U ŠIJANI POČELA REALIZACIJA PROJEKTA VRIJEDNOG 61 MILIJUN KUNA

MODERAN JAVNI PRIJEVOZ Budući će autobusi u punionici plina napuniti rezervoar za deset minuta

| Autor: Borka PETROVIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Direktor pulske Plinare Dean Kocijančić kazao je da vrijednost radova na punionici iznosi 9,3 milijuna kuna (bez PDV-a) od čega je bespovratno 7,8 milijuna. Punionica će sadržavati nove tehnologije i biti kapaciteta 920 kilograma na sat stlačenog prirodnog plina

 

Polaganjem kamena temeljca jučer je u Šijani počela izgradnja punionice na stlačeni prirodni plin u sklopu projekta "Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice". Riječ je o strateškom projektu u okviru ITU mehanizma zahvaljujući kojem će se realizirati nabavka 20 novih ekoloških autobusa na prirodni plin i, kao preduvjet za to, izgradnja punionice. Prijavitelj i nositelj projekta je Pulapromet, a partner mu je Plinara.

Cilj projekta je, kako je rečeno, modernizirati javni gradski prijevoz, povećati broj linija i putnika u javnom gradskom prijevozu te uspostaviti održivi, integrirani i zeleni urbani promet koji se temelji na inovativnim tehnologijama i manjoj stopi emisije CO2.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 60,8 milijuna kuna, a cijeli projekt sufinanciran je s 88 posto, odnosno s 42,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Ona su osigurana kroz dva fonda - 33,7 milijuna kuna dodijeljeno je u sklopu ITU mehanizma iz Kohezijskog fonda, a devet milijuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini.

Na prigodnoj svečanosti direktor Pulaprometa Igor Škatar istaknuo je da je cijeli proces dodjele bespovratnih sredstava započeo pozivom za izravnu dodjelu u siječnju 2018. godine koji je okončan potpisivanjem ugovora u srpnju iste godine. Jedna od glavnih aktivnosti projekta je izgradnja punionice za koju upravo kreću radovi, a koji bi trebali biti okončani do kraja listopada ove godine.

Direktor pulske Plinare Dean Kocijančić kazao je da vrijednost radova na punionici plina iznosi 9,3 milijuna kuna (bez PDV-a) od čega je bespovratno 7,8 milijuna. Izvođač radova je tvrtka Macel-plin, a projektiranje i nadzor povjereno je tvrtci Inženjeringa za naftu i plin. Punionica će sadržavati nove tehnologije i biti kapaciteta 920 kilograma na sat stlačenog prirodnog plina, odnosno za punjenje jednog autobusa trebat će oko deset minuta.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter