Tenzije zbog izgradnje pristupnih cesta

Bizarna situacija na današnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća: Dva akta usvojena, treći pao

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Današnja sjednica pulskog Gradskog vijeća protekla je poprilično neobičnom dinamikom. Nekoliko minuta prije 15 sati u Vijećnicu su počeli dopirati glasni zvukovi zvižduka i gramofona odgojitelja na Forumu, riječima "Filipe, javi se" pozivali gradonačelnika da im se obrati, što je na koncu i učinio. Buka je krenula u trenutku kada je na dnevnom redu bila točka koja je izazvala najviše tenzija među vijećnicima.

- Ovo nisu uvjeti za rad, a jako je važna točka - rekla je Dušica Radojčić (Možemo), a usto izrazila podršku prosvjednicima i njihovom zahtjevu za povećanjem plaća.

Kazala je to prije no što je stupila na govornicu i problematičnim ocijenila točke o davanju suglasnosti na zaključenje ugovora između Grada i investitora o gradnji komunalne infrastrukture.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Ciljano ili slučajno

Riječ je u ugovorima o gradnji pristupnih cesti koje nemaju pristup s javne prometne površine za buduće zgrade na Novoj Verudi s tvrtkama Proda Investments i Promel te na Busoleru s tvrtkom Jurišić i drugi. Valja reći, kako je objasnila pročelnica Samanta Barić, da investitor o svom trošku gradi javnu prometnicu s kompletnom pratećom infrastrukturom, kao i plaćanje svih komunalnih davanja.

Zanimljivo da, nakon što je tome prethodila duža, a na trenutke i žustra rasprava, dvije od tri točke su usvojene - odnosno pala je odluka o ugovoru s tvrtkom Jurišić i drugi. Prvi je akt prihvaćen s 8 glasova za, 4 protiv i 3 suzdržana, isto kao i treći, dok je u drugom predsjednica Vijeća Marija Marković Nikolovski promijenila mišljenje i ostala suzdržana. Ostaje nepoznanica je li to bilo izglasano ciljano ili slučajno.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Radojčić, Valter Boljunčić (IDS) te predsjednica Vijeća komentirali da na području Pule neprestano niču zgrade s apartmanima, zbog čega ovoj odluci ne bi dali zeleno svjetlo. Oprečnog su mišljenja bili vijećnici Ivan Žagar i Kristijan Biteri (NL Filipa Zoričića) jer se po njima radi o davanju suglasnosti ugovoru koji u kojem investitori sami financiraju izgradnju ceste.

- Grad dobiva besplatno prometnice s kompletnom infrastrukturom, rasvjetom, cijevima za struju, vodu, kanalizaciju i svim ostalim. Mladi dolaze i trebaju nekretnine, trebamo odlučiti želimo li u Puli stvoriti pozitivnu ili negativnu investicijsku klimu - rekao je Žagar, na što je Radojčić replicirala ukazavši na primjer gradnje iznad Marine Veruda, gdje je Grad financirao prometnicu do budućeg kompleksa zgrada s apartmanima.

- Grad je tu cestu napravio o svom trošku unutar naselja koje neće služiti mladima - rekla je Radojčić.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Kome prioritet

Gordana Ferenčić (nezavisna) upitala je "je li svim investitorima dana ista mogućnost" budući da nekim investitorima nije zaprimljena dokumentacija.

- Čisto sumnjam da će mladi pohrliti kupiti stan u nečemu što se zove Marina Sky. Ovo što se sada gradi je za neke druge potrebe i to je jer mi nemamo stabilne stambene politike - rekao je Davor Vuković (Možemo).

- Kome dajemo prioritet i zašto? - bilo je pitanje Marković Nikolovski, uz komentar da je "hotel nešto drugo, od čega Grad ima koristi".

- Ovo je otpor bez ikakvih opravdanih razloga - odgovorila im je pročelnica Barić, dodajući da je Radojčić iznosi netočne navode i dovodi vijećnike u zabludu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter