piše jelena milović

Usijale se društvene mreže: Motori kod žute škole posvađali čitatelje

| Autor: Jelena Milović
(Snimila čitateljica Glasa Istre)

(Snimila čitateljica Glasa Istre)


Polemike koje se vode na portalu tj. društvenim mrežama Glasa Istre stvarno su zaslužile poseban osvrt. Komentatori su najčešće isprovocirani nekakvom lokalnom temom koja se otvorila nakon upita nekih od naših čitatelja. Dakle, vas samih. To se dogodilo i danas  nakon što smo na portalu Glasa Istre objavili pritužbu čitateljice na parkirane motore ispred žute škole. 

Kad bi novinari ignorirali upite svojih čitatelja, pa ma kakvi oni bili, to vrlo vjerojatno ne bi bila dobra praksa i razljutila bi te iste čitatelje.

Međutim, kad tako nešto osvane na portalu, reakcije su poprilično burne. Ima ih svakakvih. Neki se prepoznaju u problematici, a neki bacaju drvlje i kamenje na onog tko je pitanje postavio, ali i na dežurne krivce - novinare koji nerijetko otvaraju mnoge od ovih, ali i ostalih pitanja. U ovom slučaju, kako to i priliči, služe kao kanal građanima.
Jedan takav primjer nam je friška objava oko parkiranja motora pored žute škole, za koje smo dobili upit od čitateljice. Dakle, priča ide ovako.

Puležanka koja se požalila na parkirane motore kod žute škole veli:
- Motori su parkirani tako da ponekad moram silaziti na cestu, što je vrlo nesigurno i opasno. Čemu onda stupići?

Potom slijede komentari koje smo slobodno interpretirali i sve stavili u muški rod zbog jednostavnijeg navođenja, premda je bilo i žena među njima.Puležan koji je nekad davno, dok je pohađao srednju školu, parkirao na tom mjestu kaže:
- Mi smo svi bili parkirani u krugu školu, šta vam sve smeta. Postoje i slike iz tog vremena koliko je motora bilo tamo. (op. a. priča je iz vremena kojeg se sjećaju i novinari, ali se sjećaju i da se ekipa nekad okupljala na Giardinima).


Puležan koji stalno problematizira evidentan problem s parkirnim mjestima u gradu, (op. a. kao što to često čine i novinari) komentira:

- Stalno govorite i potičete alternativni prijevoz, a sad vam smetaju motori! Pustite djecu na miru! Motori ne zauzimaju puno mjesta.
Puležan čije se dijete, vjerojatno, vozi motorom u školu o tome razmišlja ovako:
- Pa gdje da parkiraju? Naravno da će pored škole.

Puležan koji smatra da to nije mjesto za parkiranje - ikoga, veli:
- Pravila trebaju vrijediti za sve. To govori o našoj prometnoj (ne)kulturi.
Puležan koji misli da gospođa koja se javila Glasu Istre piše gluposti to opisuje otprilike ovako:- Ova nema pametnijeg posla nego gledati gdje netko parkira i to prijavljivati.
Puležan koji smatra da se treba pisati upravo o problemima nedostatka parkinga za motore veli:
- Pišite o tome, a ne da su djeca parkirala pored škole. Sve vam smeta.
Puležan koji novinare zove piskaralima upućuje nam kritiku:
- A i vi pišete svašta, u nedostatku tema. Više nema pravih novinara.
Puležan koji misli da ovo nekome ipak smeta piše:
- Mogu učenici napraviti i pokoji korak, a ne parkirati tik do škole.
Puležan koji je invalid s tužnim emotikonom komentira:
- Tamo je nemoguće proći s invalidskim kolicima.

Stvarno nas ima različitih i s različitim razmišljanjem o mnogim temama, a svatko će se s nečim složiti ili neće Zato smo tu. Svi su dobrodošli da svojim upitima zajedno prodrmamo učmalost ove rane jeseni. Dajte da imamo o čemu "piskarati"; recite što vas žulja. Tek tada ćemo znati koliko naših sugrađana žulja to isto, a koliko na vaš problem netko gleda na potpuno suprotan način.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter