MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

FOTOGALERIJA / Na Lungomareu održana utrka. Jedan od slogana: "Ekrane isključi, u stvaran život se uključi"

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Mjesec borbe protiv ovisnosti započeo je i ove godine prvom preventivnom aktivnošću, utrkom na šetalištu Lungomare, koju je organizirala Policijska uprava istarska u suradnji s Gradom Pula, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Gradskim društvom Crvenog križa Pula.

U utrci je sudjelovalo 130 učenika petih i šestih razreda osnovnih škola Veruda i Stoja, a umjesto startnih brojeva učenici su nosili slogane koji su izabrani kao najbolji na natječaju učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola u Istri, na temu prevencije ovisnosti.

Najbolja tri slogana su i prigodno nagrađena, a slogan "Ekrane isključi, u stvaran život se uključi", jedan je od njih.

Također, prigodno su nagrađena i tri prva mjesta u utrci djevojčica i dječaka, premda je naglašeno kako su svi oni pobjednici.

Zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin, uoči same utrke, pojasnio je kako će se Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježavati do 15. prosinca, a ovu utrku opisao kao preventivnu aktivnost kojoj je cilj da upozori na probleme i opasnost ovisnosti o drogama, ali i da se senzibilizira javnost.

Osim ovog tipa ovisnosti, ukazao je i na druge, ništa manje opasne; one o alkoholu, kocki, cigaretama, internetu i igricama, "a sve su to ovisnosti koje izravno djeluju na kvalitetu života", naveo je Kirin.

Edukaciju je ocijenio vrlo važnom, a sama PU istarska prisutna je sa svojim programima u školama tijekom cijele godine, gdje s učenicima i roditeljima razgovaraju o ovim problemima te surađuju s nizom udruga i organizacija. Cijeli ovaj mjesec bit će posebno aktivni.

"To je problem zajednice i koliko god smo uspješni, ne samo mi, nego i ostali, u tome moramo biti još uspješniji", naveo je Kirin, ukazujući na prostor koji može biti i efikasniji.

Ulazak u pubertet ocijenio je posebno osjetljivim razdobljem jer je to trenutak u životu djeteta kad je ono sklono eksperimentiranju, a upravo u tim trenucima trebaju od odraslih dobiti smjernice ka zdravim izvorima zabave, koje neće negativno utjecati na njihovo odrastanje.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov naglasila je kako je ova utrka jedinstvena prilika da djecu odvojimo od ekrana, da im se daju aktivnosti koje su svima prijeko potrebne. Po pitanju prevencije "provode se brojne aktivnosti, tu je Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, ali i PU istarska, koja ima svoje programe za osnovnoškolce i srednjoškolce", kazala je pročelnica, koja je apostrofirala problem pretjerane uporabe mobitela, za koji smatra da bi trebao biti češća tema razgovora, ali prije svega bi i sami, kao odrasli, trebali biti primjer djeci.

"Dolazi do porasta ovisnosti o internetu, mobitelima, ali i ovisnosti o kockanju", komentirala je porast trenda kojeg smo u društvu itekako svjesni.

Alica Rosić Jakupović, voditeljica Odjela prevencije PU istarske, ukazala je kako u svijetu u kojem živimo tek sada prepoznajemo važnost prevencije te je važno što ranije odgajati djecu u preventivnom duhu, a učinkovitost prevencije teško je izmjeriti jer ne postoje pokusne skupine.

"Ali, ako ulaskom u razred spasimo barem jedno dijete ili ga osvijestimo o problematici i posljedicama droga, već smo učinili veliku stvar", mišljenja je ona.

Svjesna pak, kako veli, da se broj djela koja povezujemo s internetom.

"Postoje novija djela sa svakom izmjenom zakonodavstva, radimo s roditeljima djece, a škole nas pozivaju u sve niže i niže razrede kako bi djecu osvijestili kako neka ponašanja, koja ona drže uobičajenim i da se mogu raditi na internetu, u stvari nisu dopuštena i ulaze u sferu kaznenih djela. To je veliki problem, s kojim, mislim da ćemo se svi morati uhvatiti u koštac", zaključuje ona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter