upozorenja više nisu dovoljna 

HALO GLAS ISTRE: Grad pod obnovom, ali prijetnje i dalje u zraku. Kontaktirali smo nadležne 

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Fasade pojedinih pulskih zgrada u vrlo su lošem stanju, a nedavno nam se tim povodom javio i čitatelj koji je u Zagrebačkoj ulici svjedočio kada je sa zgrade bivše Mirne otpao komad koji je svojom veličinom mogao ozbiljno ozlijediti prolaznike. Na svu sreću ovog puta nije pao na prolaznike, već dijelom na auto, i to bez veće štete. Osim ove u Puli ima još nekoliko potencijalno opasnih zgrada na kojima su, doduše, istaknuti znakovi upozorenja. Međutim, ta mjera možda nije dovoljna jer, postavlja se pitanje, koliko pješaci na njih uopće obraćaju pažnju.

Odgovornost vlasnika

Može li se naložiti postavljanje nekakvih mreža ili bilo kakvog oblika zaštite do trenutka sanacije fasade te postoji li pravna mogućnost da se naloži hitna sanacija i kolika je, u tom slučaju, odgovornost suvlasnika, a kolika konzervatora, ako je zgrada u njihovoj nadležnosti, upitali smo nadležne u Gradu Puli.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Gradsko redarstvo naložilo je upravitelju zgrade u Zagrebačkoj ulici saniranje pročelja. Nadalje, gradsko redarstvo postupa vezano uz navedenu problematiku, na temelju članka 5. Odluke o komunalnom redu koji propisuje da je vlasnik, odnosno korisnik zgrade, dužan odmah otkloniti oštećenja vanjskih dijelova zgrade (pročelje ili pokrov postojeće zgrade), zbog kojih postoji opasnost za život i zdravlje ljudi ili imovinu veće vrijednosti, sukladno posebnim propisima o gradnji. Propisano je da je vlasnik, korisnik, odnosno upravitelj zgrade dužan neodržavane i neuredne vanjske dijelove zgrade obnoviti i održavati tako da obnovljeni dijelovi zgrade budu jednoobrazni. Također je propisano da je zabranjeno uređivanje pročelja višestambenih zgrada bez odobrenja o uvjetima za uređenje pročelja od strane nadležnog odjela, pojašnjavaju iz Grada podcrtavajući obaveze vlasnika, odnosno korisnika zgrade.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Podsjećaju kako je obnova dotrajalih fasada jedan je od prioriteta ove gradske uprave.

Povijesni identitet

- Od 2012. godine kroz projekt Dolcevita je ukupno ugovoreno 111 obnova građevina. Početkom ovog mandata usvojena je nova Odluka o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove pročelja na području grada Pule, koja je doživjela znatne izmjene u odnosu na prethodne jer smo željeli stimulirati obnovu većim postotkom i iznosima sufinanciranja, a i jednostavnijom kompletnom procedurom. Vidljivo je da su izmjene polučile rezultate koje smo željeli jer je na ulicama grada sve veći broj uređenih fasada. Uspješna realizacija »Dolcevite« rezultat je suradnje Grada i upravitelja zgrada koji imaju direktan uvid u potrebe na terenu. Naš zajednički cilj je obnova pročelja koja iz dana u dan doprinosi ljepšoj Puli i očuvanju njenog povijesnog identiteta, napominju nam.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)Oštećeni automobil nakon pada fasade

Međutim, naglašavaju i da su svjesni da je tu još puno posla.

- U dvije i pol godine Grad Pula ugovorio je i djelomično realizirao obnovu 45 građevina, dok je obnova 66 građevina trajala od 2012. do 2021. godine, dakle punih 10 godina. Nastavljajući ovim ritmom do kraja 2025. godine doseći ćemo brojku od 66 (i više) obnovljenih zgrada u samo četiri godine, vele.

Saznajemo i kako se uskoro očekuje potpisivanje ugovora i početak uređenja pročelja u Flanatičkoj 35, Stankovićevoj 21 te na Giardinima 2 i 3.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter