Poruka o propasti Uljanika

FOTO / U Banjolama pronađeno pismo u boci, najvjerojatnije djelo bivšeg Uljanikovca

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Na sasvim neobičan prizor naišle su ovih dana dvije turistkinje u Banjolama. Nakon što je oko pet godina plutala pulskim akvatorijem, pronađena je boca s porukom koja opisuje propast Uljanika. Kako saznajemo, djelo je to jednog od bivših Uljanikovaca, očigledno motivirano tadašnjom situacijom u brodogradilištu Uljanik.

Kako saznajemo, boce su pronašle u uvali kampa Indije u Banjolama, a nakon što su pročitale poruku, u kojoj je spomenut restoran Dva ferala, potrudile su se pronaći lokal i odnijeti pismo tamo gdje ono pripada.

U pismu, na kojem je autor nacrtao sugestivnu ilustraciju potonuća broda "Uljanik", s kojim također tone i kostur gusara, piše sljedeće: "Aj bando ko nađe splav neka dođe u krčmu "Dva ferala" u Puli da mi plati pivo jer sam propao zbog rasula Uljanika, a ti Gianni teraj u zatvor na Goli Otok!". Ispod teksta crvenim je slovima ispisan datum 13. svibanj 2019. godine, dakle, prije više od pet godina. Podsjetimo, Uljanik je upravo taj dan poslan u stečaj, nakon više od 230 dana blokade računa, i to pod vodstvom tadašnjeg predsjednika uprave Giannija Rossande kojeg autor spominje u pismu.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Na trajno čuvanje u lokal

- Bilo nam je simpatično i drago, baš zato jer mislimo da je to jedan naš česti gost koji je tu dolazio svakodnevno. Sada ga više nema jer kako se Uljanik raspao, nema ni njega ni drugih radnika, priča nam Slavica, jedna od vlasnica lokala koja je spiritus movens ovog mjesta od ‘89. godine. Napominje da će ovo pismo, koje je prešlo u njihovo vlasništvo, čuvati u lokalu.

Kaže da su nekad, u ovaj kultni lokal u kojem su se okupljali mnogi Puležani, dolazili radnici Uljanika - prije i poslije posla, novinari Glasa Istre i Radio Pule, radnici carine i Trikotaže.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- Sada dolaze samo turisti, kaže nam Slavica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter