OGROMNE KOLIČINE IZMETA

FOTO / Stanari muku muče s pticama u Kolodvorskoj. Ne pomažu ni rastjerivači

| Autor: Petra Stefanović
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Stanari Kolodvorske ulice u Puli već se duže vrijeme bore s problemom kojem naizgled nema rješenja. Naime, u krošnjama drveća koja krase ulicu, sve je veći broj ptica čvoraka koje svoj izmet »ostavljaju« na vozilima parkiranima ispod.

Posljedično, tu je i smrad radi kojeg stanari okolnih zgrada ne mogu otvoriti prozore niti sušiti odjeću na balkonima. Više su se puta javljali Gradu Puli, od kojeg su dobili odgovor da će se postaviti novi zvučni rastjerivači ptica.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Novi rastjerivači

To se i dogodilo, pa su 8. kolovoza u spomenutoj ulici postavljena dva nova rastjerivača - jedan koji je zamijenio već postojeći, ali nefunkcionalan, te jedan dodatni na potezu od Splitske do Ulice starih statuta. No, to nije riješilo problem. Stanari govore da je i struka na to upozoravala, te da se ptice nakon nekog vremena naviknu na zvuk i shvate da opasnosti ustvari nema, što je i bio slučaj.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Da bi stvar bila bolja, prije postavljanja ovih rastjerivača građani su tjednima čekali reakciju grada na rješenje ovog problema koji stvara neugodnosti i brojnim turistima koji se nađu u tom području. Domaći i turisti, koji uredno i svakodnevno plaćaju parkirne karte, primorani su gotovo svakodnevno odlaziti u praonice zbog ogromne količine ptičjeg izmeta na svojim vozilima, koja je ujedno i nagriza lak na automobilima. Dodatno, to rezultira i lošim recenzijama gostiju iznajmljivača iz tog kvarta, ali i svakodnevnom borbom protiv prljavštine i smrada stanara koji su tamo cijele godine.

(Ne)rješiv problem

Iz tog smo se razloga obratili i Gradu Puli da istražimo kako se oni nose s prigovorima građana na situaciju koja se, očito, ne rješava.

(Snimila čitateljica)(Snimila čitateljica)

- Nedavno su na navedenu lokaciju postavljeni novi aparati koji u sebi sadržavaju i ultrazvuk. Ranije su isti takvi rastjerivači postavljeni i na Giardinima te su se pokazali učinkovitima. Po pitanju Kolodvorske ulice, možemo reći kako se na navedenoj lokaciji već u početnoj fazi vide značajne promjene, situacija se redovito prati te će se ovisno o daljnjem stanju, dalje postupati, poručili su iz Grada.

Znači li izraz »značajne promjene« činjenicu da su se ptice navikle na nove zvukove, da njihovog »otpada« ima u istoj mjeri kao i prije te da stanari i dalje moraju paziti kako i kuda se kreću zbog raznih »bomba« koje padaju s drveća - ostaje za vidjeti.

(Snimila čitateljica)(Snimila čitateljica)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter