Sintetske droge su sve prisutnije

Na pulskoj tržnici obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

| Autor: Jelena Milović
(Snimila: Jelena Milović)

(Snimila: Jelena Milović)


Policijska uprava istarska je na Narodnom trgu u Puli danas obilježila Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama postavivši štandove i u razgovoru s građanima. Obilježavanjem ovog datuma nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Građani su najčešće postavljali pitanja o brojčanim razmjerima ovisnosti o drogama, kao i drogi među mladima.

Pad ovisnika

Policijski službenici strpljivo su odgovarali na pitanja i dijelili korisne brošure koje građanima mogu pomoći u prepoznavanju ove pojave u njihovoj neposrednoj blizini. Uz policiju su na Narodnom trgu bili i predstavnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Grada Pule, Gradskog društva Crvenog križa Pula, Obiteljskog centra i udruga koje se bave problemom ovisnosti.

Policija kroz svoj svakodnevni rad poduzima aktivnosti kojima je cilj suzbijanje kriminaliteta zlouporabe droga te otkrivanje počinitelja takvih djela.

- Droga je sve dostupnija i nje uvijek ima u sličnim količinama. Sama činjenica prema statističkim podacima iz prvih pet mjeseci ove godine govori da imamo skoro duplo više krivičnih djela povezanih s drugom, u odnosu na proteklu godinu. Međutim, to ne znači da je droge više već je to rezultat kvalitetnog rada policije. U prvih pet mjesec 2024. godine imamo evidentiranih 86 kaznenih djela, za razliku od prošle godine kad ih je bilo 42 - pojasnio je kroz brojke voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske Dino Hajdarević.

Premda je uočen pad heroinskih ovisnika, sintetske droge sve su prisutnije u populaciji konzumenata, a posebno su opasne jer tek kroz dugo razdoblje pokazuju svoje pravo lice. Dostupnost internetskog sadržaja omogućava kreiranja novih vrsta droga, sparivanja različitih oblika kemijskih sastojaka, a to je jedan od gorućih problema, ne samo kod nas nego svuda u svijetu. Sve su to i izazovi za policijski rad.

Iskustva iz EU

- Mi nastojimo držati korak s njima. Uvijek smo jedan ili dva koraka iza, ali se konstantno educiramo. Samim ulaskom u EU proširili su nam se horizonti kroz suradnju s drugim državama koje se i same dugo vremena suočavaju s tim problemom. Pratimo njihova iskustva - veli Hajdarević.

Naša je županija u Hrvatskoj oduvijek bila poznata po drogi, a kako glasimo za jednu od najrazvijenijih županija i to je ujedno plodno tlo za preprodavače droge. Geografski položaj također svemu tomu pridonosi. Stoga su i ovakva obilježavanja iznimno važna kako bi se ponovo ukazalo na štetnost i preveniralo takva ponašanja.

Hajdarević pohvaljuje međusektorsku suradnju, ocjenjujući je iznimno važnom. Ističe i ulogu Savjetovališta za mentalno zdravlje, koje uvelike obavlja niz aktivnosti u radu s korisnicima. Međutim, pored represivnih aktivnosti, poslovi prevencije policijske uprave provode i niz preventivnih aktivnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum