preseljeni na gornji parking

FOTO / Posjetili smo novi dom zelene tržnice na Verudi: Lokacija je super, ali kad krene kiša - kaput

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


Tržnica na Verudi ovih dana poprimila je nešto drugačiji izgled. Radovi na rekonstrukciji tržnice, koja je dugogodišnje okupljalište lokalnih žitelja, napokon su započeli, a štandovi su privremeno preseljeni na parkiralište iznad tržnice. Iako su bageri, kamioni i radna ograda postali svakodnevica, miris kave iz obližnjih kafića i dalje mami stalne goste koji se ne daju smesti.

Prodavači su prilagodljivi

Sunčano jutro donijelo je poznatu gužvu na parkiralištu gdje se tražilo slobodno mjesto, ali i za slobodnom stolicom u kafićima. Prodavači se, kako kažu, prilagođavaju novim uvjetima. Zeleni štandovi, preseljeni su na "gornju etažu", na parkiralište koje je ovom prilikom zatvoreno, dok su na istoj poziciji ostali štandovi s pekarskim asortimanom i slatkim delicijama Brionke, Puležanke i Nela, kao i mesnica, štand s jajima i kiosk Tiska.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

S prodavačima tržnice provjerili smo kako su se snašli na novoj privremenoj poziciji, gdje smo uočili brojne kupce kako cirkuliraju oko štandova.

- Od prekjučer smo ovdje. Dobro je, čak su i mušterije zadovoljnije s ovom pozicijom. I nama je nekako ljepše. Prozračno je, dolje su kafići, gužva, govori nam prodavačica Ana. Ipak, brine je jedno: - Jedino ako nam padne kiša, onda ćemo se smočiti, dodaje kroz osmijeh. No, za sada su sunčani dani na njihovoj strani, a mušterije, kaže, kupuju "po štajunu".

"Najviše se prodaje domaća broskva, salata, mladi fažol," nabraja Ana, a zatim s iskustvom preporučuje kako se od fažola može napraviti fina maneštra ili salata. "Prodaje se po pet eura po kilogramu ‘na šporko’, ali ga prodajemo i oguljenog".

Na drugom štandu Vanda iz Valdebeka ima sličnu priču. I ona je zadovoljna dok je vrijeme stabilno. "Super je dok je mirno, ali kad krene padati kiša i puhati – kaput," kaže ona. Objašnjava kako su ih preselili brzo, "u jedno popodne", i odmah su nastavili s radom. No, mnogi kupci, a osobito oni stariji, dodaje, još nisu svjesni da su se štandovi premjestili.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

- Slabo ide, najviše prodamo između devet i deset ujutro, a kupci su tu negdje do podneva, iako radimo do 13 sati. Ča si proda, si proda, objašnjava Vanda, pomalo rezignirano. Najviše se, kaže, prodaju blitva i salata.

- Danas ni to. Pun stol. Ča sam prodala, ne znam da li sam dobila 50 eura do sad, ogorčeno priznaje. Pitamo raduje li se budućem izgledu i funkcionalnijoj tržnici koji će donijeti nova nastrešica, kako je i najavljeno.

Niže cijene privlače pažnju

- Nisam vidjela kako će biti. Prije par godina su nešto radili, pa ništa... mušterije su se močile, i ja s njima. Trebalo bi to podignuti najmanje dva-tri metra, jer kad puše, sve to nosi u nas, kaže prodavačica.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Dok razgovaramo, mušterije prolaze između štandova, kupujući fažolete po 5, krumpir po 1,5 te blitvu i salatu po 3 eura. No, još je veća gužva u obližnjem dućanu iz kojeg kupci izlaze s punim vrećicama grožđa i mandarina.

Čini se da su niže cijene u supermarketu privukle pažnju, ali tržnica ima svoju stalnu klijentelu, one koji cijene domaće proizvode iz ruke poznatih prodavača. Prema informacijama iz pulskog poduzeća Pula usluge i upravljanje, radovi na tržnici trebali bi završiti početkom prosinca ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter