Projekt Sustance

Održan sastanak o unapređenju sustava javnog prijevoza u Istarskoj županiji

| Autor: Glas Istre
(Foto: IDA)

(Foto: IDA)


Dana 25. i 26. rujna 2024. godine u prostorijama Coworking centra Pula održan je sastanak projekta SUSTANCE (Sustainable pUblic transport Solutions and innovaTive governANCE schemes for improving connectivity in Central Europe). Sastanku na kojem se raspravljalo o provedenim te budućim aktivnostima projekta prisustvovalo je ukupno 8 projektnih partnera s područja Italije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske na čelu s vodećim partnerom – Central European Initiative (CEI) iz Italije.

Putem projekta SUSTANCE Istarska razvojna agencija započela je s provedbom niza aktivnosti usmjerenih na unapređenje sustava javnog prijevoza u Istarskoj županiji. Kroz provedbu dvije pilot aktivnosti, koje uključuju izradu mobilne aplikacije za javni prijevoz te postavljanje bike/romobil stanica u Vodnjanu i Svetvinčentu, nastoji se doprinijeti poboljšanju informiranosti putnika i dostupnosti održivih oblika prijevoza na području Istarske županije.

Jedna od ključnih aktivnosti unutar projekta SUSTANCE je razvoj mobilne aplikacije koju IDA izrađuje u suradnji s glavnim gradskim prijevoznikom – Pulaprometom te tvrtkom Lloyds digital iz Labina. Mobilna aplikacija omogućit će putnicima jednostavnu i bržu kupnju karata te praktičniji pristup informacijama o javnom prijevozu u gradu Puli i široj okolici, pružajući putnicima ažurirane informacije o voznim redovima, rutama, cijenama karata te opcijama povezivanja različitih vrsta prijevoza. Direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti naglasio je da je ova aplikacija korak naprijed u digitalizaciji javnog prijevoza i poticanju građana na korištenje alternativnih oblika prijevoza. Dodao je i da se razvoj aplikacije planira nastaviti u narednim godinama kroz projekte koji će se financirati iz ITU mehanizma, čime će se osigurati dugoročna održivost i unaprjeđenje sustava javnog prijevoza na ovom području.

Osim mobilne aplikacije, IDA u suradnji s Gradom Vodnjanom i Općinom Svetvinčenat radi na postavljanju e-bike i e-romobil stanica na dvije lokacije. Ove stanice, koje će biti postavljene u Vodnjanu i Svetvinčentu, omogućit će građanima i posjetiteljima pristup električnim biciklima i romobilima čime će se dodatno potaknuti korištenje ekološki prihvatljivih načina prijevoza.

Ovom aktivnošću nastojimo poticati razvoj mikro-mobilnosti u našoj županiji, naglasio je direktor IDA-e, dodajući da će stanice biti dostupne za korištenje tijekom cijele godine ukoliko se pokaže da postoji potražnja za istima i izvan turističke sezone.

Također, u sklopu jedne od pilot aktivnosti projekta SUSTANCE, u tijeku je i izrada studije koja ima za cilj detaljno analizirati trenutno stanje željezničkog prijevoza na ruti Pula – Buzet - Divača te predložiti mjere za njegovo poboljšanje. Istraživanjem planiramo identificirati ključne prepreke i mogućnosti za modernizaciju ove važne željezničke linije, izjavio je direktor Istarske razvojne agencije, naglašavajući važnost ove studije za dugoročni razvoj javnog prijevoza na cijelom poluotoku.

Sve ove aktivnosti usmjerene su na jačanje održivosti i pristupačnosti javnog prijevoza u Istarskoj županiji, čime će se doprinijeti boljoj povezanosti naselja i poboljšanju kvalitete života građana. Direktor IDA-e zaključio je da je cilj ovih projekata ne samo unaprijediti postojeći sustav prijevoza, već i potaknuti građane na korištenje ekološki prihvatljivijih načina kretanja, čime se stvara temelj za održivi razvoj cijele regije.

Projekt Sustainable Transport Solutions And Innovative Governance Schemes For Improving Connectivity In Central Europe (SUSTANCE) odobren je putem programa Interreg Central Europe 2021.-2027., prioritetna os 3. - Suradnjom za povezaniju Središnju Europu, promoviranjem multimodalnosti i poboljšanje prometnih veza članica programskog područja.

Ukupan predviđeni budžet projekta je 2.013.259,00 EUR, od čega je za IDA- u kao partnera namijenjeno 194.600,00 EUR.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter