dr. duško pall

Pojačanje u pulskoj Specijalnoj bolnici Medico je ginekolog kojeg su pacijentice nagradile titulom Najdoktora

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Pacijentice su ga 2023. godine svojim glasovima nagradile titulom Najdoktora, a odnedavno su njegove medicinske usluge na raspolaganju pacijenticama u našem gradu. Ovu titulu s ponosom nosi, a kako dolazi direktno od njegovih pacijentica, posebno i vrednuje.

On je ginekolog Duško Pall i od ove je godine zaposlenik Specijalne bolnice Medico u Puli. Za svoj tim i kolege, doktore i sestre, naglašava da su vrhunski stručnjaci, predani radu i pacijentima, a stvorili su ime po kojima se njihov rad prepoznaje. Dolaskom dr. Palla u Medico, u domeni ginekologije i porodništva proširena je usluga na kvalitetan način. Naš je sugovornik, osim Najdoktora, bio i nekadašnji stipendista Grada Pule te se čini da ga put sad vraća na same početke.

- Kako sam gradio karijeru već zadnjih 10 godina imam to priznanje iz raznih krajeva Hrvatske od pacijentica, a to vam daje uvid u vaš rad; koliko ste posvećeni i koliko širite znanje struke koju predstavljate. U tome vidim, osim pozitivnih komentara koji su naravno uvijek dobrodošli, dobrodošle nekad i one negativne koji su tu radi korekcije rada i ponašanja liječnika.

To je direktna ocjena - bez sujete i unutar struke, veli dr. Pall. Sad ima priliku da ga upoznaju i pacijentice diljem Istre, a da je tomu tako, potvrđuje i sam jer mu već pristižu iz svih krajeva Poluotoka. Stoga je vrlo važno da se te iste pacijentice osjećaju ugodno i dobrodošlo. A njegov put do Pule nije, čini se, nimalo slučajan.

- Moj put se kretao od Pariza gdje sam rođen pa do Osijeka, potom Zagreba gdje sam živio i radio te sad Pule. Naime, s Pulom me vezuje boravak još od djetinjstva, budući da ovdje imam rodbinu pa sam provodio vrijeme na moru i s društvom u Splitskoj ulici.

U ovoj sam dobi odlučio doći iz Zagreba i doseliti u Pulu, a želja mi je da ovdje dočekam i mirovinu, otkriva svoje planove dr. Pall. I tako se sve poklopilo. Naime, u Medicu postoji intencija proširenja ginekološke ponude u praćenju trudnoće, a po tom je pitanju naš sugovornik pravi čovjek na pravom mjestu.

- Radio sam u bolnicama u kojima sam mogao obavljati sve subspecijalističke grane ginekologije, ali sam subspecijalista fetalne medicine i opstetricije, znači onaj koji vodi brigu o trudnoćama na malo višoj razini od običnog ginekologa, detaljnije pojašnjava.  

Medicina je poziv, a kako je to i minuciozan rad, predanost poslu koji na kraju treba dati dobre rezultate, zahtjevan je i odgovoran. Koliko je važno da se pacijent osjeća ugodno u trenucima posebne ranjivosti i koliko je u svemu potrebno i kvalitetno vrijeme, dr. Pall posve podrazumijeva.  

- Neovisno o tome jesam li radio u državnim službama, Domovima zdravlja, bolnicama, pa i u privatnim klinikama, uvijek sam se ponašao jednako. Doktor na latinskom znači učitelj te ukoliko ne pružite neku edukaciju pacijentu, nećete puno dobiti od njega u povratnom odgovoru i stavu prema vlastitom zdravlju.

Minutaža koja predviđa posvećenost jednom pacijentu tu je samo okvirno, jer je svaki pacijent priča za sebe i potrebno mu je pristupiti individualno; bez obzira na minute. Treba li pacijentu više vremena, on će ga i dobiti. Primjerice, niti jedna pacijentica nije otišla iz moje ordinacije, a da nije dobila "sliku" onog što se s njom zbiva i koji nam je plan liječenja, opisao nam je doktor.

Ginekologija je, veli on, intimna struka i pacijentice biraju kod koga će ići, što nije nimalo jednostavna odluka za njih.

- Bili mi muškarci ili žene, moramo razumjeti naše pacijentice i prihvatiti njihove mane i prednosti te im se čim više prilagoditi. Važno je na što jednostavniji i razumljiviji način objasniti njihove tegobe i što nam je u budućnosti u praćenju. Što bolje to učinimo i što ih bolje educiramo, bit će manje posjete mom kolegi "dr. Google-u" koji stvara puno pomutnje i straha.

Radeći u nekim stranim zemljama primijetio sam da liječnici imaju puno topliji i edukativniji pristup, a žene su odmah i manje na internetu pa i ispunjene strahovima od većine naših žena. Nažalost, naš sustav nije idealan, ali je poanta u tome da se i moje kolegice i kolege u nekom raspoloživom vremenu trude napraviti koliko mogu, ali čini se da to nije dovoljno i da su preopterećeni.

Radio sam u tom sustavu i znam što znači veliki broj pacijenata, ali većina pacijentica je i u tom slučaju bila zadovoljna mojim radom, što su pokazale i ankete, otkrio je.

U Pulu je došao, priznaje, jer mu je Zagreb postao nervozan grad, a ovdje mu je humanije i ugodnije živjeti.

- Ovdje ima mora, imam psa koji voli plivati isto kao i ja, imam i društvo te je dolazak u Pulu bio planiran. Imam svoj stan, odluka je čvrsta. Prvotna je ideja bila da proširimo ginekološku uslugu unutar Područne jedinice Medica u Puli, a kod praćenja trudnoće smo se pojačali i s aparatima s kojima možemo pružiti puno širu medicinsku uslugu, veli dr. Pall kojeg u Puli sad mogu kao svog ginekologa izabrati i naše sugrađanke. Činjenica je da u našem okruženju nedostaju ginekolozi, a cilj Medica bio je upravo da se proširi ponuda kadra u djelu koji nedostaje.

Medico drži do kvalitete

Medico je dobitnik više međunarodnih certifikata za kvalitetu, a ovim dolaskom još jednog cijenjenog doktora, pokazali su da drže do opravdanosti tog priznanja. Nakon dolaska dr. Palla u ginekološkom djelu Medico se opremio još modernijom opremom. Između ostalog dr. Pallu je na raspolaganju 3D vaginalna sonda, koja mu omogućuje da na jednom mjestu u vrlo kratko vrijeme napravi preciznu dijagnozu, a on je pojasnio i čemu služi.

- Postoji li poremećaj u razvoju maternice, septum - dvoroga maternica, sve se to vrlo lako s ovom sondom može ustanoviti. Pacijentica to može rješavati lokalno u OB Pula ili kod nas. Naime, mi možemo operativno završiti tu priču u Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci. Također, UZV koji smo dobili omogućava nam da radimo folikulometrije u metodama potpomognute oplodnje, ispitivanje prohodnosti jajovoda s jednom modernom metodom koja je gotovo u potpunosti zamijenila radiološku - koja se gotovo nigdje više u Hrvatskoj i ne radi.

U okviru praćenja trudnoće, ono što je meni prednost, osim 3D i 4D sonde, koja ne služi samo da bi se vidjelo lice djeteta, premda to roditelji najviše traže, jest da se vide neke strukture koje se u određenom razdoblju trudnoće moraju vidjeti; jesu li dobro razvijene kod djeteta. Budući da sam subspecijalista fetalne medicine, sposoban sam i voditi patologiju trudnoće određenog stupnja.

U tome mi pomažu i druge kolege jer imamo kardiologe, interniste, endokrinologe, tako da pokrivamo sve one poteškoće koje se mogu javiti u trudnoći: šećerna bolest, povišen tlak, problemi sa štitnjačom ili neke kronične bolesti koje je žena imala i prije trudnoće. Sve se može obaviti ovdje na jednom mjestu i u vrlo kratkom vremenu na način da se organizira da pacijentica u jednom danu prođe sve što je potrebno, od laboratorija nadalje.

Što se tiče praćenja prekanceroznih promjena vrata maternice; PAPA test, cervikalni brisovi, tipizacija HPV-a visokog rizika koji je u 99 posto uzročnik promjena na vratu maternice, tu smo proširili ponudu s kolposkopijom i biopsijom te ukoliko dođe neki patološki nalaz koji treba operativno liječiti, opet možemo zaokružiti priču sa Specijalnom bolnicom Medico u Rijeci gdje se može obaviti zahvat konizacije i letz konizacije koja je modernija, tako da imamo rješenja za puno tih zahvata. Otkriva nam i da je Medico nedavno korigirao cijenu panorame koja je sad osjetno povoljnija, a u njenu cijenu ulazi i UZV.  

Obrazovanje

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Stručno usavršavanje započeo je specijalizacijom iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu od 2002. do 2006. godine.

Tijekom specijalizacije, obrazovanjem je stekao dodatne vještine i znanja iz područja endoskopske ginekološke kirurgije, ginekološko – opstetričkog ultrazvuka i kolposkopije. Svoje bogato kliničko iskustvo izgradio je radeći u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac, gdje je od 2006. do 2015. godine djelovao kao specijalist ginekologije i opstetricije.

Početkom 2019. godine stekao je naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije, dodatno potvrđujući svoju stručnost u području. Poznat je po svojoj sposobnosti da pruži jasna i razumljiva objašnjenja te da odgovori na sva pitanja i nedoumice pacijentica koje ističu njegovu empatiju, strpljenje i pristupačnost. Upravo su ga zato pacijentice 2023. godine svojim glasovima nagradile titulom Najdoktora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of