velika obljetnica

Susret generacije: Bivši učenici pulske Brodograđevno-industrijske škole obilježili 60. godišnjicu mature

| Autor: Vanesa Begić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


U subotu 21. rujna dio nekadašnjih učenika generacije 1963/64 Brodograđevno-industrijske škole u Puli okupio se da bi obilježili 60. godišnjicu mature. Druženje je u ugodnoj atmosferi održano u restoranu Oaza na Velom Vrhu. Odazvalo se deset bivših kolega: Marino Chiavalon, Anton Cukerić, Vladimir Dobrović, Arsen Dvoršak, Branko Grbin, Boris Ivančić, Vladimir Kapuralin, Mirko Pernić, Ivan Radolović i Predrag Vučić-Katalinić.

Svatko je imao ponešto reći o sebi. Prisjetili su se školskih dana, ali i radnog vijeka. Prisjetili su se i kolega koji više nisu živi, ali i onih koji se iz zdravstvenih razloga nisu mogli odazvati. Kao što i ime kaže, škola je bila koncipirana da educira kadrove za brodogradilište Uljanik, koji je bio kapacitiran da apsorbira svakog nakon završenog školovanja, a spomenuta generacija obuhvaćala je zanimanja bravar, strojobravar i tokar.

Na početku drugog polugodišta završnog razreda, u školu su dolazili emisari iz Uljanika koji su upoznavali učenike s postupkom zapošljavanja pa čak i s visinom osnovne plaće koju će zaposleni primati. Zapošljavanje u Uljaniku smatralo se kao prirodni nastavak nakon završetka školovanja. Bili su to uvjeti i praksa danas nezamislivi. Prije završetka druženja dogovoreno je da se dosadašnja praksa susreta svakih pet godina ubuduće organizira svake godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter