OTVOREN VISUALIA FESTIVAL

FOTO & VIDEO / Čarolija svjetla zavladala Pulom: Holografi nad morem, gigantski svjetleći morski konjici, mali planetarij….

| Autor: Doria Mohorović


Uz gigantske svjetleće morske konjice koji su prošli kroz antičku Portaratu u izvedbi španjolskog umjetničkog kolektiva Cia Majareta pod nazivom "Guardian of the Abyss", otvoren je u Puli ovogodišnji, deveti po redu festival svjetla - Visualia.

Ovogodišnja edicija traje do subote, 23. rujna, te obuhvaća više od 12 lokacija u starogradskoj jezgri Pule gdje posjetitelji mogu doživjeti dvadesetak svjetlosnih instalacija, performansa i projekcija, i to od Portarate, preko Ulice Sergijevaca, Foruma, Kandlerove i skroz do Rive, pa natrag preko Carrarine ulice do Giardina.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Festival organizira udruga Sonitus u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule te uz podršku Grada Pule.

Tako se na Rivi može vidjeti jedna od inovativnijih instalacija - Translucens finskog umjetnika Nika Tiainena, koja je zapravo vodena zavjesa čije su mjere 10x8metara, na kojoj se prikazuje hologramska projekcija.

Tu je i "Startgate" rumunjskog umjetnika Radu Ignata u Kandlerovoj ulici, vizualno atraktivna "Fracture 5.0" instalacija mađarskih umjetnika Glowing bulbs u Titovom parku, "Imaginarium" njemačkog Lucid collectivea koji su napravili mali planetarij, kupolu od 5 metara u Kukuriku parku (Parku kralja Petra Krešimira lV.).

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Valja istaknuti i "Rosegarden in Pula" njemačkih umjetnika Detlefa Hartunga i Georga Trenza, koji su svjetlom ispisali riječi po cijelom Kaštelu - a zanimljivo je da se na Kaštel ulazi kroz lift tunela Zerostrasse, kraj Dvojnih vrata, a Povijesni i pomorski muzej Istre omogućio je posjetiteljima da besplatno obiđu izložbu o fortifikacijama.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Klinci i klinceze imaju posebnu zabavu u festivalskoj "chill" zoni - Titovom parku, za što se pobrinula Zemlja zabave.

Mjesto za druženje - Festival Club i ove godine je u prostorima partnera festivala, zajednici Talijana u Puli - Circolo. Večeras glazbu bira DJ Sosa, u petak Mario Kovač, a u subotu nakon after partyja Pulskog Marathona, gdje će posjetitelje zabavljati Psihomodo pop, u Circolu je organiziran AfterAftera uzKool S i Jopu.

Također, na trasi Visualije, u petak i subotu se održava noćni Pula Marathon.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter