pustolovna utrka

Ove subote "Verudela Adventure Race": Uz kartu i kroz tri discipline od Savičente do Verudele

| Autor: Jelena Milović
(Foto Francula Vedran)

(Foto Francula Vedran)


Danas je najavljena pustolovna utrka "Verudela Adventure Race" koja se održava četvrtu godinu za redom i okuplja 80-ak natjecatelja iz cijele Hrvatske, ali i šire od nje, poglavito Slovenije. Natjecatelji će se okušati u disciplinama brdskog biciklizma, trčanja i kajaka te orijentacije.

Prijavljeno je 35 timova, ali može se dogoditi da se netko prijavi i u zadnji trenutak. Utrka starta ove subote, 14. rujna u 9 sati, u srednjovjekovnom kaštelu Morosini-Grimani u središtu Svetvinčenta, a cilj je na Verudeli. Procjena je da bi prvi natjecatelji trebali na cilju biti oko podne i pol ili 13 sati.

- Ovo je četvrta utrka na Verudeli, a jednu sličnu odradili smo u Fažani, na "Fažana Adventure Race". Bavimo se kajacima; rentanjem i vođenjem tura, a sve s velikim zadovoljstvom koje i nama to pričinjava, jer se bavimo pustolovnim utrkama: orijentacijom, trčanjem, kajakarenjem i plivanjem, rekao je uvodno u najavi događaja Serđo Peruško.

(Foto Francula Vedran)Serđo Peruško, Ivan Peruško i Ervin Radulović (Snimila Jelena Milović)

Ivan Peruško, tehnički direktor utrke pojasnio je o kakvoj se utrci radi.

- Riječ je o pustolovnoj utrci timskog karaktera što podrazumijeva natjecanje timova u paru. Glavni cilj je u što kraćem roku pronaći sve kontrolne točke koje su postavljene prethodno u prirodi, a pronalaze se uz pomoć orijentacijske karte i kroz tri discipline: brdski bicikl, kajak i trčanje.

Na ovoj će utrci biti i nešto plivanja. Nažalost, ovakvih je utrka sve manje, a mi smo, možemo reći, jedini koji se time bave jer je organizacija vrlo složena i zahtjevna. Međutim, mi to volimo i želimo širiti ljubav prema tom sportu, opisao je Ivan Peruško.

Za utrku je potrebna minimalna fizička sprema, jer za razliku od pravih pustolovnih utrka koje traju i po nekoliko dana, a staza je duga od 300 do 500 kilometara, ova je jednodnevna. I inače je ova utrka duga od 40 do 50 kilometara, a sve u želji da ovaj sport približe i običnim rekreativcima. Potrebna je i minimalna snalažljivost u prirodi, a sudionicima je to vrlo zanimljivo i izazovno.

- Ovoga puta startamo u srednjovjekovnom kaštelu Morosini-Grimani u središtu Svetvinčenta, a ide se prema Općini Medulin i gdje je tranzicija s brdskog bicikla na trčanje. Zatim slijedi orijentacija po krajoliku Medulina, Premanture pa prema Banjolama gdje je i zadnja tranzicija s kajacima. Kajakom se vesla prema Verudeli gdje je i sam cilj utrke, opisao je on.

Prošlogodišnji pobjednik ove utrke Ervin Radulović, ali i dugogodišnji sportaš opisao je svoja iskustva u utrkama, ali i generalna iskustva u pustolovnim utrkama koje jednostavno obožava, naglasio je.

- To je spoj prirode, aktivnosti, druženja, orijentacije i to je ono što mene privlači. Nema nekih posebnih priprema. Ja živim sportski i redovno treniram i tu nema puno tajni. Ova utrka jest zahtjevna, premda je jednodnevna - mini pustolovka. Nikad ne znaš što te čeka, puno se toga dogodi, ali to su uspomene koje se pamte, rekao je Radulović i zaključio kako si želi da se ovim sportom bavi do svoje 78-e godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter