jubilarno izdanje festivala svjetla

FOTOGALERIJA & VIDEO / Brojni posjetitelji pohodili finale Visualie

| Autor: Vanesa Begić


Počela je uz kišu, ali svejedno uz puno posjetitelja u dobrom raspoloženju. Drugi je dan, kao jedan malo drukčiji kasnoljetni petak, doveo mnoge Puljane i turiste do središta grada da pogledaju tih 27 instalacija, mappinga i video uradaka.

Treće je večeri, Visualia – kraljica svjetla, privedena kraju, kao što je to zadnjih godina običaj, uz pulsku X-icu, mnoštvo trkača na kraćim i dužim dionicama, poseban prometni režim i brojne šetače.

Subota, jubilarna, deseta Visualia, ponovno lijepo, i što je važno, puno toplije vrijeme negoli prethodnih dana, bez vjetra, kiše i netipično niskih temperatura za ovo doba godine, "spustila" je do centra stanovnike iz svih dijelova, tako da je i neobično bilo vidjeti toliko ljudi kako idu pješice prema gradu. Naime, poseban prometni režim zbog utrke, zatvorene ulice, autobusi koji idu drukčijim itinererom naveli su sve one kojima je to bilo moguće, da idu do grada pješke, bičikletom, romobilom...

Pisali smo već o instalacijama i o tome što ima za pogledati, dakako, najviše je osoba išlo redom po centru, usput na sladoled i opet razgled, dok gdje god se moglo "igrati", isprobavati neke efekte, najmlađi, ali ne samo oni, su bili jednostavno "zaraženi" da nešto isprobaju, klikaju, gledaju...

Pohvalno je da se Visualia "preselila" malo i izvan Centra, do Mornaričke crkve i Trga kralja Tomislava, ali možda za iduća izdanja treba još malo više animirati posjetitelje izvan centra, uključivši, s vremenom, još pokoji kvart.

Prvih je godina ova manifestacija bila nešto posve novo, neviđeno za Pulu, kasnije su se Puljani naučili i naviknuli na te svjetlosne efekte, no to je ipak prilika za nešto drukčiju šetnju po gradu. A dolaskom jeseni i zime više se vidi kako su neki dijelovi grada podosta mračni. Dani sve "kraći", odnosno sve ranije dolazi mrak. A struja je skupa. Malo više svjetla i svjetlosnih efekata dobro dođe svakako, makar prigodno i lijepo je da se umjetnost i sport spoje i da glavnina događaja ne bude samo u sezoni, da bude živosti i izvan "glavne" sezone.

Kako je večer sve više prepuštala mjesto noći, tako je i posjetitelja bilo sve više i više.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter