SV. POLIKARP - SISPLAC

Goruća tema u jednom od najvećih pulskih mjesnih odbora: Djeca borave u vrtićima sklepanim od stanova u nedostojnim uvjetima

| Autor: Doria Mohorović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


 Mjesni odbor Sv. Polikarp - Sisplac, koji s populacijom od približno osam tisuća stanovnika spada među najveće u Puli, suočava se s nizom izazova, a pri vrhu je nedostatak adekvatnih vrtića. Kako u razgovoru objašnjava predsjednik odbora David Demanuele, uz problem ustanove predškolske dobi, cementara Calucem ostaje glavna tema razgovora među stanovnicima, koja predstavlja dugogodišnju boljku u ovom dijelu grada. Smještena na administrativno tankoj granici između kvartova Sv. Polikarp-Sisplac i Stoja, cementara predstavlja ekološku prijetnju koja zabrinjava sve stanovnike, što je pokazao i nedavno održani prosvjed građana.

Neispunjena želja - vrtić

- To je problematika koja od uvijek postoji, s time da nekad davno, nekoliko desetaka godina unazad, situacija je bila puno kompleksnija, budući da nisu bili postavljeni filtri na cementari koji su postavljeni, prateći zakonsku regulativu. Tko god živi na Stoji, taj ne može biti imun na tu tematiku. Ali po meni, na to ne bi trebao biti nitko imun u našem gradu, jer nije to samo problem našeg mjesnog odbora ili susjednog mjesnog odbora Stoja.To je jednostavno problem koji zahvaća čitav grad, zato što čestice o kojima je stalno riječ, putuju zrakom i automatski kako vjetar puše, tako se one nose po ostalim kvartovima grada. Ljudi su zabrinuti, postavljen je mjerni instrument i to je stvarno hvalevrijedna realizacija Grada, da se više ne nagađa nego da imamo neku vrstu empirijskih pokazatelja na temelju kojih se s nekim podacima može izaći u javnost, ističe Demanuele i navodi kako je zabrinutost dodatno porasla nakon postavljanja mjernih instrumenata koji su, prema nedavnim mjerenjima, pokazali alarmantne rezultate.

- Sad vide zapravo i kad malo proguglaju o kakvim je to česticama, metalima riječ, znaju što to znači po njihovo zdravlje, dodaje predsjednik MO-a dodajući da mještani nisu zaboravili ni najavljenu gradnju pročistača na Molo Carbone, a za što bi ih se, naglašava, trebalo informirati prije nego ih se dovede pred svršen čin. Demanuele upozorava i na nedostatak kvalitetnih vrtića.

(Arhiva Glasa Istre)(Osobna arhiva)

- Vrtići su svakako jedna od gorućih tema. Na našem području brojčano ih imamo dovoljno, međutim u kvalitativnom smislu uvjeti nisu dostojni radu vrtića kako odgajateljica, tako i djece. Kolokvijalnim rječnikom, to su više manje »sklepani stanovi« unutar zgrada, gdje jednostavno i prostorno i uvjetno nije moguće kvalitativno odraditi posao odgajateljica i samoj djeci nije to baš najoptimalnija situacija i za igru ili za odmor ili za jelo, iskreno će Demanuele. Nada u poboljšanje leži u proračunu Grada Pule za 2024. godinu, koji predviđa izgradnju novog vrtića i jaslica u Kochovoj ulici, na prostoru zelene livade u blizini prostora mjesnog odbora. Iako je u Proračunu grada Pule za 2024. godinu osigurano dva milijuna eura za projekt o kojem se priča već godinama, radovi još nisu započeli.

- Do dan danas, ulazimo već u zadnji kvartal godine, po tom pitanju se još ništa nije konkretno započelo raditi, pojašnjava predsjednik MO-a Demanuele.

Kontakt policijac

A kako bi se na području Sv. Polikarpa spriječio vandalizam i devastacija imovine u vidu razbijanja infrastrukture, šaranja fasada i crtanja grafita, a nedavno je gorio i tobogan u Kochovoj ulici, Demanuele smatra da bi kvartom trebao patrolirati kontakt policajac, osobito u zimskim mjesecima, što bi, smatra, svaki kvart trebao imati. Sigurnosni problemi nisu ograničeni samo na imovinu. Promet u Jeretovoj ulici, pogotovo noću, postaje je prava noćna mora za stanovnike. Ne bi li se povećala sigurnost pješaka, ali i vozača, već se na sastancima s mještanima predlagala izgradnja rotora na raskrižju kod Gradskih bazena, a više sugestija stiglo je i za postavljanje ležećih policajaca.

- Jeretova ulica je jedno trkalište, pogotovo u večernjim satima, kad motori i auti nenormalno jure. Izgradnjom trgovačkog centra intenzivirao se promet Jeretovom i ulicom Veruda, što je sasvim normalno. Osim toga i turistički je jako zastupljen naš mjesni kvart, tako da tu je još jedan veliki postotak ljudi, cirkulacija prometa, što bicikala, što motora... Čak smo i se u par navrata zalagali da se postave neki usporivači promete u Jeretovoj, međutim, jedna vrsta paradoksa je što takav upit kad ide prema MUP-u, oni zapravo samo gledaju neku statistiku koliko se prometnih nesreća dogodilo na nekoj ulici, da bi eventualno se moglo nešto po tom pitanju napraviti i realizirati. Tako da ne bi željeli da se nešto dogodi, pa da se nadležni tek onda sjete reagirati. Ali ja mislim da bi se neka kamera za početak mogla staviti, makar u onom psihološkom elementu, jasan je predsjednik Mjesnog odbora.

Još jedan prijedlog je da se za djecu koja koriste igralište Dražen Petrović, gdje je održan i Dan mjesnog odbora, produži trajanje rasvjete u večernjim satima.

- Ne bi bilo loše s obzirom da je nova rasvjeta kraj KLIK-a, da se trajanje iste produlji do normalne satnice, iako ne kasno u noć, kako ne bi smetalo okolnim stanarima. Mislim da bi to djecu usrećilo, da mogu malo produljiti igranje košarke i druženje s obzirom da brzo padne mrak, ističe Demanuele.

Dodao je i kako svaki detalj oplemenjuje Mjesni odbor te kako svake godine nastoje u svoj plan uvesti nešto novo da bi mještanima bilo zanimljivije, a takvim se pokazao izbor za najljepše uređenu okućnicu. Tu su i brojne radionice, kako za one najmlađe stanovnike, tako i za umirovljenike.

Drugo izdanje fešte

Članovi mjesnog odbora zadovoljni su kako je protekla fešta povodom njihovog dana, koja je prošlog petka okupila stanovnike na košarkaškom igralištu. Iako su ograničena sredstva bila izazov, Demanuele je zadovoljan odazivom i već su ondje, kaže, raspravljali o novim idejama za sljedeću godinu, uključujući angažman novih izvođača i koreografija. Ističe da je sama fešta održana nešto kasnije zbog izborne godine, pa je organizacija započela kasnije.

Ističe i da su mještani vrlo aktivni. Putem mailova i direktnih susreta, redovito daju prijedloge i postavljaju pitanja, a članovi vijeća nastoje što prije na njih odgovoriti ili zatražiti odgovor od Grada. Kao predsjednik mjesnog odbora, Demanuele vidi svakodnevnu angažiranost mještana kao ključno oruđe za napredak.

- Obvezali smo se građanima pokušati poboljšati elemente u našem mjesnom odboru koji trenutno nisu u najoptimalnijoj fazi, pojašnjava predsjednik MO-a, dodajući kako su na sastanku s gradonačelnikom Zoričićem mještani zahtjevali da neke ulice postanu jednosmjerne i da se na taj način dobije još jedan red parkinga, što je u konačnici potvrdila i struka.

- Osobno mislim da je to tema koja neće biti nikad zadovoljena u potpunosti jer živimo u takvom vremenu gdje po kućanstvu imamo ne samo jedno vozilo nego više njih. I kako god se omogućavaju neke nove zone, neke nove kombinacije prometa jednosmjernih ulica, uvijek će biti taj manjak parkirališta, iako u posljednje vrijeme ipak imamo više prostora za parking, kaže David Demanuele. Primjerice, prijedlogom mještana, Kupelwieserova ulica postala je jednosmjerna.

Pozitivni pomaci

Ističe i da je uvijek pozitivno kad se vidi da su neke stvari, za koje su se snažno zalagali, pomaknute s mrtve točke. Jedan od njih je obnova austrougarskih stuba na donjoj strani Bulevara. Iako su smještene ispod Mornaričke crkve, simbola Stoje, administrativno pripadaju MO Sv.Polikarp - Sisplac. Bio je tu, dodaje, i problem vezan uz vlasništvo zemljišta s obzirom da je dio pripadao Gradu Puli, drugi dio Crkvi, a najveći državi.

- Pomaknuli smo se s mrtve točke vezano i oko donjeg Bulevara, ulica Svetog Polikarpa, kolokvijalno rečeno cesta koja od Bulevara vodi prema cementari. Za navedeni zahvat se priprema projektna dokumentacija, kaže Demanuele dodajući da je za to predviđeno 25.000 eura u proračunu Grada Pule. Pohvalio je pritom komunikaciju i suradnju s Gradom, koja je kaže, iz godine u godinu sve bolja.

-To je tek ona prva faza koja uključuje skeniranje odvodnje i rasvjete koja bi bila potrebna prilikom ishođenja građevinske dozvole. To su sitni koraci. Znam da bi mi svi htjeli da se stvari od danas do sutra izgrade, međutim to je jedan kompletan proces, bez papira ne ide ništa. Tu su na prvu uz izgradnja vrtića neke stvari koje su hvalevrijedne i drago nam je da je na kraju Grad Pula shvatio važnost bitnih elementa za jedan kvart, kaže za kraj razgovora David Demanuele.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter