dijamantni jubilej

Sastaju se svake godine: Pretposljednja generacija pulske Učiteljske škole proslavila 60. obljetnicu mature

| Autor: Jelena Milović
Nekadašnji učenici Učiteljske škole Pula, generacija koja je maturirala 1964. godine

Nekadašnji učenici Učiteljske škole Pula, generacija koja je maturirala 1964. godine


Generacija učenika koji su pohađali Učiteljsku školu u Puli, i to generacija koja je maturirala 1964. godine, ovih je dana proslavila okruglih 60 godina mature. Zanimljivo je kako je to pretposljednja generacija ove škole, jer je nakon 1965. godine ukinut ovaj smjer.

Ove godine obljetničkom druženju odazvalo ih se 18, ali ova generacija susrete doživljava kao svoju tradiciju, budući da se sastaju svake godine još od onog dana kada su proslavili 15 godina mature. Danas su oni osamdesetogodišnjacima, od kojih neki više i nisu s njima, ali ih se oni i na ovim susretima vrlo rado prisjete.

Našli su se u sklopu jednog kompleksa seoskog domaćinstva u Gržinima, a svake godine biraju mjesto susreta koje je za njih posebno. Recimo, 50 godina su proslavili na Brijunima.

Naime, bivši učenici ove generacije dolaze iz različitih mjesta Istre pa se i obljetnice obilježavaju svuda po Poluotoku. Odaziv je ove godine bio jako dobar, ali prva godina je, saznajemo, ipak bila daleko najbrojnija. Tada se održala na istom mjestu gdje im se održala i maturalna zabava - u Hotelu Rivijera.

Ovi susreti evociraju posebne uspomene. Prilika je to da se prisjete kakav je tko bio u razredu, veći ili manji mangup, kakvi su bili po znanju, ali kako nam prepričavaju, svi se slažu da su imali obrazovanje kakvo danas više ne postoji. Ova škola je tada trajala pet godina, a profesori su ih u petoj godini već zvali studentima.

Bila je to jako dobra škola, a osim općih imala je i puno stručnih predmeta; tri vrste psihologije, pedagogiju, povijest pedagogije, kao i metodiku svih predmeta, priča nam jedna od bivših učenica ove škole Romilda Macuka. Školu je pohađalo dva razreda u generaciji, a brojali su oko 24 učenika po razredu, uz većinu djevojaka i nešto dečki. Iz njenog razreda, otkriva nam, svi su svoje karijere i školovanje nastavili u struci, osim jednog učenika.

Gospođa Macuka završila je matematiku, a dugi niz godina radila je u nekoliko škola: pazinskoj područnoj i današnjoj najvećoj školi u tom gradu - Osnovnoj školi Vladimira Nazora, nakon toga u školi u Marčani, gdje je jedno vrijeme bila i ravnateljica te na kraju u Puli, u osnovnim školama Kaštanjer i Stoja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum