PRVA PULSKA POVORKA PONOSA 

VELIKA FOTOGALERIJA & VIDEO / "Mi Istrijanke i Istrijani, Puležanke i Puležani ponosimo se svojom otvorenošću, svojom revnosti da prihvatimo sve različitosti"

| Autor: Zoran Oljača / Glas Istre


Pod geslom "Ćakule ne delaju fritule" danas je u organizaciji udruge Proces, održana prva pulska Povorka ponosa – Il primo Pride di Pola. Okupljanje sudionika povorke počelo je na trgu Portarata, a sama povorka od nekoliko stotina sudionika krenula je potom na svoj put po centru grada.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Naša borba nije samo za LGBTIQ+ zajednicu. Naša borba je za sve one koji su isključeni, za žene koje se bore za ravnopravnost. Mi smo ovdje kako bismo poručili da nećemo stati. Mi Istrijanke i Istrijani, Puležanke i Puležani ponosimo se svojom otvorenošću, svjom revnosti da prihvatimo sve različitosti. Sada je vrijeme da stanemo iza svojih riječi i pokažemo da živimo vrijednosti koje izgovaramo. Vrijeme je da pokažemo da smo podrška svojim transrodnim prijateljima i prijateljicama, lezbijkama, gay-evima i biseksualnim kolegicama i kolegama, članovima obitelji, sugrađanima i sugrađankama. Jer "Ćakule ne delaju fritule", rekao je na Portarati ispred organizatora prvog pulskog Gay pride-a Jan Franjul.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Zato još jednom pozivamo sve LGBTIQ+ osobe, sve one koji nas podržavaju, sve one koji žele živjeti u društvu bez diskriminacije, bez mržnje, bez fašizma i bez nasilja. Pokažite svojim djelima svoju podršku i ljubav, nadovezala se ispred organizatora predsjednica udruge Proces Ana Bačić.

 Povorka se kretala od trga Poratrata ulicom Sergijevaca do Foruma, zatim Kandlerovom i Carrarinom ulicom do pulskog Circola, Zajednice Talijana Pula. U Circolu je čitanjem proglasa prve pulske Povorke ponosa počeo službeni program koji se nastavio nastupom kolektiva Drum 'n' Bijes, koncertom benda ŽEN i nastupima DJ kolektiva Zbeletron i DJ Peza.

Udruga Proces kao organizator ove prosvjedne povorke, te službenog programa, povorku je osiguravala vlastitim redarima, a službeni program u Circolu zaštitarskom službom. Prije, za vrijeme i poslije povorke u cijeloj Puli bio je prisutan veliki broj policijskih službenika koji su osiguravali dodatan stupanj sigurnosti svih sudionika. Iz istog razloga pulska policija zatvorila je određene prometnice, te je stoga prethodno pozvala građane da koriste alternativne pravce kretanja.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Za promet su bile zatvorene ulice na dijelu Laginjine ulice i Giardina, odnosno od raskrižja Laginjine ulice s Anticovom i Smareglinom ulicom do raskrižja Giardina sa Zagrebačkom ulicom, a povremeno su se propuštali autobusi javnog gradskog prijevoza. Promet je bio zaustavljen u Carrarinoj ulici, Amfiteatarskoj ulici, Ulici Sv. Ivana, Castropoli, Kandlerovoj ulici i Ulici Dubrovačke bratovštine od raskrižja s Istarskom ulicom do raskrižja s prethodno navedenim ulicama. Policija je bila pozvala Puljane da poštuju upute i smjernice policijskih službenika u prometu i na lokacijama održavanja javnog okupljanja kako bi prvi Pula Pride protekao, sa sigurnosnog aspekta, u najboljem redu.

Na ulazu u Circolo zaštitarska služba pregledavala je sve koji ulaze na službeni program. Sudionike povorke organizatori su zamolili da ne konzumiraju alkohol za vrijeme povorke, te da u Circolo ne unose oružje, staklene i metalne boce, predmete koji se mogu koristiti kao projektili, te kišobrane.

Udruga Proces, kao organizator Povorke ponosa, zamolila je sve sudionike da pri dolasku te odlasku sa Povorke ponosa i službenog programa ne ističu obilježja pripadnosti LGBTIQ+ zajednici, da se drže u manjim grupama, te da svojim prijateljima i obiteljima jave svoj plan kretanja. Također, organizatori mole sve sudionike da sve incidente prijave redarima, zaštitarskoj službi ili policiji, te da incidente snime mobitelom, ukoliko je moguće, kako bi se počinitelji lakše identificirali.

Cilj povorke bio je podignuti vidljivost LGBTIQ+ osoba i izboriti se za jednakopravnost LGBTIQ+ osoba, ali i svih onih koji se često nalaze na marginama društva, te svih onih kojima se stečena prava pokušavaju oduzeti. Pula-Pola Pride solidaran je i feministički prosvjed koji ističe važnost borbe za ravnopravnost žena, jednakopravnost pripadnika LGBTIQ+ zajednice i borbe za pravdu pripadnika nacionalnih manjina. Nažalost, još uvijek je za takvo što potrebno poduzimati visoke mjere opreza. Stoga, organizatori su pozvali sve sudionike na suradnju i na oprez, a građane grada Pule na poštivanje policijskih smjernica i poštivanje demokratskog prava javnog okupljanja sudionika prve pulske Povorke ponosa – Il primo Pride di Pola.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Tu sam sa suprugom i želim dati potporu ali ne samo deklarativno jer mislim da ovo pitanje danas, pitanje prava svih ranjivih skupina više nije civilizacijsko pitanje. To je pitanje opće kulture. Koliko mi prihvaćamo svakog pojedinca, jesmo li svi u društvu jednaki to je najvažnija poruke. Ja ne želim da se u našem gradu netko osjeća nesigurnim. Pula je uvijek bila grad tolerancije i multikulturalnosti, ali to treba pokazati na djelu. Lani smo recimo otvorili Park Ane Franck, ovdje već dugi niz godina imamo mimohod branitelja vezano za Dan pobjede ili Dan pada Vukovara. To je posebnost našega grada. Moj politički uzor je Vlado Gotovac. Ovo je prva Povorka ponosa i mi smo im kao grad potpora, rekao je prvi stanovnik Grada Pule, gradonačelnik Filip Zoričić.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Bio je to središnje događaj Mjeseca ponosa. Program Mjeseca ponosa zaključit će se 28. lipnja održavanjem popularnog programa "Gaymes Night", večeri igranja društvenih igara u unutrašnjem dvorištu Rojca. Program Mjeseca ponosa ne bi se mogao održati bez volonterki i volontera, velike podrške Zajednice Talijana Pule. Program Mjeseca ponosa sufinanciran je sredstvima Grada Pula-Pola i Zaklade Solidarna, te veleposlanstava Kraljevine Belgije, Francuske Republike i Kanade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum