstva prikupljena humanitarnom akcijom usmjerena financiranju programa podrške koje Klub Gea Pula pruža oboljelima od raka dojke, ali i drugih malignih oboljenja. U Klubu Gea Pula djeluje savjetovalište psihoterapeuta, farmaceuta, fitoterapeuta, te se potrebitima pomaže savjetima o prehrani i prirodnim načinima održavanja zdravlja. Članovima su na raspolaganju limfna drenaža, medicinske vježbe i vježbe disanja, radionice kreativnog pokreta, shaitsu, joga, FIT grupe, kreativne radionice a novost je što je od ove jeseni savjetovalište onkologa koje djelomično financira Grad Pula, prošireno na tim liječnika specijalista te je članovima udruge, po potrebi na raspolaganju savjetovalište dermatologa i neurologa, a u pregovorima su, navodi, za specijalista interne medicine i radiologije.

- Ono što je isto bitno za naglasiti je da od listopada u pulskim srednjim školama kreće predavanje i radionica o samopregledu dojke. Za ta smo predavanja uspjeli pribaviti suglasnost nadležnog ministarstva i Agencije, a sredstva osigurati putem HEP-a. Poruka je dođite nam svi na utrku i odvojite 5 minuta za vlastito zdravlje, poručila je Vitasović.

Danijela Lazarić-Zec, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, podsjetila je da je rak dojke vodeće sjelo raka kod žena, no i da, na sreću, više nije vodeći uzrok smrti od raka kod žena, već je na trećem mjestu iza raka pluća i kolorektalnog raka.
- U zadnjih tri godine imamo jedan porast broja godišnje otkrivenih, oko 155, ali ja bi rekla da je to upravo zahvaljujući sve boljoj opremi, digitalnim mamografima koji vide sve manje promjene. U zadnje tri godine, za koje imamo podatke, umrle su 33 žene, dakle mortalitet zaista pada. Istaknula je da bi se žene trebale odazvati prvoj mamografiji između 38. i 40. godine.
- Ono što je važno reći je da taj broj, veći broj otkrivenog raka dojke je upravo u populaciji od 50 do 69 godina, u toj našoj ciljnoj skupini, a znamo da 80 posto raka pogađa žene iznad 50 godina. Mamografija je zlatna metoda za rano otkrivanje raka dojke, ona može otkriti i dvije godine, a možda suvremeni mamografi i ranije, prije nego što mi možemo žene same to napipati, poručila je Lazarić-Zec i istaknula da je nabavljen i mobilni mamograf koji od početka godine obilazi Buje, Novigrad, Umag, Poreč, Vrsar, Rovinj, Žminj, Buzet, a novi mamograf ima i Labin.

Prema riječima pomoćnice pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Davorke Maras Tkačuk, Županija se od 2005. godine bavi ranim otkrivanjem raka dojke, kada je započela sa sufinanciranjem preventivnih mamografija. Osim toga, dugi niz godina financiraju i limfnu drenažu u udruzi Gea.
- U tom je također jedan dodatni nadstandard, jer znamo da bi limfna drenaža u stvari trebala biti financirana iz osnovnog zdravstvenog osiguranja. Međutim, tu nikad nisu dostatna sredstva i onda ih nastojimo osigurati iz lokalnog i županijskog proračuna, rekla je Maras Tkačuk.

Gradska pročelnica za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov istaknula je višegodišnje partnerstvo Grada Pule i udruge Gea i izrazila zadovoljstvo što Grad sudjeluje u sufinanciranju gotovo svih aktivnosti po pitanju preventivnih aktivnosti, savjetovališta, pa do utrke. Ove godine utrci se priključuje i Arena Hospitality Group.

- Arena Hospitality Group već duži niz godina sustavno prati rad udruge kluba Gea, većinom kroz Dan Narcisa, a od ove godine i na humanitarnoj utrci gdje će naši kolege iz hotela pripremati 700 porcija graha. Drago nam je da imamo ovako jednu aktivnu udrugu na našem području, jer dok se možda ljudima ne desi nekakav problem,nisu niti svjesni koliko je ta podrška u biti važna, poručila je Olja Horvat iz AGH-a.

Nastavak aktivnosti

Program Ružičastog mjeseca nastavlja se 10. listopada u Svetom Lovreču, Gradski trg 4, predavanjem "Utjecaj pravilnog disanja i tjelovježba na zdravlje" fizioterapeutice Gracijele Benčić. Od 20. - 27. listopada na društvenoj mreži Facebook održat će se Humanitarna aukcija "Nemoj da ti se grusti" zahvaljujući brojnim sponzorima koji su donirali svoje usluge i proizvode.

Ove godine program Ružičastog mjeseca obogatit će Bruno Šimleša promocijom nove knjige "A što kad se netko naš razboli" u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, 24. listopada s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost a posjetitelji će moći kupiti knjigu po promotivnoj cijeni. Zadnja nedjelja u mjesecu listopadu, 27. listopada 2024. godine s početkom u 10 sati tradicionalno je rezervirana za BakalaRun, humanitarnu utrku u organizaciji TEĆI, ISTI I PITI i Erika Lukšića pod pokroviteljstvom Alden Bakalara. Zahvaljujući Elvisu Morini i Caffe Baru La Resistance, tijekom cijelog mjeseca listopada dio prihoda od prodanih kava bit će doniran Klubu Gea Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter