VOJNI LETOVI UZNEMIRILI PULJANE

Hoće li pulsko nebo i dalje grmjeti? O mogućem obučnom centru vojnih pilota u Puli tek se pregovara

| Autor: Zoran Oljača
Black Hawk (Snimio Zvonimir Barišin/Pixsell)

Black Hawk (Snimio Zvonimir Barišin/Pixsell)


Proteklih dana telefonska linija Glasa Istre bila je užarena zbog učestalih poziva građana koji stanuju u blizini vojnog aerodroma u Puli. Naime, nesnosna buka iz zraka koju su doživjeli oni, ali i njihovi gosti, bila je uzrokovana, kako smo izvještavali, zajedničkim aktivnostima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Informaciju nam je potvrdila Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane RH, ali i dodali da se oko osnivanja obučnog centra, u sklopu kojeg bi vojni piloti prolazili obuku na školskim civilnim avionima Pilatus PC-21, tek pregovara.

RH i SAD zajedno iznad Istre

- Obavještavamo vas kako su se u razdoblju od 9. do 20. rujna 2024. godine provodile redovne i planirane letačke aktivnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država na području Istarske županije, o čemu je javnost izvještena putem medija, kao i najavom objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva obrane.

Tijekom letačkih aktivnosti mogla se očekivati buka uobičajena tijekom letova zrakoplova te smo zamolili građane za strpljenje i razumijevanje, istaknuli su u svom odgovoru iz Ministarstva obrane.

Dodali su također da su se, u okviru planiranih zajedničkih aktivnosti, zajedničke letačke aktivnosti provodile, dakle, na području Istarske županije, ali i na području Kvarnera te vojnog poligona "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Letačke aktivnosti provodile su se svakodnevno, tijekom dana i dijelom po noći do 23 sata, isključujući dane vikenda.

U aktivnostima su sudjelovati helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Black Hawk UH-60M i Mi-171Sh koji su u navedenom razdoblju bili bazirani u vojarni Hrvatski "Branitelji Istre" u Puli, odnosno u Zračnoj luci Pula, helikopteri OS SAD-a HH-60G Pawe Hawk iz Aviana, Talijanska Republika te avion OS SAD HC-130J Hercules iz sastava Nacionalne garde New York, koji će biti baziran u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku Donjem.

Centar za obuku tek u planovima

- Planirane zajedničke letačke aktivnosti provodile su se u cilju razmjene iskustva, zajedničkih uvježbavanja procedura traganja i spašavanja na moru te povećanja spremnosti i sposobnosti Oružanih snaga RH, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u provedbi zadaća traganja i spašavanja vojnih zrakoplova na kopnu i vodi, piše u odgovoru Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

U nastavku odgovora na upit Glasa Istre oko osnivanja centra za obuku pilota borbenih zrakoplova na vojnom dijelu aerodroma Pula, o čemu se posljednjih dana raspravljalo u javnosti, piše da je projekt još u fazi pregovora.

- Vezano uz dio vašeg upita o osnivanju centra za obuku pilota borbenih zrakoplova na vojnom dijelu aerodroma Pula, također vas izvješćujemo kako se o mogućem projektu osnivanja obučnog centra u sklopu kojeg bi vojni piloti prolazili obuku na školskim civilnim avionima Pilatus PC-21 tek pregovara, te kako predmeta buka i trenutni letovi aviona nisu imali niti su mogli imati veze s navedenim centrom, zaključuje u svom odgovoru služba Ministarstva obrane RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter