sjednica gradskog vijeća

Plaća odgojitelja zaostaje 550 eura za školama: Nedopustivo je da vikendom moraju čistiti apartmane

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


"Ipak je trebalo više napora da se problem koji je nastao s privatnim i gradskim vrtićima riješi", bile su riječi IDS-ovog vijećnika Valtera Boljunčića tijekom usvajanja Izvještaja o radu javnih ustanova za prošlu godinu, među kojima su bili i vrtići.

Ovaj se razgovor na Sjednici pulskog Gradskog vijeća ponovno aktualizirao nakon što su, dva sata ranije, odgojitelji s trasnaprentima prosvjedovali pred Komunalnom palačom zahtjevajući povećanje plaća i usklađivanje sa zakonom.

Poraz društva

Naime, kako se moglo čuti, plaća odgojitelja zaostaje 550 eura za osnovnim školama.

- Mislim da se mogao naći razgovor na tu temu i da nikad nije kasno za razgovore i da bi to sigurno bilo dobro za Pulu. Ne možemo zaobići današnji prosvjed vrtića putem Sindikata kojim traže svoja prava i dohotke u odnosu na osnovnu školu - rekao je tijekom sjednice Boljunčić, dodajući da nije siguran je li iznos koji se traži oko 2,5 milijuna eura ili manje, no iako se radi o velikom iznosu, problem se mora riješiti.

- Nemojmo zaboraviti činjenicu da je u prijenosu viška neutrošenih sredstava bilo oko 9 milijuna eura, koji se mogao iskoristiti za djelatnike predškolskog odgoja.

Boljunčić je istaknuo da uz ovakav tempo, neće biti djelatnika koji će raditi u vrtićima čija se gradnja planira.

I vijećnica Ana Fonović istaknula je da Možemo! podržava borbu odgojiteljica za poboljšanje njihovih materijalnih prava.

- Smatramo da je nedopustivo za Grad da odgajateljice, koje su jedan od stupova društva, i obavljaju jedan od najvažnijih poslova na svijetu, imaju ispodprosječna primanja i da vikende moraju provoditi čisteći apartmane, kako bi se pokrpali kućni budžeti. To je zaista poraz cijeloga društva - istaknula je Fonović, dodajući da se to odnosi i na nastavnice, profesorice i učiteljice.

Istog je razmišljanja bila i predsjednica Vijeća Marija Marković-Nikolovski, istaknuvši da se taj problem mora riješiti i da gradska uprava u svojim odlukama mora prvenstveno razmišljati o djeci i starijim građanima.

Usvojena izvješća

U nastavku sjednice, vijećnici su usvojili izvještaje o poslovanju u 2023. godine za svih deset javnih ustanova te za sva trgovačka društva. Pije toga je usvojena odluka o grobljima, u kojoj se mijenja stavka da se u svrhu sufinanciranja proširenja groblja, Upravi groblja omogućuje da prilikom njegova proširenja određeni dio do 25 posto grobnih mjesta može unaprijed dodijeliti na korištenje na neodređeno vrijeme, u postupku dodjele novoizgrađenih grobnih mjesta.

Mijenja se i stavak da se termin za posljednji dnevni ukop u zimskom periodu pomakne sa 14.30 na 15 sati te omogućava Upravi groblja da po potrebi sahrane organizira poslije i izvan radnog vremena.

Novom odredbom navedeno je i da Uprava groblja, prilikom investicije proširenja mjesnog groblja u Štinjanu, za potrebe žitelja Mjesnog odbora Štinjan osigura 20 posto novoizgrađenih grobnih mjesta.

Vijećnik Dušanko Babić istaknuo je da podržava ovu odluku jer će nakon 20 godina konačno domaće stanovništvo u Štinjanu moći kupovati grobna mjesta. Jednoglasno je usvojen i Lokalni program za mlade Grada Pule 2023.-2027., koji je predstavila pročelnica za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of