Kružne zajednice

U Puli sutra počinje dvodnevna konferencija o kružnom gospodarstvu i zero waste praksi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Konferencija "Communities Go Circular/Kružne zajednice" će se održati 12. i 13. rujna u Društvenom centru Rojc te Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u organizaciji Zelene Istre. Ovaj dvodnevni događaj okupit će stručnjake, aktiviste i građane posvećene konceptu kružnog gospodarstva i zero waste praksi. 

Prvi dan konferencije sudionici će imati priliku istražiti Društveni centar Rojc kroz vođeni obilazak, koji uključuje posjet popravljaoni "Radiona Re-Geppetto", Knjižnici zajednice i Radio Rojcu. Program se nastavlja predavanjem o Zero waste akademiji, koje će održati Jaka Kranjc iz organizacije Ekolozi brez meja, pružajući uvid u edukaciju za buduće zero waste ambasadore.

Sljedeći dio dana donosi okrugli stol na kojem će se raspravljati o rezultatima projekta "Communities Go Circular" i anketi "Pravo na popravak", s posebnim naglaskom na stavove građana u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, rezultate će predstaviti predstavnici partnera na projektu: Zelena Istra, Zero Waste Italy, Zelena Akcija, Ekolozi brez meja, KNOF. Nakon ručka, sudionici će sudjelovati u interaktivnim raspravama kroz metodu World Café, gdje će se baviti pitanjem kako zero waste integrirati u svakodnevni život.

Poslijepodne je rezervirano za kreativnost – radionica EcoLamps kolektiva KNOF iz Ljubljane  u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre vodi vas kroz proces izrade jedinstvenih lampi od reciklirane plastike. Večer završava svečanim otvorenjem izložbe "Održiva rješenja", koja prikazuje inovativna eko dizajnerska rješenja fokusirana na sekundarne materijale također pod mentortsvom KNOF kolektiva.

Drugi dan započinje panel diskusijom "Na putu prema gradu bez otpada", gdje će govornici iz Hrvatske i Italije predstaviti inspirativne primjere gradova i zajednica koji su uspješno implementirali zero waste koncepte. Gostuje gradonačelnik uspješnog talijanskog zero waste grada Carmignano, zatim predstavnici komunalnog poduzeća iz Velike Gorice koji će predstaviti svoje ostvarene rezultate, predstavnici KD Čistoća iz Rijeke govorit će o uspješnoj popravljaoni "RIperaj", a predstavnici Grada Pule i Herculanee će predstaviti koncept budućeg centra za ponovnu uporabu koji se planira u Puli.

Nakon toga, slijedi diskusija o vođenju reuse projekata u zajednici, s naglaskom na praktične i inspirativne primjere poput Bicikloporavljaone, Humana Nove, repair caféa, second hand butika, knjižnice stvari i sl., na kojoj će sudjelovati gosti iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

Konferencija će se zatvoriti radionicom kuhanja, uz vodstvo kuhara i ekološkog poljoprivrednika Matije Horga iz OPG-a Horg, tijekom koje će sudionici imati priliku naučiti kako smanjiti otpad u kuhinji na kreativan i održiv način.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter